EUR: 310,72 Ft
CHF: 259,53 Ft
2018. április 23., hétfő
Béla

Egyéb Hódmezővásárhely

Kétszer halt meg a forradalomban

Dózsa László színész, ’56-os forradalmár tulajdonképpen már kétszer meghalt, de csodával határos módon mégis él. Az ő történetét dolgozza fel Stefka István producer, rendező Nem vallott, eltemetve című kreatív dokumentumfilmje, amelyet a napokban mutattak be a hódmezővásárhelyi Emlékpontban.

Stefka István producer, filmrendező írta meg először a színész 1956-os szerepvállalásának különös, nem mindennapi eseményeit

Dózsa 14 évesen keveredett bele a forradalmi eseményekbe, Budapesten, a Divatcsarnok környékén harcolt. Ez alatt az időszak alatt kétszer halt meg, illetve kellett volna meghalnia, szinte csoda, hogy életben van. Az első alkalommal a szovjetek fogságába esett, falhoz állították őt és társait, rájuk eresztettek egy sorozatot, sőt, még egy gránátot is közéjük dobtak. Életben maradt. Később az ávósok kapták el, és bevitték a Mosonyi utcai rabkórházba, ahol úgy megverték, hogy azt hitték, meghalt, és már szórták rá a meszet, amikor kiderült, hogy él. „Ezért volt számomra érdekes ez a történet. Ez egy sztorin keresztül mutatja be a pesti srácoknak a történetét. Van, aki meghal, és van, aki életben marad” – fogalmazott Stefka István.


Varga Ádám jeleníti meg a fiatal Dózsát a vásznon, de az igazi Dózsa László is megszólal a filmben

A történet filmmé adaptálásában az egyik legfontosabb szempont az volt, hogy a dokumentumokhoz való hűség mellett a színészi játékot is beemeljék. Varga Ádám jeleníti meg a fiatal Dózsát a vásznon, de természetesen az igazi Dózsa László is megszólal az alkotásban.

Kapcsolódó Cikkek

 • Négy embert megöltek egy étteremben

  Négy embert megöltek egy étteremben

  Négy embert megölt, további hármat pedig megsebesített egy lövöldöző férfi vasárnapra virradó éjjel az egyesült államokbeli Nashville közelében egy Waffle House étteremben.

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.