EUR: 310,24 Ft
CHF: 258,68 Ft
2018. április 20., péntek
Tivadar

Egyéb Veszprém

Fenyvesi Ottó kapta a Cholnoky-díjat

Kiemelkedő irodalmi munkássága elismeréseként és Veszprém nemzetközi hírnevének öregbítéséért végzett példamutató tevékenysége jutalmául a város Cholnoky-emlékdíjjal jutalmazta Fenyvesi Ottó költő-író-képzőművészt.

A díjat hagyományosan – a Cholnoky család tudományos és irodalmi munkásságát szem előtt tartva – Veszprém szellemi örökségének ápolásában és gazdagításában aktívan közreműködő személyek vehetik át.


Fenyvesi Ottó vehette át a Cholnoky-díjat (fotó: Domján Attila)

Fenyvesi Ottóra, ahogy az később pohárköszöntőjéből is kiderült, ez a leírás sokszorosan igaz. A vajdasági születésű szerző számára a Cholnoky fivérek neve igazi hívószó: a 70-es években újvidéki egyetemi professzora, Bori Imre hatására ismerkedett meg a testvérek örökségével, s amikor a 90-es években elhagyni kényszerült szülőföldjét, elsősorban miattuk választotta Veszprémet új hazájának – remélte, befogadja majd ez a közeg. Az itt töltött 25 év végül nemcsak élete leghosszabb egy helyben eltöltött időszaka lett, de a legtermékenyebb is: itt írta legfontosabb műveit, itt kapta elismeréseit, családjával is talán a legszebb éveket itt élte meg.

Iskoláit Bácstopolyán végezte, egyetemi tanulmányait az Újvidéki Egyetem Bölcsészkarán folytatta. 1975-től 1983-ig tagja volt az újvidéki Új Symposion irodalmi-művészeti folyóirat szerkesztőségének. Több évig dolgozott az Újvidéki Rádióban, újságíróként és rendezőasszisztensként pedig az Újvidéki Televízióban. Szerkesztette a Képes Ifjúság című hetilap rockzenei rovatát. 1987-től az Újvidéki Rádió irodalmi műsorainak szerkesztője volt.


A díjazottat Mészáros Ernő, a Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Területi Bizottságának korábbi elnöke méltatta (fotó: Domján Attila)

1991 novemberében települt át Magyarországra, Veszprémbe. Különböző lapoknak, újságoknak és tévéadóknak volt munkatársa és főszerkesztője. 2000 óta a Veszprémben megjelenő Vár Ucca Műhely irodalmi-művészeti folyóirat főszerkesztője. A Magyar Tudományos Akadémia észak-dunántúli regionális központjában 2002 óta szervezőtitkárként dolgozik. Délszláv nyelvekből és angolból fordít. Írásait német, francia, angol, olasz, holland, lengyel, szerb és horvát nyelvre is lefordították. Több egyéni kiállítása volt Újvidéken, Budapesten, Veszprémben, Balatonfüreden, Chicagóban, Szegeden, Bácstopolyán. Számos saját kötete jelent meg, ezenkívül Subcultura interrupta címmel kritika- és tanulmánygyűjtemény jelent meg költészetéről. Munkásságát többek között Sinkó Ervin-díjjal, Megyei Prima Díjjal, Nagyapáti Kukac Péter-díjjal és József Attila- díjjal jutalmazták. 2012-ben Magyar Ezüst Érdemkereszttel tüntették ki.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.