2018. július 23., hétfő
Lenke

Egyéb Szombathely

Huszonegyes mezben

Csupán 16 éves és 16 napos volt, amikor bemutatkozott a labdarúgó NB I-ben, aztán idén ősszel már a Honvéd és a Loki ellen is bombagóllal bizonyított, s ezzel újabb két örökös rekordot döntött meg. A Haladás fiatal támadója, Kiss Tamás a magyar labdarúgás legújabb tehetsége.

Kiss Tamás Győrött született, majd Téten nevelkedett, 2011-ben pedig Szombathelyre, az Illés Akadémiára került. 2015-ben elnyerte az év legjobb akadémiai játékosa címet, közben az osztrák Red Bull Salzburgnál még próbajátékon is járt. A 2016–2017-es idényben többször edzett a Szombathelyi Haladás felnőtt együttesével, majd a 19. fordulóban, 2016. december 11-én a Videoton FC ellen a félidőben beállva játéklehetőséget kapott az élvonalban is.


Kiss Tamás bombagóllal köszönte meg a bizalmat Fotó: Németh Szabolcs,haladas.hu

Ezzel történelmet írt, ő lett az NB I első 2000-es években született játékosa, valamint 16 évesen és 16 naposan a legfiatalabb debütáló játékosa. Első gólját a 2017–2018-as bajnokságban szerezte, a 12. fordulóban a címvédő Budapest Honvéd ellen volt eredményes, élete hetedik bajnokiján. Ezzel ő lett a magyar élvonal első 2000-es években született gólszerzője, 16 évesen és 11 hónaposan, ez ennél fiatalabban előtte csak olyan játékosoknak sikerült, mint Orth György, Braun József, Schlosser Imre, Puskás Ferenc és Bene Ferenc.

Az U17-es válogatott tagjaként pályára lépett a 2017-es U17-es Európa-bajnokságon is.


21-es mezben Kiss Tamás Fotó: Németh Szabolcs,haladas.hu

A Haladás ifjú tehetsége a Budapest Honvéd (1-2) ellen végig a pályán volt, és megszerezte első élvonalbeli találatát. Az első félidőben nem a kedvenc helyén, hanem irányító középpályásként szerepelt. Aztán szünet után feljavult a teljesítménye, és a gól sem maradhatott el. Történt ugyanis, hogy az 57. percben Kiss Tamás kapott labdát középen, majd egy csel után 15 méterről óriási gólt lőtt a bal felső sarokba (1-1). Aztán Debrecenben már a 3. percben feljegyezhettük Kiss Tamás nevét. Fiatal társa, Medgyes cselezgetett a bal oldalon, majd visszagurított Tamáshoz, aki egyből, 20 méterről a rövid, jobb felső sarokba bombázott (0-1), a meccs vége 1-1 lett.

Kiss Tamás célja, hogy tavasszal több meccsen is megkapja a lehetőséget, stabil kezdővé szeretne válni, ha pedig töretlen lesz a fejlődése, három-négy év múlva kipróbálná magát külföldön. Mint mondja, leginkább a spanyol bajnokságban érezné jól magát.

– Lehet, hogy furcsa, de nekem támadóként Király Gábor a legnagyobb példaképem. Szorgalmas játékos, aki ennek köszönhetően mindig elérte a célját. Álomszerű, hogy a csapattársa lehetek. A mezőnyjátékosok közül pedig Halmosi Pétert emelném ki, akinek a Haladáshoz való elkötelezettsége, hozzáállása nagyon bejön nekem. Jó lenne olyan emblematikus figurává válni, mint amilyen ő – nyilatkozta a klub honlapjának profi módon, majd hozzátette, hogy nagy segítséget kap edzőjétől, Pacsi Bálinttól is, aki már az Illés Akadémián is mestere volt.

A Haladásnál nagyon fontosak tehát a fiatal játékosok, de csapatjáték lévén az eredményesség még fontosabb. Sajnos ez még hiányzik az idei Haladás esetében, hiszen lapzártánk idején a bajnoki tabella 10. helyén szerénykedik Pacsi Bálint csapata, amely a Magyar Kupa küzdelmeiben már Tiszaújvárosban elvérzett. Sajnos hosszabbítás után a tizenegyesek jelentették a végállomást a szombathelyi zöld-fehérek számára. Folytatás november 8-tól már a Haladás Sportkomplexumban.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.