EUR: 325,80 Ft
CHF: 279,83 Ft
2018. július 20., péntek
Illés

Egyéb Székesfehérvár

Hatalmas érdeklődés a kincsek iránt

Az október október 29-ei megnyitó óta már valamivel több mint négyezren látták a Seuso-kiállítást Székesfehérváron.

A különleges tárlat november 19-ig mindennap 8 és 22 óra között látogatható a Szent István Király Múzeum Fő utcai épületében.


Érdeklődők a teljes Seuso-kincset bemutató magyarországi vándorkiállítás első vidéki állomásán, a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban a megnyitó napján Fotó: MTI MTI Fotó: Máthé Zoltán

Országos körútja során elsőként a Szent István Király Múzeumban mutatkozik be a Seuso-kincs teljes ismert leletegyüttese. A késő római császárkor egyik legjelentősebb ezüstkincse, a kor művészetének csúcsdarabjai november 19-ig láthatók Székesfehérváron. A kiállításhoz ingyenes tárlatvezetések is kapcsolódnak, amelyek közül többnek a lészámkerete előzetesen betelt. A sorban állás elkerülése érdekében egyéni látogatóknak is, de 20 fő feletti csoportoknak, illetve az ingyenes tárlatvezetést választóknak mindenképpen érdemes előzetesen időpontot foglalniuk.
A Seuso-kincs az egykori Pannónia provincia területén fellelt, az egyetemes antik kultúra egyik legnagyobb értékű lelete. A Szent István Király Múzeum dísztermében együtt látható mind a tizennégy, étkezéshez és tisztálkodáshoz használt ezüstedényből álló ókori római eredetű kincslelet, amelyet a kormány több évtizednyi tárgyalássorozat után két részletben, 2014-ben és 2017-ben szerzett vissza. 2014-ben mintegy 35 ezer ember látta a Seuso-kincs első hat hazaérkezett darabját Székesfehérváron.

A római császárkor késői szakaszából származó lelet nevét a Seuso-tál feliratán megnevezett tulajdonosáról, Seusóról kapta, aki a Római Birodalom latin és görög kultúrán nevelkedett gazdag elitjébe tartozott.
A Seuso-kincset az 1970-es években Kőszárhegy környékén találták meg. Azóta sok viszontagságon ment keresztül, és több évtizeden át a nyilvánosság elől is rejtve maradt. A rendelkezésre álló adatok szerint a leletet az 1970-es években egy fiatalember találta meg, azonban hivatalos bejelentést nem tett: feltételezhető, hogy a kincs darabjait az illegális műkincspiacon kívánta értékesíteni. Bizonyíték erre azonban nincs, mivel a megtaláló gyilkosság áldozata lett. A kincseknek ezután nyomuk veszett, majd a műkincspiacon bukkantak fel. A rendelkezése álló információk alapján a 15 ma is ismert darabot a 80-as években vásárolta meg egy befektetőcsoport. A kincset egy angol konzorcium 1990-ben egy New York-i árverésen kívánta értékesíteni, mai értékén számítva mintegy 100 millió eurós kikiáltási áron – hangzott el a bemutatón.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.