2017. november 08., szerda
Zsombor

Belföld

Fontos, hogy az anyaországon kívül élő magyarság a szülőföldjén tudjon boldogulni

Nagyon fontos, hogy az anyaországon kívül élő magyarság szülőföldjén tudjon maradni, boldogulni és gyarapodni – hangsúlyozta Szili Katalin miniszterelnöki megbízott a szabadkai Pannon RTV-nek a vajdasági Torontálvásárhelyen, ahol a Rákóczi Szövetség szórványösztöndíjainak átadásán vett részt kedden.

A Rákóczi Szövetség azokban az önkormányzatokban biztosított támogatást az első osztályosoknak, ahol a magyar lakosság aránya nem éri el a 30 százalékot. A tízezer forintos ösztöndíjban összesen 324 magyar elsős részesült.


Szili Katalin kiemelte: a Rákóczi Szövetség fontos küldetést vállalt azzal, hogy támogatóktól gyűjt segítséget a Kárpát-medencében élő magyarok beiskolázására. Aláhúzta, nagyon fontos, hogy az anyaországon kívül élő magyarság meg tudja őrizni identitását, és ehhez hozzátartozik, hogy az anyanyelvén tanulhasson, valamint őrizze nyelvét és hagyományait. “Ezért tartom fontosnak, hogy már az első osztályban is magyar nyelvű oktatáshoz jussanak a gyerekek, és majdan választhassák ezt a középiskolában és a felsőoktatási intézményekben is” – tette hozzá.

A Rákóczi Szövetség programja tizenöt évvel ezelőtt indult, a Vajdaságban ötödik éve adják át az ösztöndíjakat.


További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Minden eddiginél több diák tanul mezőgépésznek

  Minden eddiginél több diák tanul mezőgépésznek

  Eredményes a mezőgépész szakemberhiány megszüntetésére indított program, minden eddiginél több diák tanul mezőgépésznek – közölte a Mezőgazdasági Gépforgalmazók Országos Szövetsége (Megfosz) kedden. A szövetség évente több mint 50 millió forintot fordít a Legyél te is mezőgépész programra: míg 2013-ban kevesebb mint 1200 diák választotta a mezőgépész szakmát továbbtanuláskor, idén ősszel minden eddigi rekordot megdöntve, 2700 mezőgépész diák kezdte meg tanulmányait.

 • Seszták Miklós: Elkötelezett a kormány a megújuló energiák iránt

  Seszták Miklós: Elkötelezett a kormány a megújuló energiák iránt

  Elkötelezett a kormány a megújuló energiaforrások iránt, támogatja a napenergia ipari szintű felhasználását, de sok helyen gondot jelent a többletenergia eljuttatása a felhasználás helyszínéhez – mondta Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának keddi ülésén.

 • Az MSZP tiltakozik a Horn Gyula szobrát kidekoráló Jobbikosok miatt

  Az MSZP tiltakozik a Horn Gyula szobrát kidekoráló Jobbikosok miatt

  Molnár Gyula MSZP-elnök egy videofelvételen jelentette be, hogy a lehető legnyomatékosabban elítéli azt, amit Horn Gyula angyalföldi szobrával tettek jobbikos politikusok. Gyalázatosnak nevezte a párt embereinek tettét, ám a csavar akkor jött a videófelvételen, amikor Molnár Gyula a tiltakozásába még a Fideszt is belekeverte.