EUR: 325,74 Ft
CHF: 279,68 Ft
2018. július 21., szombat
Dániel, Daniella

Egyéb Zalaegerszeg

Fel a téli gumikkal!

Már kaparhatjuk reggelente a szélvédőt
Fotó: Inhof András

Egyre hidegebbek a városi reggelek, nem ritka, hogy hajnalban alig plusz két fokot mutat a hőmérő higanyszála.

Az autósok tapasztalhatják, hogy hidegebb burkolat esetén csúszósabbak az utak, az évszakok bizony különböző tulajdonságokat követelnek meg a gumiabroncsoktól. Ha az átlaghőmérséklet nappal +7 fok körül van, érdemes a nyári gumit télire cserélni, mégis sokan halogatják, bevárják a fagyok érkeztét. Pedig nem szabadna, ugyanis a téli és nyári abroncsok teljesítménye eltérő hőmérsékleti tartományokra optimalizált, a megcsúszásos balesetek száma ilyen időben a legnagyobb. A nappali +7 fok körüli hőmérséklet idején a reggelek nagy része párás, nyálkás, akár esős, érdemes tehát figyelmeztetésnek venni a természet jelzését, a nyári gumi ugyanis október-november környékén anyagánál fogva hajlamos a megkeményedésre, veszít rugalmasságából és tapadásából.


Ha felnin tartjuk akár otthon is elvégezhető a kerékcsere így évente a két váltásnál akár 16 ezer forintot is spórolhatunk
Fotó: Inhof András

Ellentétben a téli gumival, amely hideg időben is megőrzi lágyságát, ezáltal a kanyarban stabilabbá, irányíthatóbbá teszi a járművet. Nyári guminál 1,6 milliméter az előírt jogszabályi kopásmélység, míg téli gumiabroncs esetén 4 milliméter. Gyártónként típustól függően eltérő lehet a profil, van, ahol laikusként kisebb vagy nagyobb hézagokat láthatunk a gumin, ennek okán van, amelyik jobb vízelvezető képességgel rendelkezik, ami fontos tényező lehet havas, esős időszakban. A szakértők óvintézkedésként azt tanácsolják, hogy ha az abroncsokat nem cserélték ki a gyártástól számított 5-7 éven belül, érdemes újakat vásárolni, még akkor is, ha használhatónak látszanak, és a futófelület nem kopott le a kopásjelzőig. Zalaegerszegen szerelőműhelyenként változó a díjszabás, egyes szervizekben, akár 4000 forintból megúszhatjuk a szerelési munkálatokat, azaz átlagban szimpla kerékcsere esetén 1000, ha gumit is kell cserélni, 2000 forintot kell darabjáért fizetnünk. Ha új gumit kell vásárolnunk, számtalan márka közül választhatunk, az árak viszont típusonként eltérőek. Mivel igen sok tényezőtől – például hőmérséklet, karbantartás, tárolási és használati körülmények, terhelés, sebesség, nyomás és vezetési stílus – függ az abroncs élettartama, ezért még fontosabb, hogy menet közben is figyeljünk az észlelhető jelekre, például az anyagfáradásra. Megéri, ha időben téli gumira váltunk, hiszen mindenkit hazavárnak!

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.