2017. december 13., szerda
Luca, Otília

Belföld

Egyre többet vásárolunk, de nincs, aki házhoz vigye

A piaci szereplők Pick Pack Pontok használatát javasolják a karácsonyi vásárlást webáruházakon keresztül intézőknek. A kereskedelemben a november lehet az új december – hangzott el a HG Media „Fókuszban: A kereskedelem karácsonya” című konferenciáján.

Több mint 4 éve (51 hónapja) tart kiskereskedelmi forgalom növekedése – hívta fel a figyelmet a HG Media „Fókuszban: A kereskedelem karácsonya” című konferenciáján Marczinkó Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára. 2010 januárjához képest mintegy negyedével nőtt a forgalom, 2014 év elejéhez képest pedig hozzávetőleg 20 százalékkal.


A fogyasztás bővülésének oka, hogy nőtt a foglalkoztatottak száma, és nettó bérek is emelkednek.

A nyugdíjasok menthetik meg a boltokat


A kiskereskedelmi szektort ugyanakkor munkaerőhiány sújtja, ami egyre komolyabb problémát jelent – mutatott rá a konferencián Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöke.

Ezen a területen jelenleg mintegy 540 ezer embert foglalkoztatnak, de 30-40 ezer szakember hiányzik. Krisán László szerint a problémára az e-kereskedelem és a robotizáció mellett megoldást jelenthet a nyugdíjasok bevonása a foglalkoztatásba vagy a részmunkaidőben dolgozók arányának növelése.

Pick Pack Pontok menthetik a helyzetet

A piaci szereplők egyébként a szállításban is jelen lévő munkaerőhiány miatt az átvevőpontok, azaz a Pick Pack Pontok használatát javasolják a karácsonyi vásárlást webáruházakon keresztül intézőknek.

Csillag-Vella Rita, a GfK Hungária ügyfélkapcsolati igazgatója elmondta a konferencián: az év utolsó hónapjában átlagosan 20-25 százalékkal költenek többet a háztartások. Sztupár Andrea, a GfK Hungária non-food területének vezetője pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a műszaki cikkek terén (például a szórakoztató elektronikai vagy IT-cikkek esetében) a novemberi online forgalom a Black Friday hatása miatt már nagyobb, mint a decemberi. Akár az is kijelenthető, hogy a november az új december.

A többség már nézi, magyar-e az élelmiszer

Benedek Eszter, a Magyar Termék Nonprofit Kft. ügyvezetője hangsúlyozta: az utóbbi években pozitívan változott a vásárlók magyar termékekhez való hozzáállása, az ár és a minőség mellett ma már az eredet a legfontosabb szempont. Egy idei kutatás azt mutatta, hogy a megkérdezett vásárlók túlnyomó többsége előnyben részesíti a magyar élelmiszereket a külföldiekkel szemben, ráadásul 71 százalékuk a Magyar Termék védjegyes árut megbízhatóbb eredetűnek tartja a többi terméknél.

„Azonos ár mellett a magyar terméket választja a fogyasztó” – emelte ki Noszlopy Zoltán, a CBA vezérigazgató-helyettese is. Hozzátette ugyanakkor: egy magyar kereskedelmi lánc akkor tudja előnyben részesíteni a hazai terméket, ha a vásárlója is ezt teszi, ehhez pedig a magyar gyártóknak folyamatosan fejleszteniük kell a termékeiket.

Bokros Gábor, a Gyermelyi Zrt. marketing igazgatóhelyettese szerint a fogyasztók egyre inkább keresik a magyar élelmiszereket, ezért a saját maga által megtermelt búzából és tojásból dolgozó Gyermelyi valamennyi áruján szerepel a Magyar Termék védjegy, ugyanakkor azt is hangsúlyozta: árban, csomagolásban és beltartalomban is vonzónak kell ahhoz lenniük, hogy elnyerjék a vásárlók kegyeit. Grestyák Attila, a Naturland kereskedelmi igazgatója szerint fontos, hogy a vásárló a hazai eredet mellett a megbízható minőségről is meggyőződhessen, ezért csatlakoztak nemrégiben a Magyar Termék védjegyrendszerhez.

Kapcsolódó Cikkek

 • Idén elérheti a 30 milliót is a vendégéjszakák száma

  Idén elérheti a 30 milliót is a vendégéjszakák száma

  Az idén az első tíz hónapban 1,6 millió vendégéjszakával többet töltöttek el a turisták Magyarországon, mit tavaly az egész évben, és ha a bővülés dinamikája kitart az év utolsó két hónapjában is, akkor 30 millióra nőhet a vendégéjszakák száma – mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója az MTI-nek szerdán.

 • Ukrán oktatási törvény: A tét az anyanyelvi oktatás

  Ukrán oktatási törvény: A tét az anyanyelvi oktatás

  Trócsányi László igazságügyi miniszter bízik abban, hogy az ukrán fél olyan javaslatokkal fog előállni az oktatási törvény ügyében, amelyek figyelembe veszik a magyar kisebbség jogos érdekeit, és így a magyar anyanyelvű oktatás teljes egészében fennmarad Kárpátalján.

 • 900 kilométer gyorsforgalmi út épül 2022-ig

  900 kilométer gyorsforgalmi út épül 2022-ig

  A közlekedésfejlesztés az elmúlt évek kormányzati politikájának nyertese Magyarországon, ezt támasztja alá, hogy a kormány 2022-ig 2500 milliárd forintot fordít 900 kilométernyi gyorsforgalmi úthálózat építésére, a pénz 55 százalékát a magyar költségvetés, 45 százalékát pedig az Európai Unió biztosítja – mondta Homolya Róbert, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára sajtótájékoztatón szerdán, Budapesten.

 • Novák Katalin: Még karácsony előtt kiutalják a januári családtámogatásokat is

  Novák Katalin: Még karácsony előtt kiutalják a januári családtámogatásokat is

  Még karácsony előtt megkapják a jogosultak a januárban esedékes családtámogatásokat, azaz a családi pótlékot, a gyermekgondozási segélyt (gyes) és a gyermeknevelési támogatást (gyed) – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.