2018. július 22., vasárnap
Magdolna

Egyéb Eger

Hatmilliárdból épül meg a csomópont

Az M25-ös elkerülő út mellett a másik dolog, amire igencsak megérett Eger városa, az az, hogy legyen egy élhető, tartható közlekedése. Hiszen az utóbbi években odáig jutottunk, hogy lassan képtelenség eljutni A-ból B-be záros időn belül, és akkor valóban Egerről beszélünk, nem egy több százezres vagy milliós városról. Legyen szó buszokról vagy autókról, káosz van a hevesi megyeszékhelyen – és nem, nem az útfelújítások miatt.

Utóbbi egyébként pozitív momentum, még ha sokan most bosszút is forralnak magukban a polgármester ellen egy-egy lezárás vagy terelés alkalmával. Nem ezekkel van probléma. Hanem a közlekedési lámpák összehangolatlanságával, a tömegközlekedés horribilis összegével. Mert rendben, Budapesten is ennyi a vonaljegy. Na de kérem, ott mehetünk vele 10 kilométert, míg itt 3-4 kilométer a város hossza összesen.


Az egykori terveken a színes területre kívánták megépíteni az intermodális csomópontot, most is ide tervezik, de már nm biztos, hogy így

 

Amikor fele- vagy negyedennyi autó és busz járta az utakat, jó volt a pályaudvar a város közepén (ez egyébként a tervek szerint továbbra is megmarad, de nem ez lesz a központi pályaudvar). Ma már fejetlenséget, szmogot és stresszt okoz emiatt a belvárosi közlekedés. Vannak olyan vélekedések is, amelyek szerint ki kellene tiltani a belvárosból az autókat. Ám ehhez előbb egy normális tömegközlekedési és/vagy elosztó csomópont kellene, ahonnan lehet utazni (és nem 350 forintért). Rendes elkerülő, menekülőutak kellenek. Hiszen jól látszik, hogy most micsoda dugók vannak a Vörösmarty úton egy sima délelőtt is – a délutánról meg ne is beszéljük – csak azért, mert le van zárva két-három utca a belvárosban. Nem kellene evidenciának lenni, hogy a belvároson átmenő közlekedés hiánya megbénítson mindent.

Nagy Róbert Attila a NIF Zrt. vezérigazgatója és Habis László polgármester írták alá a szerződéseket pár napja

 

Talán végre lesz megoldás a következő években, hiszen a napokban írta alá Habis László polgármester az intermodális csomópont vasútállomásnál való kialakítására és további P+R parkolók építésére vonatkozó szerződéseket. Ez a munka hatmilliárd forintból fog megvalósulni, várhatóan 2022 végére, de az előkészítő munkálatok már idén elkezdődnek.


Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.