EUR: 311,34 Ft
CHF: 259,59 Ft
2018. április 21., szombat
Konrád

Egyéb Székesfehérvár

Legyen méltó a Nemzeti Emlékhely

A Magyar Művészeti Akadémia „Székesfehérvár Történeti Központja 2017″ címmel pályázatot hirdetett fiatal építészeknek. A jelenlegi városvezetés fő célja, hogy hogy megtörténjen a főtéren a Koronázó Bazilika szellemi megidézése – derül ki a kiírásból.

Karakteres építészeti eszközökkel megfogalmazott, az egyedülálló építészettörténeti és régészeti emlékeket méltó módon bemutató hely megalkotása Székesfehérvár történelmi központjában a cél, ahol a látogatók a megtervezésre kerülő térben megismerkedhetnek az Árpád-ház szellemi és tárgyi örökségével. A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Építőművészeti Tagozata, valamint a részletes szakmai program helyszínének virtuális otthont nyújtó Székesfehérvár MJV Önkormányzata nem kapcsolja a jelen felhívást bármely kivitelezés vagy közvetlen megvalósítás céljához – jelentette be az MMA.


Fehérváron élénk a fiatalok történelmi emlékezete – a környezetet is ehhez igazítanák. A képen az 56-os ünnepség egyik szereplője Fotó: József Lipót

2016-ban állami és városi elhatározás született az Árpád-házi uralkodók közelgő évfordulóinak méltó megünneplésére. Létrejött a „Székesfehérvár – Az ország bölcsője” munkacsoport, mely komplex régészeti, építészettörténeti, urbanisztikai szempontokat vizsgált. A tervezett beavatkozások eddigi vizsgálata kiterjedt a műemléki bemutatás átfogó, a romok védelmét és jelentőségükhöz méltó megjelenését egyaránt biztosító megújítás lehetőségeire, annak érdekében, hogy a látogató maradandó benyomást nyerjen a nagyszabású
szakrális épületegyüttesről, biztosítva a további régészeti kutatások lehetőségét. Az eddigi előkészítő munka alapján több megvalósíthatósági lehetőség merült fel.
A főtér fő elemeiben 1938-ban nyerte el végső arculatát. A kora román, a gótika maradványai, a barokk, a neoromán historizmus és a foghíjbeépítéseknél a modern építészet egyaránt megtalálható, de a magyar történelem és államiság szempontjából legfontosabb építészeti elem csupán alapfalaiban fennmaradva és bemutatva, űrként, hiányként jelenik meg a városszövetben.
A kiíró összesen 7 millió 320 ezer forintot biztosít a pályázatok alkotóinak díjazására. Egy pályázó csak egy pályázatot nyújthat be, amelyre minimum 300 ezer, maximum 1 millió 500 ezer forint díjazás állapítható meg. A pályázatok beadásának határideje: 2017. november 28.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.