2018. április 23., hétfő
Béla

Egyéb Szeged

Jelentéktelennek tartja Kósa Botkát

Kósa Lajos felpörgetné a Szegedet is érintő Modern Városok Programot. Az önkormányzatokra bízná a beruházások szervezését, bár megjegyezte, Csongrád megye székhelye nem mindig szerepelt jól.

– A Modern Városok Program tárca nélküli minisztere lett. Mennyi pénzről beszélhetünk, a megyei jogú városok mekkora összegeket kapnak fejlesztésekre?
– 3480 millió forintról. Pardon, 3480 milliárd forint! Ez az összeg volt a szerződések aláírásakor a végösszeg.
– Hogyan állnak most? Mi az egyik oldalt látjuk, a helyi politikusok állítják, elküldték azt a dokumentumot, várják a másikat a kormánytól…


“Én is vitáztam villamosvonal építésénél, de végül nem történt az, mint a Szeviépnél” – nyilatkozta Kósa Lajos.


– Összetett és bonyolult eljárás zajlik, amelynek az egyszerűsítésén dolgozok. Nem az a feladatom, hogy egyes projektekkel foglalkozzak – bár csináltam ilyet is –, hanem az eljárás lerövidítése. Az a célunk, hogy ne budapesti beruházó szervezet legyen, hanem mindenhol helyi. Igaz, Szeged esetében is volt olyan, amikor jól vizsgázott a beruházási szervezet, és előfordult olyan is, hogy országos botrány lett belőle, a kifizetetlen alvállalkozók pedig a mai napig tüntetnek. A beruházók felelősek, hogy a végén mindenki ki legyen fizetve. Én is vitáztam villamosvonal építésénél, de végül nem történt az, mint a Szeviépnél.
– Mennyire rugalmasak a megkötött szerződések módosítása terén? Meggondolhatják magukat a szegediek, ha híd helyett inkább hegyet kívánnának?
– Szeged esetében a hegy szinte kizárt, de a híd annál fontosabb. Valóban nehézkes a közlekedés Újszegedről. Azonban nyitott vagyok a szerződések módosítására. A beruházás jelentős drágulása esetén meg kell keresni azt az összeget, amelyet valahogy átcsoportosítunk – elsősorban az EU-támogatások között.

A Szeviép kifizetetlen alvállalkozóiért nemcsak a vállalkozás, hanem a megrendelő is felelős – vallja Kósa Lajos.

– Mikor jön tárgyalni a városba?
– Nem tudom, de mindenképpen jönni fogok. A mostani szituáció azért jobb, mint korábban. Ha az egyik legnagyobb ellenzéki párt miniszterelnök-jelöltjével találkozom a kormány tagjaként, az felvet egy csomó politikai problémát. Most ezek megszűntek. Botka csak egy szegedi polgármester, nincs semmi országos jelentősége.


Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Négy embert megöltek egy étteremben

  Négy embert megöltek egy étteremben

  Négy embert megölt, további hármat pedig megsebesített egy lövöldöző férfi vasárnapra virradó éjjel az egyesült államokbeli Nashville közelében egy Waffle House étteremben.

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.