EUR: 310,72 Ft
CHF: 259,53 Ft
2018. április 23., hétfő
Béla

Egyéb Székesfehérvár

Hatalmas érdeklődés a kincsek iránt

Az október október 29-ei megnyitó óta már valamivel több mint négyezren látták a Seuso-kiállítást Székesfehérváron.

A különleges tárlat november 19-ig mindennap 8 és 22 óra között látogatható a Szent István Király Múzeum Fő utcai épületében.


Érdeklődők a teljes Seuso-kincset bemutató magyarországi vándorkiállítás első vidéki állomásán, a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban a megnyitó napján Fotó: MTI MTI Fotó: Máthé Zoltán

Országos körútja során elsőként a Szent István Király Múzeumban mutatkozik be a Seuso-kincs teljes ismert leletegyüttese. A késő római császárkor egyik legjelentősebb ezüstkincse, a kor művészetének csúcsdarabjai november 19-ig láthatók Székesfehérváron. A kiállításhoz ingyenes tárlatvezetések is kapcsolódnak, amelyek közül többnek a lészámkerete előzetesen betelt. A sorban állás elkerülése érdekében egyéni látogatóknak is, de 20 fő feletti csoportoknak, illetve az ingyenes tárlatvezetést választóknak mindenképpen érdemes előzetesen időpontot foglalniuk.
A Seuso-kincs az egykori Pannónia provincia területén fellelt, az egyetemes antik kultúra egyik legnagyobb értékű lelete. A Szent István Király Múzeum dísztermében együtt látható mind a tizennégy, étkezéshez és tisztálkodáshoz használt ezüstedényből álló ókori római eredetű kincslelet, amelyet a kormány több évtizednyi tárgyalássorozat után két részletben, 2014-ben és 2017-ben szerzett vissza. 2014-ben mintegy 35 ezer ember látta a Seuso-kincs első hat hazaérkezett darabját Székesfehérváron.

A római császárkor késői szakaszából származó lelet nevét a Seuso-tál feliratán megnevezett tulajdonosáról, Seusóról kapta, aki a Római Birodalom latin és görög kultúrán nevelkedett gazdag elitjébe tartozott.
A Seuso-kincset az 1970-es években Kőszárhegy környékén találták meg. Azóta sok viszontagságon ment keresztül, és több évtizeden át a nyilvánosság elől is rejtve maradt. A rendelkezésre álló adatok szerint a leletet az 1970-es években egy fiatalember találta meg, azonban hivatalos bejelentést nem tett: feltételezhető, hogy a kincs darabjait az illegális műkincspiacon kívánta értékesíteni. Bizonyíték erre azonban nincs, mivel a megtaláló gyilkosság áldozata lett. A kincseknek ezután nyomuk veszett, majd a műkincspiacon bukkantak fel. A rendelkezése álló információk alapján a 15 ma is ismert darabot a 80-as években vásárolta meg egy befektetőcsoport. A kincset egy angol konzorcium 1990-ben egy New York-i árverésen kívánta értékesíteni, mai értékén számítva mintegy 100 millió eurós kikiáltási áron – hangzott el a bemutatón.

Kapcsolódó Cikkek

 • Négy embert megöltek egy étteremben

  Négy embert megöltek egy étteremben

  Négy embert megölt, további hármat pedig megsebesített egy lövöldöző férfi vasárnapra virradó éjjel az egyesült államokbeli Nashville közelében egy Waffle House étteremben.

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.