EUR: 310,24 Ft
CHF: 258,68 Ft
2018. április 20., péntek
Tivadar

Egyéb Békéscsaba

Hét évtizede közvetítik a magyar hagyományokat

A Balassi Táncegyüttes hetven éve része Békéscsaba kulturális életének. Számos közös produkcióban szerepeltek már például a Jókai Színház művészeivel, de a városi rendezvényeken is rendszeresen láthatja a táncosokat a közönség.

1947-ben az egész Kárpát-medence a következő évi millenniumi rendezvényekre készült, sorra alakultak a néptánccsoportok – ekkor kezdődött a Balassi története is. – Békéscsabán összesen 30-40 együttes szerveződött akkoriban különböző üzemekben és vállalatoknál, a Balassi konkrétan a szakmunkásképző iskolában. Minden csoportnak kell egy fő irányzat, egy arculat, egy művészeti koncepció, ami alapján halad előre. A Balassiban Born Miklós volt az első koreográfus, aki ezt megteremtette, ő 1990-ig volt az együttes vezetője – tudtuk meg Mlinár Páltól, a Balassi Táncegyüttes művészeti igazgatójától.


Eleinte a néptánc volt a fő irány, a magyar hagyományok megismerése, majd kiderült, hogy ezt olyannyira sikerült elsajátítaniuk, hogy számos érdeklődő jött hozzájuk tanulni. Ráéreztek, hogyan kell tanulmányozni, megtanulni a régi táncelemeket, majd továbbadni azokat a következő generációnak. E folyamat során jött létre az Országos Szólótánc Fesztivál is, amely ugyan a magyar táncosoknak lett kitalálva, de már európai szintű. Az utánpótlás-nevelésre is egyre nagyobb hangsúlyt helyeztek az évek során, ennek eredménye a Hétpróbás Néptánciskola, ahova jelenleg 600 gyermek jár.

Mostanában pedig már nemcsak a folklórkoreográfiák elsajátításával, hanem komoly táncszínházi darabok létrehozásával is foglalkoznak. A közönség ezeknek a koreográfiáknak egy válogatását láthatta a közelmúltban megrendezett gálaműsorban is. Mlinár Pál szerint ezek az évfordulók alkalmat adnak a visszatekintésre, és általuk bemutathatják, hová jutott az együttes 1947 óta.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.