2018. július 20., péntek
Illés

Egyéb Hódmezővásárhely

Kétszer halt meg a forradalomban

Dózsa László színész, ’56-os forradalmár tulajdonképpen már kétszer meghalt, de csodával határos módon mégis él. Az ő történetét dolgozza fel Stefka István producer, rendező Nem vallott, eltemetve című kreatív dokumentumfilmje, amelyet a napokban mutattak be a hódmezővásárhelyi Emlékpontban.

Stefka István producer, filmrendező írta meg először a színész 1956-os szerepvállalásának különös, nem mindennapi eseményeit

Dózsa 14 évesen keveredett bele a forradalmi eseményekbe, Budapesten, a Divatcsarnok környékén harcolt. Ez alatt az időszak alatt kétszer halt meg, illetve kellett volna meghalnia, szinte csoda, hogy életben van. Az első alkalommal a szovjetek fogságába esett, falhoz állították őt és társait, rájuk eresztettek egy sorozatot, sőt, még egy gránátot is közéjük dobtak. Életben maradt. Később az ávósok kapták el, és bevitték a Mosonyi utcai rabkórházba, ahol úgy megverték, hogy azt hitték, meghalt, és már szórták rá a meszet, amikor kiderült, hogy él. „Ezért volt számomra érdekes ez a történet. Ez egy sztorin keresztül mutatja be a pesti srácoknak a történetét. Van, aki meghal, és van, aki életben marad” – fogalmazott Stefka István.


Varga Ádám jeleníti meg a fiatal Dózsát a vásznon, de az igazi Dózsa László is megszólal a filmben

A történet filmmé adaptálásában az egyik legfontosabb szempont az volt, hogy a dokumentumokhoz való hűség mellett a színészi játékot is beemeljék. Varga Ádám jeleníti meg a fiatal Dózsát a vásznon, de természetesen az igazi Dózsa László is megszólal az alkotásban.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.