EUR: 310,23 Ft
CHF: 258,71 Ft
2018. április 20., péntek
Tivadar

Egyéb Szolnok

Egyedülálló tárlat nyílt

Az elmúlt hónapokban számos helyi lakos gyűjtötte a tárgyi, illetve írásos emlékeket az Alcsisziget és a Kertváros történetét bemutató kiállításhoz. 

Rendkívüli az a munka, aminek eredményeként megnyílhatott ez a kiállítás – mondta Szalay Ferenc polgármester, aki méltatta ezt a fajta összefogást, hiszen a kezdeményezés nem csupán értékteremtő, de egyúttal a közösségépítésre is kiváló alkalmat teremtett. Rezák László örömtelinek nevezte, hogy ilyen nagy mennyiségű anyag gyűlt össze, amelyből az itt élők és természetesen minden érdeklődő végre megismerheti a terület történetét, többek között számos olyan információ birtokába juthat, amely eddig nem volt köztudott.


A kiállítás folyamatában, tematikusan dolgozza fel a térség életét. Ismerteti a név kialakulásának feltételezett hátterét, a területen feltárt régészeti leleteken keresztül bepillanthatunk az Árpád-kori emberek életébe. A Millér–Zagyva–Tisza által határolt Alcsi-pusztán a török uralom megszűnése után a rohamos fejlődés kiváltotta a Tisza szabályozásának igényét. Mind az Alcsi-Holt-Tisza, mind Alcsisziget ismertetése látható a kiállított tablókon. Nem csupán a régi, de a mai Alcsisziget életébe is betekinthetünk. Jelenleg mintegy 23 létesítmény működik itt: a szolgáltatások, az aktív sportolási lehetőségek, a közösségi élet, az emberek összetartozásának legkülönbözőbb formáit ismerheti meg a kiállításra látogató a Bicskás Székely étteremben.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.