EUR: 322,22 Ft
CHF: 285,10 Ft
2018. december 19., szerda
Viola

Egyéb Pécs

Elindul a pécsi gigaberuházás, a Dóm tér is ráncfelvarráson esik át

Napokon belül felvonulnak a munkagépek a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának épülete mögött. Több mint 10 milliárd forintból az orvosi kar teljesen új központot kap, ahová négy intézet költözik a régi elméleti épületből.

Emellett parkot, sétányokat is kialakítanak. A 11 ezer négyzetméteres épület új tantermekkel, műszerekkel és eszközökkel is bővül, míg a 20 ezer négyzetméteres parkot megnyitják a környéken élők előtt, azaz bárki használhatja majd. A munka ideje 30 hónap, vagyis 2020-ban készülhet el a beruházás. A forrást az egyetem a Modern Városok Programból biztosítja, a ZÁÉV Építőipari Zrt. a kivitelező. Egy másik központi program keretében pedig kétmilliárd forintból új fogászati klinika is épül a Szigeti úton. Ez 2700 négyzetméteres lesz – a jelenlegi belvárosi épületre nagyon sok a jogos panasz. Ráadásul további félmilliárd forintból komoly eszközbeszerzést is terveznek. Ha minden jól alakul, ennek a kivitelezése a jövő nyáron indul el.


Magyarország kormánya a Modern Városok Program részeként 24,8 milliárd forinttal támogatja a Pécsi Tudományegyetemet. Célja az intézmény versenyképességének erősítése, a külföldi hallgatói létszám növelése és az ehhez szükséges infrastrukturális feltételek biztosítása. A Pécsi Tudományegyetemen jelenleg több mint négyezer külföldi hallgató tanul, akik közül minden második jár az orvosi karra.

Ráncfelvarrás a Dóm téren

A Jókai tér után most a Dóm tér is megújulhat a belvárosban, utóbbi az egyházmegye beruházásában kap új arculatot. A mintegy 4100 négyzetméternyi területet tavasszal kezdik el rendbe tenni. Több padot és ivókutakat is kihelyeznek a bazilika elé. A Pécsi Egyházmegye azonban igyekszik megtartani a turisták és a pécsiek által is kedvelt látványt, így a bazilika teljes homlokzati képe jól látható marad. A lecserélt kövek sem vesznek kárba, a tervek szerint a püspökszentlászlói kastélyparkba kerülnek, a sétányokra.


Eltűnt Pécs egyik szégyenfoltja

Ledöntötték a pécsi MÁV-rakodót a kétpúpú felüljáró mellett. A valaha szebb napokat is megélt, konténereket mozgató monstrum évek óta csak állt és rozsdásodott. A körülbelül 100 tonnás rakodót egy vállalkozó vásárolta meg, aki elmondta, hogy már rég kiszúrta a vasat, de eddig nagyon sokat kért érte a tulajdonosa, a MÁV. Most „csomagban” többet is vásárolt az országban, egészen pontosan hetet. Egy ilyen szerkezet körülbelül négymillió forintot érhet, hiszen azt újra tudják hasznosítani. A pécsi MÁV-rakodó állapotát tükrözi, hogy a vállalkozó egyetlen kötéllel „le tudta teríteni” a hatalmas vasszerkezetet.

Kapcsolódó Cikkek

 • Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén a magyarok többet szánnak karácsonyi ajándékra, mint tavaly és kevesebbeknek kell előre takarékoskodniuk az ünnepi kiadásokra – közölte a Budapest Bank kedden a megbízásából készített GfK reprezentatív kutatás megállapításait.

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.