EUR: 326,60 Ft
CHF: 280,51 Ft
2018. július 20., péntek
Illés

Egyéb Nagykanizsa

LED-es világítás fényeskedik nekik…

Éves termelését jelentősen meghaladó mennyiségre kapott megrendelést a General Electric (GE) nagykanizsai fényforrásgyára: az itt készülő LED-lámpákkal szerelik fel a brit Sainsbury’s áruházlánc több száz üzletét a következő három évben.

A GE fényforrásüzletágának kommunikációs vezetője arról tájékoztatta a távirati irodát, hogy 2020-ig 250 ezer LED-lámpát szerelnek fel a brit áruházlánc 450 üzletében. LED-lámpákból évente eddig több mint 150 ezer készült Nagykanizsán, ahol tehát fejlesztésre volt szükség. Kalocsai Kinga azt mondta, a technológiaváltással 58 százalékos energiamegtakarítást ér el a brit cég.


A mintegy kétezer dolgozót foglalkoztató gyáregységben – ahol évek óta fejlesztés és tervezés is folyik – a közelmúltban kezdték el a teljes LED-panelek gyártását. A Távol-Keletről így már csak a világító chipeket szerzik be, a lámpatestekhez szükséges panelek tervezését és gyártását – egy újonnan felállított, zárt gyártósoron – teljes egészében a dél-zalai városban végzik.

A kültéri LED-lámpákat bemutató terem (Fotó: MTI/Varga György)

Kalocsai Kinga arról is beszélt, hogy a beltéri világításra és az okostechnológiákkal való együttműködésre szánt LED-lámpák mellett egyre nagyobb a jelentőségük a kültéri rendszereknek, ezért nemrégiben egy olyan bemutatótermet alakítottak ki Nagykanizsán, ahol az okostechnológiával összekapcsolt köztéri lámpák működését tudják bemutatni partnereiknek. A 600 négyzetméteres terem egy alagúttal, benzinkúttal ellátott autópálya-lehajtót és egy városi útrészletet imitál, a teljes áramszükségletet egy 6 kW teljesítményű napelemes rendszer biztosítja.


Az intelligens vezérlésű lámpákat olyan speciális szenzorokkal is el tudják látni, amelyek lehetővé teszik a hőmérséklet, a páratartalom, a füst vagy a forgalom mérését, így akár forgalomirányító lámpákkal, tűzjelző berendezésekkel és egyéb eszközökkel is társítható a működésük. A közelmúltban a GE nagykanizsai üzemében gyártott LED-lámpák váltották fel egyebek mellett Balatonfüred és Balatonakarattya korábbi közvilágítási rendszerét.

A kommunikációs vezető kitért arra is, hogy Zala megyéből egyetlenként a GE nagykanizsai gyára csatlakozott a november 17-én tartandó Modern Gyárak Éjszakájához. Az előre regisztráló látogatóknak lehetőségük nyílik bepillantani a jövő munkahelyébe, illetve láthatják azt is, hogy miként készülnek a világon ma legmodernebbnek számító világítótestek.

– Az évtizedek óta a régió kiemelt munkaadójaként és partnereként működő nagykanizsai GE-fényforrásgyár örömmel nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt a Modern Gyárak Éjszakáján, hogy bemutassa, egy fél évszázados múlttal rendelkező üzem miként alkalmazza sikerrel a legmodernebb digitális megoldásokat – hangsúlyozta Herman Miklós, a GE-fényforrásüzletág nyugat-magyarországi gyárcsoportjának igazgatója.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.