2018. április 22., vasárnap
Csilla, Noémi

Egyéb IX.kerület

Fair Play Díjat kapott a Fradi

A Magyar Olimpiai Bizottság Fair Play Bizottsága úgy döntött, hogy 2013 után ismét Fair Play Díjban részesíti a Ferencvárosi Torna Clubot. A bizottság ezúttal a Fradi Suli Programot ítélte érdemesnek az elismerésre.

A Ferencvárosi Torna Club és a Fradi Suli Program díjazottként igen illusztris társaságba került, a bizottság ugyanis hat kategóriában összesen 25 trófeát, diplomát és köszönőlevelet osztott ki. A Fradi Suli Programnak „A fair play eszméjének népszerűsítése” kategóriában adományoztak diplomát. A díjat az FTC elnöke, Kubatov Gábor vette át Kamuti Jenőtől, a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett kétszeres olimpiai ezüstérmes magyar vívótól, a Magyar Fair Play Bizottság elnökétől.


– Nem az a legfontosabb, hogy most díjat kaptunk, hanem hogy nagyon sok gyerekhez eljutott a fradizmus, a Fradiban képviselt eszmék üzenete, és remélhetőleg a legtöbbjüknek ez segít, hogy jó emberekké váljanak – mondta a ceremóniát követően Kubatov Gábor. – Nagy büszkeség számomra, hogy azok között lehetek, akik ott voltak a program születésekor, de az igazi érdem a program megvalósítóié. Több mint hetven városba, a határon túlra is eljutni, megszervezni a sportolók jelenlétét az egyes alkalmakon, valamint megtartani a programot különleges teljesítmény. Ha pedig a gyerekekhez eljut az üzenet, a program már elérte a célját.

Máté Bálint, az FTC nemzetközi projektmenedzsere elmondta, 2015 őszén kezdtek el aktívabban foglalkozni azzal a gondolattal, hogyan tudnának az FTC-vel még jobban nyitni a legfiatalabbak felé. Ekkor fogalmazódott meg az ötlet, hogy vállaljanak aktív szerepet az iskolákban. Ez azért is fontos, mert a sport nagyon lényeges társadalmi üzenetek terjesztésére is alkalmas, főleg a Ferencváros, ami határon innen és túl a legnépszerűbb magyar sportegyesület. Folyamatosan keresik azokat az üzeneteket, amelyeket a fradizmus és a fair play eszmeisége mellett át tudnak adni a fiataloknak.


A díjat az FTC elnöke, Kubatov Gábor vette át Kamuti Jenőtől (fotó:fradi.hu)

– Az FTC az egyetemes magyar sport egyik legnagyobb és legnépszerűbb egyesülete, a magyar klubélet egyik vezetője. A Fradi Suli Program pedig olyan nagy közönséghez tudja eljuttatni a sportszerűség, a becsületesség eszméjét, hogy ezzel a díjjal példaként szeretnénk állítani őket a többi egyesület elé is. A sport és az oktatás-nevelési program példás összekötése – nyilatkozott Kamuti Jenő.
Mogyorósi Péter, a Fradi Suli Program vezetője elmondta, működtetése csapatmunka, nagyon sokan dolgoznak rajta.

– A legnagyobb elismerést az jelenti, amikor hétről hétre azt látom a különböző iskolákban a kisgyerekek szemében, hogy megértették azokat az üzeneteket, amelyeket az egyes alkalmakon megpróbálunk átadni: a tanulás fontosságát, az ellenféllel szembeni tiszteletet, a sportszerűséget.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.