2018. április 22., vasárnap
Csilla, Noémi

Belföld

Cseresnyés: Sikertörténet a Munkahelyvédelmi Akcióprogram

Egyetlen program sem nyújtott olyan támogatást a munkahelyek megtartásához és teremtéséhez, mint a Munkahelyvédelmi Akcióprogram – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára.

A napilap pénteki számában olvasható interjúban az államtitkár elmondta, hogy a kormány 2013-tól idén augusztusig 571,4 milliárd forint munkahelyvédelmi kedvezményt adott a munkáltatóknak. Jelenleg mintegy 920 ezer, a munkaerőpiacon hátrányos helyzetű ember foglalkoztatásához járul hozzá a program. “Az akció egyértelműen sikertörténet, hiszen a fiatalok, tartósan állást keresők, kisgyermekes anyukák, ötvenöt év felettiek százezreinek nyújt segítséget” – mondta a lapnak az államtitkár.


Cseresnyés Péter kiemelte, hogy az ország három leghátrányosabb helyzetű megyéjében – Borsod-Abaúj-Zemplénben, Szabolcs-Szatmár-Beregben és Nógrádban – az elmúlt hét évben a korábbi értékek felénél is kevesebbre sikerült csökkenteni a munkanélküliséget.

“Míg 2010-ben rekord magas munkanélküliséggel kellett megküzdeni, ma már – 741 ezer új munkahely megteremtését követően – kellemesebb problémáról, a munkaerőhiányról kell beszélnünk” – fogalmazott az interjúban Cseresnyés Péter. Hozzátette: az országban egyes ágazatokat érint a munkaerőhiány, de nem általános jellegű. Az építő- és a feldolgozóiparban továbbra is jelentős a munkaerő-kereslet, de az adminisztratív szolgáltatások, az egészségügy, a vendéglátás és az informatikai szektor munkaerőigénye is számottevő.

Cseresnyés Péter az interjúban arról is beszélt, hogy a magasabb bérek újabb ösztönzést adnak az aktivitás további növekedésének, a keresetek emelkedése elősegíti az országon belüli mobilitást is, a bérfelzárkózás pedig tovább segítheti a magyar munkaerő itthon tartását.

Kapcsolódó Cikkek

 • Bakondi: Az EU nem tanult a 2015-ös eseményekből

  Bakondi: Az EU nem tanult a 2015-ös eseményekből

  A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint az Európai Unió ahelyett, hogy – tanulva az illegális bevándorlással összefüggő 2015-ös eseményekből – megerősítette volna a külső határait, a mai napig azon “mesterkedik”, miként tudná Magyarországot rákényszeríteni arra, hogy “álljon be a sorba”, fogadjon be migránsokat.

 • Alpári módon gyalázkodtak a tüntetésen

  Alpári módon gyalázkodtak a tüntetésen

  Továbbra sem tudja elfogadni a a választási vereséget az ellenzék. A szombati tüntetésen a magukat demokratának mondó demonstrálók a kormánypárt politikusait és szavazóit alpári módon gyalázták.

 • Káoszt akarnak a tüntetés szervezői

  Káoszt akarnak a tüntetés szervezői

  Mint arról már beszámoltunk, a Ripost információi szerint a színpadról Gurmai Zita, az MSZP elnökségi tagjának fia, régi szocialista pártvezető, Gulyás Balázs szervezi, vezényli az eseményeket, de a legnagyobb összeggel Gyurcsány Ferenc támogatja a tüntetéseket.