2018. április 22., vasárnap
Csilla, Noémi

Egyéb XVI.kerület

Konrád Ferenc nevét kapta a rákosszentmihályi uszoda

Konrád Ferenc olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó nevét vette fel a rákosszentmihályi uszoda. A 70. születésnapa után néhány nappal, 2015 áprilisában elhunyt klasszis 2001-től lakott Rákosszentmihályon, ahol elsősorban az utánpótlássportot segítette.

A névadást a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör, valamint a XVI. kerületi Szent-Györgyi Albert Általános Iskola kezdeményezte. A névadó ünnepségen részt vett Konrád Ferenc özvegye, Kovács Péter polgármester, Szász József alpolgármester, valamint az egykori játékostársak közül Faragó Tamás, Szívós István és Dömötör Zoltán.
A vízilabdázók nevében az egykori csapattárs, Bodnár András Konrád Ferenc pályafutásából kiemelte az 1965-ös Universiade-sikert, amikor a kiváló játékos két testvérével, Jánossal és Sándorral együtt állhatott a dobogó tetejére. Hangsúlyozta, hogy Konrád Ferenc mindig kiváló sportoló és tanuló volt, aki hajnalban kelt, hogy teljesítse a kötelező úszópenzumot, majd következett az egyetem, ahol ugyancsak helytállt.


Az ünnepség végén leleplezték Dorogi Ferenc szobrászművész alkotását, amely az uszoda előterében állít emléket a 178-szoros válogatott vízilabdázónak (Fotó: Máté Krisztián)

– Nagyon szeretném, ha a jövő úszó-vízilabdázó generációja, akik itt tanulnak, ugyanúgy használnák majd a nevét, mint például a Csaszit. Mondják majd azt, megyünk a Konrádba – mondta Bodnár András.
Az ünnepség végén leleplezték Dorogi Ferenc szobrászművész alkotását, amely az uszoda előterében állít emléket a 178-szoros válogatott vízilabdázónak, aki a BVSC-ben kezdte pályafutását, majd az orvosi egyetem együttesében szerepelt. Sportpályafutása mellett 1971-ben a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen fogorvosi oklevelet szerzett. Később az intézmény adjunktusa lett.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.