2018. július 20., péntek
Illés

Egyéb Debrecen

Fejlesztik a mérnökképzést

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem a Ganz Villamossági Művek jogutódjával, a CG Electric Systems Hungary Zrt.-vel az intézmény műszaki képzéseinek és ipari kutatásainak fejlesztéséről.

– A Debreceni Egyetem számára új kihívás a műszaki, informatikai terület fejlesztése, mind a képzés, mind az innováció területén. Ezen belül különleges helyet foglal az energetikai szektor – jelentette ki Szilvássy Zoltán rektor a CG Electric Systems Hungary Zrt.-vel kötött stratégiai együttműködési megállapodás kapcsán.


Az intézmény februárban írt alá megállapodást a Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft.-vel, majd júniusban az atomenergetikai világkiállításon kötött együttműködési szándéknyilatkozatot a Roszatom Nemzetközi Hálózattal. E sorba illeszkedik a CG Electric Systems Hungary Zrt. is, amely szivattyúk, turbinák, erőművek építésében és fejlesztésében érdekelt. Ezen a téren már közreműködött az egyetem egy minierőmű modelljének kidolgozásában. A rektor hozzátette: a tradicionális, nagy múltú vállalatoknál kiváló mérnökök dolgoznak, akikre számítanak az egyetem villamos-, gépész- és mechatronikai mérnöki képzéseiben.

Szendrődi István és Szilvássy Zoltán

Szilvássy Zoltán szerint hamarosan látható eredményei lesznek az egyetem szerződéskötéseinek, hiszen a Roszatom Nemzetközi Hálózatával aláírt keretmegállapodás egészségturisztikai része nyomán orosz egészségügyi rekreációs csoportok érkezhetnek, majd ezt követően az atomenergetikai mérnökképzéshez kapcsolódóan az intézmény négyes együttműködési megállapodást köt a Lomonoszov Egyetemmel, a moszkvai műszaki egyetemmel és a Roszatom saját egyetemével, amelynek keretében magas hozzáadott értékű, komoly mérnöki munkával kifejlesztett generátorokat, motorokat, transzformátorokat és nagyfeszültségű berendezéseket gyártanak.


– A paksi erőműben jelenleg is működő generátorok is Ganz-termékek, de más hazai erőművekben is megtalálhatók a berendezéseink. Gyakorlatilag a világ minden részére szállítunk generátorokat, hidrogenerátorokat, a turbinagyártókkal együttműködve. Emellett a Roszatom minősített beszállítói vagyunk, az elmúlt években négy-öt projektben gyártottunk szivattyúhajtó motorokat orosz, belorusz és indiai atomerőművekbe – sorolta Szendrődi István. A vezérigazgató kiemelte, a mostani megállapodás fontos a cég számára a megfelelően szakképzett mérnökutánpótlás biztosításában. Ehhez kapcsolódóan a vállalat 30-40 éves ipari tapasztalattal rendelkező munkatársai részt vesznek az oktatásban, illetve a mechanikai és villamosmérnöki területek fejlesztései kapcsán is számítanak a Debreceni Egyetemre.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.