EUR: 322,51 Ft
CHF: 282,65 Ft
2018. október 24., szerda
Salamon

Egyéb Hódmezővásárhely

Kétszer halt meg a forradalomban

Dózsa László színész, ’56-os forradalmár tulajdonképpen már kétszer meghalt, de csodával határos módon mégis él. Az ő történetét dolgozza fel Stefka István producer, rendező Nem vallott, eltemetve című kreatív dokumentumfilmje, amelyet a napokban mutattak be a hódmezővásárhelyi Emlékpontban.

Stefka István producer, filmrendező írta meg először a színész 1956-os szerepvállalásának különös, nem mindennapi eseményeit

Dózsa 14 évesen keveredett bele a forradalmi eseményekbe, Budapesten, a Divatcsarnok környékén harcolt. Ez alatt az időszak alatt kétszer halt meg, illetve kellett volna meghalnia, szinte csoda, hogy életben van. Az első alkalommal a szovjetek fogságába esett, falhoz állították őt és társait, rájuk eresztettek egy sorozatot, sőt, még egy gránátot is közéjük dobtak. Életben maradt. Később az ávósok kapták el, és bevitték a Mosonyi utcai rabkórházba, ahol úgy megverték, hogy azt hitték, meghalt, és már szórták rá a meszet, amikor kiderült, hogy él. „Ezért volt számomra érdekes ez a történet. Ez egy sztorin keresztül mutatja be a pesti srácoknak a történetét. Van, aki meghal, és van, aki életben marad” – fogalmazott Stefka István.


Varga Ádám jeleníti meg a fiatal Dózsát a vásznon, de az igazi Dózsa László is megszólal a filmben

A történet filmmé adaptálásában az egyik legfontosabb szempont az volt, hogy a dokumentumokhoz való hűség mellett a színészi játékot is beemeljék. Varga Ádám jeleníti meg a fiatal Dózsát a vásznon, de természetesen az igazi Dózsa László is megszólal az alkotásban.

Kapcsolódó Cikkek