EUR: 324,24 Ft
CHF: 278,77 Ft
2018. július 19., csütörtök
Emília

Belföld

Egyházi és társadalmi kérdésekről beszélt Ferenc pápa a magyar püspökökkel

Magyarország legaktuálisabb pasztorációs és társadalmi kérdéseiről beszélt Ferenc pápa a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) tagjaival – számolt be Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke az egyházfővel a Vatikánban hétfőn tartott találkozóról az MTI-nek.

Veres András elmondta, hogy kétórás barátságos és kötetlen beszélgetésen vettek részt az egyházfővel, ami az MKPK ad limina látogatásának első vatikáni megbeszélése volt.


A pápai magánkönyvtárban tartott, olasz nyelvű beszélgetés elején Veres András rövid bemutatót mondott Magyarországról, Ferenc pápa pedig arra kérte a magyar püspököket, hogy szabadon kérdezzenek és “szívük szerint” osszák meg vele gondolataikat.

“A kezdeti feszültség oldására Ferenc pápa a magyar jezsuita renddel, valamint a Buenos Aires-i magyar angolkisasszonyok renddel való kapcsolatáról mesélt, amelynek lelkiségét számára meghatározónak nevezte” – számolt be Veres András.


Ferenc pápa és a magyar püspökök beszélgetésen szó volt Magyarország legaktuálisabb pasztorációs és társadalmi kérdéseiről, köztük a magyarországi papképzésről, a családok és fiatalok helyzetéről, a szegénységről, Európa jelenéről és jövőjéről, a migrációról és a püspökök hivatásáról is.

“Ferenc pápa megerősítette bennünk, hogy a püspököknek fontos az, hogy mindig az imádság emberei legyenek, nyitottak mindenki felé, és legyen jövőképünk, hogy kapaszkodók lehessünk az Istent kereső emberek számára” – mondta Veres András.

Téma volt a magyar cigányság pasztorációja is. Átadták a pápának a teljes Biblia cigány nyelvű fordítását, és “Ferenc pápa arra kért, hogy a szentmisét is minél előbb fordítsuk le cigány nyelvre, hogy a magyarországi cigányok saját nyelvükön misézhessenek, aminek nem lesz akadálya” – mondta Veres András.

Ferenc pápa áldását adta arra a missziós keresztre, amely a 2020-as magyarországi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus jelképe. Fábry Kornél atya a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus főtitkára az MTI-nek elmondta, hogy a mintegy három méter magas, 140 kilogrammos kereszt, Ozsvári Csaba munkája, eddig a szentkereszt darabját, 23 magyar szent ereklyéjét, valamint 9 magyar vonatkozású közép-európai szent ereklyéjét tartalmazza. A missziós kereszt 2018-ban körbejárja a magyarországi és határon túli egyházmegyéket vándorkiállítással egybekötve.

Az ad limina (az apostolok küszöbénél, azaz Szent Péter és Szent Pál sírjánál tett) látogatás egy adott ország megyéspüspökeinek időközi látogatása Rómában. Az utóbbi húsz évben a magyar püspöki kar 2001-ben, majd 2008-ban tett ad limina látogatást. A péntekig tartó római látogatás során az MKPK tagjai, testületileg vagy kisebb csoportokban, az összes vatikáni hivatalt felkeresik, köztük a szentszéki államtitkárságot, a püspöki és a nevelési kongregációt, a kiskorúak védelmében felállított pápai bizottságot, a kultúra pápai tanácsát.

Kedden a Szent Péter-bazilika magyar kápolnájában, pénteken a római falakon kívüli Szent Pál-bazilikában mutatnak be magyar misét.

Kapcsolódó Cikkek

 • Brüsszel megint Sorost védi

  Brüsszel megint Sorost védi

  Nem nyugszanak a migránspárti uniós bürokraták, ugyanis a Népszava értesülései szerint ma kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen az Európai Bizottság a menekülteket segítő szervezetek ellen kitalált, úgynevezett „Stop Soros” törvény és a hozzá kapcsolódó alkotmánymódosítás miatt.

 • Habosan szép az élet

  Habosan szép az élet

  A nagy nyári melegben semmi sem oltja olyan jól az ember szomját, mint egy jó hideg sör. De mit érdemes inni? A boltok polcai tele vannak különböző áru, márkájú és összetételű nedűvel.

 • Gyerekfoci

  Gyerekfoci

  Most, hogy végre vége a vébének (az egész tornán volt vagy 4 jó meccs…) újfent átadhatjuk magunkat az igazi focinak.