EUR: 322,98 Ft
CHF: 281,18 Ft
2018. október 19., péntek
Nándor

Egyéb Békéscsaba

Hét évtizede közvetítik a magyar hagyományokat

A Balassi Táncegyüttes hetven éve része Békéscsaba kulturális életének. Számos közös produkcióban szerepeltek már például a Jókai Színház művészeivel, de a városi rendezvényeken is rendszeresen láthatja a táncosokat a közönség.

1947-ben az egész Kárpát-medence a következő évi millenniumi rendezvényekre készült, sorra alakultak a néptánccsoportok – ekkor kezdődött a Balassi története is. – Békéscsabán összesen 30-40 együttes szerveződött akkoriban különböző üzemekben és vállalatoknál, a Balassi konkrétan a szakmunkásképző iskolában. Minden csoportnak kell egy fő irányzat, egy arculat, egy művészeti koncepció, ami alapján halad előre. A Balassiban Born Miklós volt az első koreográfus, aki ezt megteremtette, ő 1990-ig volt az együttes vezetője – tudtuk meg Mlinár Páltól, a Balassi Táncegyüttes művészeti igazgatójától.


Eleinte a néptánc volt a fő irány, a magyar hagyományok megismerése, majd kiderült, hogy ezt olyannyira sikerült elsajátítaniuk, hogy számos érdeklődő jött hozzájuk tanulni. Ráéreztek, hogyan kell tanulmányozni, megtanulni a régi táncelemeket, majd továbbadni azokat a következő generációnak. E folyamat során jött létre az Országos Szólótánc Fesztivál is, amely ugyan a magyar táncosoknak lett kitalálva, de már európai szintű. Az utánpótlás-nevelésre is egyre nagyobb hangsúlyt helyeztek az évek során, ennek eredménye a Hétpróbás Néptánciskola, ahova jelenleg 600 gyermek jár.

Mostanában pedig már nemcsak a folklórkoreográfiák elsajátításával, hanem komoly táncszínházi darabok létrehozásával is foglalkoznak. A közönség ezeknek a koreográfiáknak egy válogatását láthatta a közelmúltban megrendezett gálaműsorban is. Mlinár Pál szerint ezek az évfordulók alkalmat adnak a visszatekintésre, és általuk bemutathatják, hová jutott az együttes 1947 óta.

Kapcsolódó Cikkek