2018. július 20., péntek
Illés

Egyéb XXII.kerület

Kelemen Ágnes kaput nyit képeivel

Kelemen Ágnes festőművész Rózsavölgyben született, itt nőtt fel, most a szomszédos Kelenvölgyben él családjával. Szüleivel közös vállalkozásban működtetik az Ady Endre úton, a dédnagypapa által épített Laszgallner-villában a Pytheas Könyvmanufaktúrát.

– Édesapám, Kelemen Örs  nyomdász, férjem, Jeney Zoltán  grafikus, édesanyám, aki a cég igazgatója is, a fakszimile könyvek, corvina reprintek iniciáléit aranyozza. Most már a nagyobbik fiam is tanulja a szakmát édesapja és a nagyapja mellett, így ma is együtt dolgozik nap mint nap a család a Laszgallner-villában, ápolva dédapánk örökségét – mutatta be családi vállalkozásukat Kelemen Ágnes, akinek eredeti akriltechnikával készült festményei állandó kiállítás keretében díszítik a nagymama által mozaikpalotának keresztelt  villát.


– Tanult szakmám alkalmazott grafikus-tipográfus, családi könyvmanufaktúránkban most is tervezek könyveket megrendelőink számára. Férjemmel, aki jelenleg a könyvkiadónk művészeti vezetője, éveken keresztül közösen illusztráltunk ismeretterjesztő könyveket más kiadóknak is. Egész életemben inspiráló emberek vettek körül, dédnagyapám, Laszgallner Oszkár festőművész-építész, műegyetemi tanár volt, őt ugyan személyesen nem ismerhettem, de festményei és dédnagyanyámmal közösen írt naplója nyomán egy kedves, bohém művész képe rajzolódott ki előttem.

A dédszülők naplójából Ági a húgával, Orsival egy fotókkal és levelekkel, dokumentumokkal gazdagon illusztrált könyvet is készített édesapjuk születésnapjára, amelyben feldolgozták a Laszgallner család történetét.


– A festményeim által egyre inkább úgy érzem, hogy vannak hozzám hasonlóan olyanok, akiknek van egy másik, titkos, a mindennapoktól eltérő világuk. Én ebbe a világba szeretnék kaput nyitni a képeimmel. Egy barátnőm, akinek a Csend című munkám lett az egyik kedvence, egyszer azt mondta nekem: „Már tudom, miért azonosítalak téged ezzel a képpel, mert te vagy az én titkaim őrzője.”

Kelemen Ágnes hozzátette, nőalakjai, miközben életre kelti őket, megosztják vele érzelmeiket, elmesélik szürreális álmaikat. Ezekből a képekből festi meg a történetüket, de sosem tár fel mindent, tiszteletben tartja a titkaikat.

– Majdnem minden képemen női arc jelenik meg. Amióta az eszemet tudom, lenyűgözött az emberi arcok és főleg a szemek szépsége. Többször kérdezték már tőlem, miért így festem meg a szemeket. A szemek kapuk, tükrök, amelyeken keresztül megcsillan valami abból, ami bennünk mélyen legbelül történik. Az arcokon – hasonlóan a képeimet felépítő festékrétegekhez – többféle, sokszor ellentétes érzelem jelenik meg. Sosem tudom igazán, melyik dominál éppen. Figuráim első pillantásra melankolikusak, sebezhetőnek tűnnek, ugyanakkor erősek is a maguk nőies módján.

Ágnes képeihez kisebbik fia, aki most Németországban él, verseket is álmodik, nem véletlenül, hiszen a tudatos álmodással foglalkozik. Ágnes készített egy verseskötetet is a festményeivel  illusztrálva, ami pdf-ben a www.neske.hu oldalon letölthető.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.