2018. április 20., péntek
Tivadar

Egyéb Debrecen

Fejlesztik a mérnökképzést

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem a Ganz Villamossági Művek jogutódjával, a CG Electric Systems Hungary Zrt.-vel az intézmény műszaki képzéseinek és ipari kutatásainak fejlesztéséről.

– A Debreceni Egyetem számára új kihívás a műszaki, informatikai terület fejlesztése, mind a képzés, mind az innováció területén. Ezen belül különleges helyet foglal az energetikai szektor – jelentette ki Szilvássy Zoltán rektor a CG Electric Systems Hungary Zrt.-vel kötött stratégiai együttműködési megállapodás kapcsán.


Az intézmény februárban írt alá megállapodást a Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft.-vel, majd júniusban az atomenergetikai világkiállításon kötött együttműködési szándéknyilatkozatot a Roszatom Nemzetközi Hálózattal. E sorba illeszkedik a CG Electric Systems Hungary Zrt. is, amely szivattyúk, turbinák, erőművek építésében és fejlesztésében érdekelt. Ezen a téren már közreműködött az egyetem egy minierőmű modelljének kidolgozásában. A rektor hozzátette: a tradicionális, nagy múltú vállalatoknál kiváló mérnökök dolgoznak, akikre számítanak az egyetem villamos-, gépész- és mechatronikai mérnöki képzéseiben.

Szendrődi István és Szilvássy Zoltán

Szilvássy Zoltán szerint hamarosan látható eredményei lesznek az egyetem szerződéskötéseinek, hiszen a Roszatom Nemzetközi Hálózatával aláírt keretmegállapodás egészségturisztikai része nyomán orosz egészségügyi rekreációs csoportok érkezhetnek, majd ezt követően az atomenergetikai mérnökképzéshez kapcsolódóan az intézmény négyes együttműködési megállapodást köt a Lomonoszov Egyetemmel, a moszkvai műszaki egyetemmel és a Roszatom saját egyetemével, amelynek keretében magas hozzáadott értékű, komoly mérnöki munkával kifejlesztett generátorokat, motorokat, transzformátorokat és nagyfeszültségű berendezéseket gyártanak.


– A paksi erőműben jelenleg is működő generátorok is Ganz-termékek, de más hazai erőművekben is megtalálhatók a berendezéseink. Gyakorlatilag a világ minden részére szállítunk generátorokat, hidrogenerátorokat, a turbinagyártókkal együttműködve. Emellett a Roszatom minősített beszállítói vagyunk, az elmúlt években négy-öt projektben gyártottunk szivattyúhajtó motorokat orosz, belorusz és indiai atomerőművekbe – sorolta Szendrődi István. A vezérigazgató kiemelte, a mostani megállapodás fontos a cég számára a megfelelően szakképzett mérnökutánpótlás biztosításában. Ehhez kapcsolódóan a vállalat 30-40 éves ipari tapasztalattal rendelkező munkatársai részt vesznek az oktatásban, illetve a mechanikai és villamosmérnöki területek fejlesztései kapcsán is számítanak a Debreceni Egyetemre.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.