2018. október 18., csütörtök
Lukács

Egyéb Győr

Eddig ilyet még nem látott Győr!

Egy különleges sportág, a bothúzás világversenyének adott otthont Győr nemrég, a magyarok mellett tizenkét ország atlétái bizonyíthattak.

Nem csak erő, technika és gyorsaság is kell ehhez a különleges sporthoz
Fotó: O. Jakócs Péter

Az Olimpiai Sport Parkban az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál után újabb jelentős sporteseményen vehettek részt az érdeklődők. Ezúttal egy számunkra igencsak különleges sport, a bothúzás mutatkozott be Győrben. Mindkét nap hat-hat súlycsoportban mérték össze erejüket a versenyzők, férfiak és nők egyaránt.


A hölgyek is mindent beleadtak…
Fotó: O. Jakócs Péter

A bothúzás ősi jakut sport, amely Szibériában nemzeti sportnak számít. Jakutföldön döntöttek úgy egy évtizede, hogy megismertetik az egész világgal: világversenyt rendeztek, ahová magyar versenyzőnket, Darázs Ádámot is meghívták. Hazatérve ő honosította meg itthon ezt a sportot.

Dagadtak az izmok a bothúzás közben
Fotó: O. Jakócs Péter

A bothúzás és a magyarok viszonyáról Darázs Ádám beszélt, aki elmondta, bár a bothúzás legjobbjai magasan az oroszok és a jakutok, már a mi versenyzőink is a nemzetközi középmezőny tetején állnak, egy szinten az amerikaiakkal, a finnekkel és a lengyelekkel. Kiderült az is, kétféle versenyző van, a 250 kilogrammos, és a gyors, technikás. Tehát ez a sport mindenképp az erő és a gyorsaság ügyes kombinációján alapul. Darázs nagy reményeket fűzött Dávid Vanesszához. Nem csalódott, hiszen ezúttal is sikerült bizonyítania.


Dávid Vanessza nyert a hölgyeknél a Bothúzó Világ Kupán
Fotó: O. Jakócs Péter

Vanessza egyébként még sosem volt ekkora versenyen, eddig a balatoni Európa Kupa volt számára a legnagyobb megmérettetés, ahol könnyedén vette az akadályokat, így első helyen végzett. Azóta már tudjuk: a magyar hölgy a győri bothúzó Világ Kupa első helyének is örülhetett.

Kapcsolódó Cikkek

 • Az EU csak átcímkézi az illegális migrációt

  Az EU csak átcímkézi az illegális migrációt

  Szavakban már fellép az illegális migráció ellen az EU, de a valóságban inkább csak átcímkézi és legalizálja – erről beszélt Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója az M1 aktuális csatornán csütörtökön.

 • Tizenegy ország katonái tanultak nálunk

  Tizenegy ország katonái tanultak nálunk

  Összesen tizenegy országból érkeztek katonák – valamint rendőri és civil felkészülők – Szolnokra, a Béketámogató Kiképző Központba, hogy részt vegyenek a 36.

 • Szinte egész Újpest sportolt!

  Szinte egész Újpest sportolt!

  ngetegen mennek el, és nagyszerű hangulatot teremtenek.Így volt az az őszi rendezvényen is: az Újpest Atlétikai Stadionjában ismét a sporté volt a főszerep, de természetesen a hagyományos főzőverseny sem maradhatott el.