2018. október 18., csütörtök
Lukács

Egyéb XVI.kerület

Konrád Ferenc nevét kapta a rákosszentmihályi uszoda

Konrád Ferenc olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó nevét vette fel a rákosszentmihályi uszoda. A 70. születésnapa után néhány nappal, 2015 áprilisában elhunyt klasszis 2001-től lakott Rákosszentmihályon, ahol elsősorban az utánpótlássportot segítette.

A névadást a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör, valamint a XVI. kerületi Szent-Györgyi Albert Általános Iskola kezdeményezte. A névadó ünnepségen részt vett Konrád Ferenc özvegye, Kovács Péter polgármester, Szász József alpolgármester, valamint az egykori játékostársak közül Faragó Tamás, Szívós István és Dömötör Zoltán.
A vízilabdázók nevében az egykori csapattárs, Bodnár András Konrád Ferenc pályafutásából kiemelte az 1965-ös Universiade-sikert, amikor a kiváló játékos két testvérével, Jánossal és Sándorral együtt állhatott a dobogó tetejére. Hangsúlyozta, hogy Konrád Ferenc mindig kiváló sportoló és tanuló volt, aki hajnalban kelt, hogy teljesítse a kötelező úszópenzumot, majd következett az egyetem, ahol ugyancsak helytállt.


Az ünnepség végén leleplezték Dorogi Ferenc szobrászművész alkotását, amely az uszoda előterében állít emléket a 178-szoros válogatott vízilabdázónak (Fotó: Máté Krisztián)

– Nagyon szeretném, ha a jövő úszó-vízilabdázó generációja, akik itt tanulnak, ugyanúgy használnák majd a nevét, mint például a Csaszit. Mondják majd azt, megyünk a Konrádba – mondta Bodnár András.
Az ünnepség végén leleplezték Dorogi Ferenc szobrászművész alkotását, amely az uszoda előterében állít emléket a 178-szoros válogatott vízilabdázónak, aki a BVSC-ben kezdte pályafutását, majd az orvosi egyetem együttesében szerepelt. Sportpályafutása mellett 1971-ben a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen fogorvosi oklevelet szerzett. Később az intézmény adjunktusa lett.

Kapcsolódó Cikkek

 • Az EU csak átcímkézi az illegális migrációt

  Az EU csak átcímkézi az illegális migrációt

  Szavakban már fellép az illegális migráció ellen az EU, de a valóságban inkább csak átcímkézi és legalizálja – erről beszélt Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója az M1 aktuális csatornán csütörtökön.

 • Tizenegy ország katonái tanultak nálunk

  Tizenegy ország katonái tanultak nálunk

  Összesen tizenegy országból érkeztek katonák – valamint rendőri és civil felkészülők – Szolnokra, a Béketámogató Kiképző Központba, hogy részt vegyenek a 36.

 • Szinte egész Újpest sportolt!

  Szinte egész Újpest sportolt!

  ngetegen mennek el, és nagyszerű hangulatot teremtenek.Így volt az az őszi rendezvényen is: az Újpest Atlétikai Stadionjában ismét a sporté volt a főszerep, de természetesen a hagyományos főzőverseny sem maradhatott el.