2018. március 18., vasárnap
Sándor, Ede

Egyéb Eger

Ismét fokozódik a szmoghelyzet

Minden évszaknak megvannak a ránk leselkedő veszélyei, de ezek közül is kiemelkedik az ősz, amikor a pincékben lévő mustgáztól kezdve a különböző fűtési módszereken át a városokban gondot okozó szmogig elég sok olyan dolog van, ami megnehezíti a mindennapjainkat. Minden évben tucatnyi tragédia történik a koszos kazánok, kályhák miatt, a rossz minőségű tüzelőanyagok használatával pedig ismét füstbe borul a város.

Az egri Életfa Környezetvédő Szövetség több szempontból is aggályosnak tartja az elmúlt években újra gondot okozó rossz fűtési szokásokat. Az elmúlt két hétben ismét voltak olyan napok, amikor a kifogásolható szintet érte el Eger levegőminősége. A nem fával – hanem sok esetben káros tüzelőanyagokkal – való fűtés a legnagyobb probléma, amely városunk levegőjét szennyezi, az arra érzékenyeknél gondot okoz, légzési nehézségek adódhatnak.


Sok esetben káros tüzelőanyagokkal fűtenek

– Ez egy igen régóta tartó probléma Egerben, amelynek megoldásán az sem segít, hogy ilyen szempontból nagyon rossz földrajzi adottságokkal rendelkezik a város, egy szűk völgyben van. A sok esetben korszerűtlen tüzelési technikával rendelkező otthonokban ráadásul olyan dolgokkal fűtenek az emberek, amelyeket nagyon nem kellene elégetni – boncolgatja a problémát Csathó Tibor, a szövetség alelnöke.

A fűtés korszerűtlenségén túl a fokozott – és sok esetben elviselhetetlen – forgalom sem segít a szmog felszámolásában. Ez nem a jelenlegi útfelújítások miatt kialakult dugók révén lett vállalhatatlan, hanem egyébként is elérte Eger a közlekedési kapacitás felső határát.


Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Francia rekorder darab a csabai színpadon

    Francia rekorder darab a csabai színpadon

    Igazi világsiker premierjére készül a Békéscsabai Jókai Színház társulata. Bár a darabot csak április 6-tól láthatja a közönség, Seregi Zoltán színházigazgató már az évad kezdetekor ezt az előadást jelölte meg a talán legjobban várt alkotásként.

  • Kisdiákok nagy szavalása

    Kisdiákok nagy szavalása

    Harmincöt gyermek mérettette meg magát a kistérségi versmondóversenyen, amelyet már több éve a hódmezővásárhelyi Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola szervez meg.