2018. július 20., péntek
Illés

Egyéb Szeged

Jelentéktelennek tartja Kósa Botkát

Kósa Lajos felpörgetné a Szegedet is érintő Modern Városok Programot. Az önkormányzatokra bízná a beruházások szervezését, bár megjegyezte, Csongrád megye székhelye nem mindig szerepelt jól.

– A Modern Városok Program tárca nélküli minisztere lett. Mennyi pénzről beszélhetünk, a megyei jogú városok mekkora összegeket kapnak fejlesztésekre?
– 3480 millió forintról. Pardon, 3480 milliárd forint! Ez az összeg volt a szerződések aláírásakor a végösszeg.
– Hogyan állnak most? Mi az egyik oldalt látjuk, a helyi politikusok állítják, elküldték azt a dokumentumot, várják a másikat a kormánytól…


“Én is vitáztam villamosvonal építésénél, de végül nem történt az, mint a Szeviépnél” – nyilatkozta Kósa Lajos.


– Összetett és bonyolult eljárás zajlik, amelynek az egyszerűsítésén dolgozok. Nem az a feladatom, hogy egyes projektekkel foglalkozzak – bár csináltam ilyet is –, hanem az eljárás lerövidítése. Az a célunk, hogy ne budapesti beruházó szervezet legyen, hanem mindenhol helyi. Igaz, Szeged esetében is volt olyan, amikor jól vizsgázott a beruházási szervezet, és előfordult olyan is, hogy országos botrány lett belőle, a kifizetetlen alvállalkozók pedig a mai napig tüntetnek. A beruházók felelősek, hogy a végén mindenki ki legyen fizetve. Én is vitáztam villamosvonal építésénél, de végül nem történt az, mint a Szeviépnél.
– Mennyire rugalmasak a megkötött szerződések módosítása terén? Meggondolhatják magukat a szegediek, ha híd helyett inkább hegyet kívánnának?
– Szeged esetében a hegy szinte kizárt, de a híd annál fontosabb. Valóban nehézkes a közlekedés Újszegedről. Azonban nyitott vagyok a szerződések módosítására. A beruházás jelentős drágulása esetén meg kell keresni azt az összeget, amelyet valahogy átcsoportosítunk – elsősorban az EU-támogatások között.

A Szeviép kifizetetlen alvállalkozóiért nemcsak a vállalkozás, hanem a megrendelő is felelős – vallja Kósa Lajos.

– Mikor jön tárgyalni a városba?
– Nem tudom, de mindenképpen jönni fogok. A mostani szituáció azért jobb, mint korábban. Ha az egyik legnagyobb ellenzéki párt miniszterelnök-jelöltjével találkozom a kormány tagjaként, az felvet egy csomó politikai problémát. Most ezek megszűntek. Botka csak egy szegedi polgármester, nincs semmi országos jelentősége.


Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.