EUR: 325,74 Ft
CHF: 279,68 Ft
2018. július 21., szombat
Dániel, Daniella

Egyéb Székesfehérvár

Legyen méltó a Nemzeti Emlékhely

A Magyar Művészeti Akadémia „Székesfehérvár Történeti Központja 2017″ címmel pályázatot hirdetett fiatal építészeknek. A jelenlegi városvezetés fő célja, hogy hogy megtörténjen a főtéren a Koronázó Bazilika szellemi megidézése – derül ki a kiírásból.

Karakteres építészeti eszközökkel megfogalmazott, az egyedülálló építészettörténeti és régészeti emlékeket méltó módon bemutató hely megalkotása Székesfehérvár történelmi központjában a cél, ahol a látogatók a megtervezésre kerülő térben megismerkedhetnek az Árpád-ház szellemi és tárgyi örökségével. A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Építőművészeti Tagozata, valamint a részletes szakmai program helyszínének virtuális otthont nyújtó Székesfehérvár MJV Önkormányzata nem kapcsolja a jelen felhívást bármely kivitelezés vagy közvetlen megvalósítás céljához – jelentette be az MMA.


Fehérváron élénk a fiatalok történelmi emlékezete – a környezetet is ehhez igazítanák. A képen az 56-os ünnepség egyik szereplője Fotó: József Lipót

2016-ban állami és városi elhatározás született az Árpád-házi uralkodók közelgő évfordulóinak méltó megünneplésére. Létrejött a „Székesfehérvár – Az ország bölcsője” munkacsoport, mely komplex régészeti, építészettörténeti, urbanisztikai szempontokat vizsgált. A tervezett beavatkozások eddigi vizsgálata kiterjedt a műemléki bemutatás átfogó, a romok védelmét és jelentőségükhöz méltó megjelenését egyaránt biztosító megújítás lehetőségeire, annak érdekében, hogy a látogató maradandó benyomást nyerjen a nagyszabású
szakrális épületegyüttesről, biztosítva a további régészeti kutatások lehetőségét. Az eddigi előkészítő munka alapján több megvalósíthatósági lehetőség merült fel.
A főtér fő elemeiben 1938-ban nyerte el végső arculatát. A kora román, a gótika maradványai, a barokk, a neoromán historizmus és a foghíjbeépítéseknél a modern építészet egyaránt megtalálható, de a magyar történelem és államiság szempontjából legfontosabb építészeti elem csupán alapfalaiban fennmaradva és bemutatva, űrként, hiányként jelenik meg a városszövetben.
A kiíró összesen 7 millió 320 ezer forintot biztosít a pályázatok alkotóinak díjazására. Egy pályázó csak egy pályázatot nyújthat be, amelyre minimum 300 ezer, maximum 1 millió 500 ezer forint díjazás állapítható meg. A pályázatok beadásának határideje: 2017. november 28.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.