EUR: 326,13 Ft
CHF: 280,36 Ft
2018. július 20., péntek
Illés

Egyéb Békéscsaba

Forgott a magyar szablya

Végre Békéscsabán is megrendezhették a Magyar Kard Napját, ahol a magyar szablyavívást népszerűsítették az azt űző katonai vívómesterek és tanítványaik.

A Magyar Szablyavívó Iskola békéscsabai tagiskolája már kétéves, és úgy tűnik, nálunk is egyre többen ismerik ezt a valódi magyar hagyományokat közvetítő, bemutató, népszerűsítő intézményt. Tagjai részt vettek már több városi rendezvényen, főleg a nemzeti ünnepekhez kapcsolódó programokon, de például a megyenapon is bemutathatták, miért érdemes a magyar szablyavívást választani. Az év egyik nagy eredménye, hogy azokon a településeken, ahol tagiskola működik – így Békéscsabán is –, megrendezhették a Magyar Kard Napját.


Az eddigi tizenkét nap nem esett egyazon dátumra, viszont ha a következő években is sikerül megvalósítani ezt a rendezvényt, a szervezők mindenképpen szeretnék valamilyen évfordulóhoz, programhoz kötni, később pedig rendszeresíteni. Idén egy kiállítás is körbejár a városok között, ebben az évben ez sem tette lehetővé, hogy egy központilag meghatározott napon legyenek a programok.

A csabai rendezvény azért is különleges volt, mert tulajdonképpen három eseményt fogott össze: egy kiállításmegnyitót, egy könyvbemutatót és egy gálaműsort – árulta el Trényi Péter, a tagiskola vezetője. A kiállítás festményeket és olyan, katonai vívómesterektől származó sporttörténeti relikviákat tartalmaz, amelyeket eddig nem nagyon láthatott a közönség. A bemutatónak szintén több része volt: láthattak sportkarddal és valódi szablyával vívó tanulókat és mestereket is az érdeklődők. Ezzel kapcsolatban Trényi Péter kiemelte, hogy az ilyen eseményekre több városból is érkeznek tanulók, hiszen egy-egy tagiskola az alacsony létszám miatt nehezen tudna színvonalas és sokszínű műsort bemutatni. A Magyar Kard Napján megismerhette a közönség Borsody László vívómester életét, örökségét is Máday Norbert könyvén keresztül, aki nem mellesleg a Magyar Szablyavívó Iskola alapítója is.


Szintén ennek az évnek egy fontos eredménye, hogy kiemelt nemzeti érték lett a magyar szablyavívás. Trényi Péter ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az elsődleges céljuk, hogy előbb-utóbb a hungarikumok sorába emelkedjen ez az értékünk, ez a mostani titulus ennek az előszobájaként értelmezhető. Végül azt szeretnék elérni, hogy a magyar szablyavívás része legyen a közoktatásnak is, hogy minden magyar ember legalább az alapjaival legyen tisztában ennek a régi harcművészeti ágnak.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.