EUR: 325,74 Ft
CHF: 279,68 Ft
2018. július 21., szombat
Dániel, Daniella

Külföld

Új délkelet-ázsiai “emírje” van az Iszlám Államnak

Új délkelet-ázsiai “emírje” van az Iszlám Állam terrorszervezetnek – közölte a Fülöp-szigeteki rendőrség parancsnoka hétfőn. A malajziai Amin Baco elődjével, a Fülöp-szigeteki Isnilon Hapilonnal október közepén végzett a helyi hadsereg – tette hozzá.

Ronald dela Rosa rendőrparancsnok szerint Amin Baco korábban a térség több országában jelen lévő, az egykor az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat délkelet-ázsiai ágának számító Dzsemaa Iszlamíja nevű dzsihadista szervezet harcosa volt.


A Fülöp-szigeteki hatóságok feltételezése szerint Amin Bacót az után nevezték ki, hogy a hadsereg október 16-án a Marawiban folyó harcok során megölte Isnilon Hapilont. A rendőrparancsnok elmondta: úgy értesültek, hogy Amin Bacónak sikerült megszöknie a városból, ám az erre vonatkozó információk még megerősítésre várnak.

A Fülöp-szigetek Mindanao szigetén található Marawi városában május 23-án összecsapások robbantak ki annak nyomán, hogy a kormányerők kísérletet tettek Hapilon őrizetbe vételére. A harcok kitörését követően a Maute Fülöp-szigeteki iszlamista csoport elfoglalta Marawi egyes részeit. Rodrigo Duterte államfő szükségállapotot hirdetett Mindanaón. A csaknem fél évig tartó harcokban 920 terrorista, 165 katona és 47 civil halt meg, valamint több százezren kényszerültek elhagyni otthonukat a városban és annak környékén.


Feltételezések szerint mintegy 30-40 iszlamistának sikerült elmenekülnie Marawiból és elvegyülnie a civilek között. A hadsereg jelenleg is a város aknamentesítését végzi, illetve a civilek között elrejtőzött iszlamisták felkutatásán és elfogásán munkálkodik.

További cikkek:

 

Kapcsolódó Cikkek

  • A NASA két csúcsműszerét használták magyar kutatók

    A NASA két csúcsműszerét használták magyar kutatók

    Az exobolygókra vadászó Kepler és a fiatal csillagrendszerek infravörös sugárzását vizslató Spitzer űrtávcső egyesített erejével tárta fel egy magyar kutatócsoport a DQ Tau rendszerében zajló fizikai folyamatokat – közölte a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) pénteken az MTI-vel.

  • Semjén Zsolt magánlátogatást tett Betlehemben

    Semjén Zsolt magánlátogatást tett Betlehemben

    Magánlátogatást tett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes csütörtökön Betlehemben, ahol megtekintette a felújítási munkálatokat a Születés templomában, amelyekhez Magyarország 2011-ben – első külföldi államként – és 2018-ban is pénzadománnyal járult hozzá – közölte a Miniszterelnökség pénteken az MTI-vel.