EUR: 322,04 Ft
CHF: 281,34 Ft
2018. október 17., szerda
Hedvig

Egyéb Zalaegerszeg

Fel a téli gumikkal!

Már kaparhatjuk reggelente a szélvédőt
Fotó: Inhof András

Egyre hidegebbek a városi reggelek, nem ritka, hogy hajnalban alig plusz két fokot mutat a hőmérő higanyszála.

Az autósok tapasztalhatják, hogy hidegebb burkolat esetén csúszósabbak az utak, az évszakok bizony különböző tulajdonságokat követelnek meg a gumiabroncsoktól. Ha az átlaghőmérséklet nappal +7 fok körül van, érdemes a nyári gumit télire cserélni, mégis sokan halogatják, bevárják a fagyok érkeztét. Pedig nem szabadna, ugyanis a téli és nyári abroncsok teljesítménye eltérő hőmérsékleti tartományokra optimalizált, a megcsúszásos balesetek száma ilyen időben a legnagyobb. A nappali +7 fok körüli hőmérséklet idején a reggelek nagy része párás, nyálkás, akár esős, érdemes tehát figyelmeztetésnek venni a természet jelzését, a nyári gumi ugyanis október-november környékén anyagánál fogva hajlamos a megkeményedésre, veszít rugalmasságából és tapadásából.


Ha felnin tartjuk akár otthon is elvégezhető a kerékcsere így évente a két váltásnál akár 16 ezer forintot is spórolhatunk
Fotó: Inhof András

Ellentétben a téli gumival, amely hideg időben is megőrzi lágyságát, ezáltal a kanyarban stabilabbá, irányíthatóbbá teszi a járművet. Nyári guminál 1,6 milliméter az előírt jogszabályi kopásmélység, míg téli gumiabroncs esetén 4 milliméter. Gyártónként típustól függően eltérő lehet a profil, van, ahol laikusként kisebb vagy nagyobb hézagokat láthatunk a gumin, ennek okán van, amelyik jobb vízelvezető képességgel rendelkezik, ami fontos tényező lehet havas, esős időszakban. A szakértők óvintézkedésként azt tanácsolják, hogy ha az abroncsokat nem cserélték ki a gyártástól számított 5-7 éven belül, érdemes újakat vásárolni, még akkor is, ha használhatónak látszanak, és a futófelület nem kopott le a kopásjelzőig. Zalaegerszegen szerelőműhelyenként változó a díjszabás, egyes szervizekben, akár 4000 forintból megúszhatjuk a szerelési munkálatokat, azaz átlagban szimpla kerékcsere esetén 1000, ha gumit is kell cserélni, 2000 forintot kell darabjáért fizetnünk. Ha új gumit kell vásárolnunk, számtalan márka közül választhatunk, az árak viszont típusonként eltérőek. Mivel igen sok tényezőtől – például hőmérséklet, karbantartás, tárolási és használati körülmények, terhelés, sebesség, nyomás és vezetési stílus – függ az abroncs élettartama, ezért még fontosabb, hogy menet közben is figyeljünk az észlelhető jelekre, például az anyagfáradásra. Megéri, ha időben téli gumira váltunk, hiszen mindenkit hazavárnak!

Kapcsolódó Cikkek

 • Innovációs stúdiót alakított ki a LEGO a Nyíregyházi Egyetemen

  Innovációs stúdiót alakított ki a LEGO a Nyíregyházi Egyetemen

  “Csak úgy tudjuk kiszolgálni a Magyarországon működő vállalkozások folyamatosan változó munkaerőigényét, ha közben az oktatás is változik. Ebben mutat kitűnő példát a Nyíregyházi Egyetem (NYE) és a LEGO együttműködése” – mondta Pölöskei Gáborné, a Pénzügyminisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára szerdán a Nyíregyházi Egyetemen kialakított LEGO Education Innovation Studio átadásán.

 • Urmánczy szobor a Daru-dombon

  Urmánczy szobor a Daru-dombon

  Felavatták az erdélyi származású Urmánczy Nándornak állított emlékművet a csepeli Daru-dombon.  A néhai országgyűlési képviselő társaival száz éve, 1918-ban alakította meg a Székely Nemzeti Tanácsot Erdély és Magyarország területi integritásának megőrzéséért, de a Védő Ligák Szövetségének alapítása is az ő nevéhez fűződik.

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.