EUR: 311,34 Ft
CHF: 259,59 Ft
2018. április 21., szombat
Konrád

Egyéb Ózd

Magyar hős kapott emléktáblát Susán

Már száz lakója sincs az Ózd peremkerületeként  jegyzett egykori Susa községnek, amelynek bírója történelmi tettet hajtott végre 1922-ben. A gyalázatos trianoni határok meghúzásába Léhy Gábor nem tudott belenyugodni és szervezőmunkát végzett a faluban. Mivel a nagy többség igaz hazafinak bizonyult és Magyarországot választotta Csehszlovákiával szemben, így maradhattak szülőhazájukban. A történelmi esemény emlékére Riz Gábor országgyűlési képviselő emléktáblát készíttetett és helyezett el a bíró házának falán.

Susa 1920-ban közel 350 fős kis falu volt, Trianonban pedig Uraj és Susa közé rajzolták meg a magyar határt az osztozkodó nagyhatalmak. Léhy Gábor, aki jó kapcsolatokat ápolt a csehszlovák hatóságokkal, mégis elérte a lehetetlent. Az elszakított Felvidék idegen elöljárói abban bíztak, hogy a falu lakói már csak a magyar határon kívül rekedt rokonok miatt is Csehszlovákiát fogadják el új hazájuknak. Aztán minden másképpen alakult, mert Léhy Gábor a Magyarországon maradás mellett agitált. Akarata végül érvényesült, így maradhatott Susa magyarországi település. Mindez 1922. október 20-án történt, ami után ha kismértékben is, de ismét módosult országhatárunk.


Fotó: Lokál
A hálás utókor emlékezete – dr. Léhi Mária, Riz Gábor, Léhi Zoltán

A kilencvenöt évvel ezelőtti eseményre emlékezett Riz Gábor országgyűlési képviselő, aki emléktáblát készíttetett, amelyen megköszöni Léhy Gábor bírónak a hűségét, a magyarságért végzett történelmi munkáját. Ezáltal Susa neve bekerült Sopron, Balassagyarmat és tucatnyi más, a hűséget jól példázó településnév mellé, amelyek lakói egykor visszaszavazták magukat a megcsonkított Magyarországra.

Fotó: Lokál
A bíró két unokája (balra) meghatódottan leplezte le az emléktáblát

Az 1920-as évek közepén a borsodi főispán emlékbotot adott a bírónak, ez a bíróbot később a Magyar Nemzeti Múzeumba került.


– Az emléktábla avatásával hazafias helytállásáért, kitartó munkájáért, a haza és ezen belül Susa szeretetéért adóztam tisztelettel Léhy Gábor bíró előtt. Nagy megtiszteltetés volt találkozni unokáival – Léhi Zoltánnal és dr. Léhi Máriával –, akiknek ezúton is köszönetemet fejezem ki azért, hogy a nagyapjuk által épített ház falára elhelyezhettük az emlékezés és a hála emléktábláját – nyilatkozta az érzelmektől sem mentes eseményt követően Riz Gábor országgyűlési képviselő.

Fotó: Lokál
Képalá: A hálás utókortól

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.