EUR: 323,34 Ft
CHF: 286,52 Ft
2018. december 17., hétfő
Lázár, Olimpia

Egyéb Békéscsaba

Játék a történelemmel

A Békéscsabai Jókai Színház munkatársai mindig is fontosnak tartották, hogy valamilyen formában megemlékezzenek a legjelesebb dátumokról. A reformáció 500. évfordulójára egy nagyon különlegesnek ígérkező ősbemutatóval készülnek.

Külön erre az alkalomra írta Pozsgai Zsolt A Szellemúrnő (Ábránfy Katalin) – Játék a történelemmel című drámáját, amelyet egy titokzatos csabai legenda ihletett. A XVI. századi földvár lakóinak tragikus sorsát bemutató előadást Seregi Zoltán, a teátrum igazgatója rendezi, a címszerepet Kovács Edit játssza. Az első előadást várhatóan december elsején láthatja a közönség.


– A színházban általában két ünnep kapcsolódik minden bemutatóhoz, az egyik az, amikor elkezdődik az alkotómunka, a másik a premier, amelynek rangját ezúttal a különleges alkalom is emeli – ezekkel a szavakkal köszöntötte Seregi Zoltán igazgató a művészeket A Szellemúrnő első olvasópróbáján. Külön is üdvözölte Kutyej Pál önkormányzati képviselőt, de ezúttal nem a fenntartó képviseletében, hanem mint a Békéscsabai Evangélikus Egyházközség lelkészét, akit szakértőnek kértek fel a hiteles előadás létrehozásához.

Seregi Zoltán arról is beszámolt, hogy a szerzőtől egy évvel ezelőtt „nézőbarát”, izgalmas, jól követhető történetet mesélő és érdekes karaktereket felvonultató drámát „rendelt” az évfordulóra, az első variáció tavaszra elkészült, azóta dramaturgként folyamatosan dolgozik rajta. Hangsúlyozta, hogy a darabban sok a történelmi tény, de még több a fikció. Mindenképpen a városhoz köthető történetet akartak színpadra vinni, így Békéscsaba első evangélikus templomának megépítése áll a mű középpontjában, ami „történelmileg nem igaz”, de az Ábránfy család valóban itt élt 470 évvel ezelőtt.

Kapcsolódó Cikkek

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.