2017. november 03., péntek
Győző

Belföld

Látszatvita zajlik az EU-ban a magyar jogállamiság helyzetéről

Az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója szerint az Európai Unió (EU) már 2008 óta nem tudja megoldani a tényleges problémákat, ezért látszatvitákba megy bele, és ezek közé tartozik, hogy milyen a jogállamiság helyzete Magyarországon vagy Lengyelországban.

Kovács István a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában pénteken azt mondta, mivel Vera Jourová cseh politikus, az Európai Bizottság jogérvényesülésért, fogyasztópolitikáért és nemek közötti esélyegyenlőségért felelős biztosa bejelentette, hogy a folyamatban lévő költségvetési tárgyalásokon személyesen javasolja majd, hogy 2025-től jogállamisági kritériumokhoz kössék az uniós támogatások kifizetését, már nem csupán politikai, hanem jogi kategória az elképzelés.


Sem az eurózóna válságát, sem az ukrán konfliktust, sem a migrációs krízist nem oldotta meg az EU, ezért megy bele “pszeudovitákba”, és ebből születnek ilyen “vad” ötletek, amelyek politikai realitása kicsi – hangoztatta Kovács István.

A szakértő úgy fogalmazott: a hasonló javaslatok maximálisan alkalmasak arra, hogy “árkot ássanak” Európa két fele közé.


Vera Jourová javaslata vélhetően nem megy majd át a költségvetési tárgyalásokon, mivel akár egyetlen állam is vétózhat, és Magyarország valószínűsíthetően nem egyedüliként fog élni e jogával – vélekedett Kovács István.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Horror leselkedik az állatokra az Etele úton – Fotók

    Horror leselkedik az állatokra az Etele úton – Fotók

    Egyszerűen embertelen, amit egyesek képesek azért megtenni, hogy bántsák, vagy éppen kínozzák az állatokat. Miközben sokan társként tekintenek szeretett kedvenceikre, addig akadnak, ma még sajnos elég sokan, akiknek az okoz örömet, ha szenvedni látják a négylábúakat.

  • Erősödik a Fidesz, az ellenzék nem kínál alternatívát

    Erősödik a Fidesz, az ellenzék nem kínál alternatívát

    A Fidesz erősödésének egyrészt az az oka, hogy az ellenzéki pártok politikája nem kínál vonzó alternatívát, másrészt a kormánypárt nem vét hibát, így azoknak akik eddig is támogatták, nem kell váltaniuk – jelentette ki Farkas Örs politológus az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.