EUR: 326,13 Ft
CHF: 280,36 Ft
2018. július 20., péntek
Illés

Egyéb Veszprém

Fenyvesi Ottó kapta a Cholnoky-díjat

Kiemelkedő irodalmi munkássága elismeréseként és Veszprém nemzetközi hírnevének öregbítéséért végzett példamutató tevékenysége jutalmául a város Cholnoky-emlékdíjjal jutalmazta Fenyvesi Ottó költő-író-képzőművészt.

A díjat hagyományosan – a Cholnoky család tudományos és irodalmi munkásságát szem előtt tartva – Veszprém szellemi örökségének ápolásában és gazdagításában aktívan közreműködő személyek vehetik át.


Fenyvesi Ottó vehette át a Cholnoky-díjat (fotó: Domján Attila)

Fenyvesi Ottóra, ahogy az később pohárköszöntőjéből is kiderült, ez a leírás sokszorosan igaz. A vajdasági születésű szerző számára a Cholnoky fivérek neve igazi hívószó: a 70-es években újvidéki egyetemi professzora, Bori Imre hatására ismerkedett meg a testvérek örökségével, s amikor a 90-es években elhagyni kényszerült szülőföldjét, elsősorban miattuk választotta Veszprémet új hazájának – remélte, befogadja majd ez a közeg. Az itt töltött 25 év végül nemcsak élete leghosszabb egy helyben eltöltött időszaka lett, de a legtermékenyebb is: itt írta legfontosabb műveit, itt kapta elismeréseit, családjával is talán a legszebb éveket itt élte meg.

Iskoláit Bácstopolyán végezte, egyetemi tanulmányait az Újvidéki Egyetem Bölcsészkarán folytatta. 1975-től 1983-ig tagja volt az újvidéki Új Symposion irodalmi-művészeti folyóirat szerkesztőségének. Több évig dolgozott az Újvidéki Rádióban, újságíróként és rendezőasszisztensként pedig az Újvidéki Televízióban. Szerkesztette a Képes Ifjúság című hetilap rockzenei rovatát. 1987-től az Újvidéki Rádió irodalmi műsorainak szerkesztője volt.


A díjazottat Mészáros Ernő, a Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Területi Bizottságának korábbi elnöke méltatta (fotó: Domján Attila)

1991 novemberében települt át Magyarországra, Veszprémbe. Különböző lapoknak, újságoknak és tévéadóknak volt munkatársa és főszerkesztője. 2000 óta a Veszprémben megjelenő Vár Ucca Műhely irodalmi-művészeti folyóirat főszerkesztője. A Magyar Tudományos Akadémia észak-dunántúli regionális központjában 2002 óta szervezőtitkárként dolgozik. Délszláv nyelvekből és angolból fordít. Írásait német, francia, angol, olasz, holland, lengyel, szerb és horvát nyelvre is lefordították. Több egyéni kiállítása volt Újvidéken, Budapesten, Veszprémben, Balatonfüreden, Chicagóban, Szegeden, Bácstopolyán. Számos saját kötete jelent meg, ezenkívül Subcultura interrupta címmel kritika- és tanulmánygyűjtemény jelent meg költészetéről. Munkásságát többek között Sinkó Ervin-díjjal, Megyei Prima Díjjal, Nagyapáti Kukac Péter-díjjal és József Attila- díjjal jutalmazták. 2012-ben Magyar Ezüst Érdemkereszttel tüntették ki.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.