2017. november 04., szombat
Károly

Belföld

Magyarország támogatja Libanont a migrációs válság rendezésében

Magyarország több millió euróval támogatja a migrációs válság által sújtott Libanont, és minden politikai támogatást megad annak érdekben, hogy az országban tartózkodó szír menekültek mihamarabb hazatérhessenek – mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter pénteken, kétnapos libanoni útja végeztével telefonon az MTI-nek.

Trócsányi László látogatást tett az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága által vezetett, Tripoli városa melletti menekülttáborban és tájékozódott a menekültekkel kapcsolatos hatósági eljárásokról és humanitárius ellátásokról.


A miniszter libanoni útjának tapasztalatairól szólva elmondta: az országban a 4 millió libanoni állampolgár mellett legalább egymillió regisztrált és további csaknem félmillió nem regisztrált szíriai állampolgár, valamint mintegy félmillió palesztin tartózkodik. Ez a helyzet súlyosan megterheli az országot, társadalmi feszültségekhez vezet, és egyre erősebbek azok a hangok, amelyek a szíriaiak hazatérését szorgalmazzák, figyelemmel arra, hogy a jelenlegi helyzet akár még évekig is fennmaradhat. Ugyanakkor a libanoni társadalom a tűrőképessége határán van.

A magyar igazságügyi miniszter hangsúlyozta: Magyarország és Libanon szoros kétoldalú baráti kapcsolatokat ápol, Magyarország fontosnak tartja Libanon stabilitását és felelősséget érez különösen a libanoni keresztény közösség iránt.


Magyarország a szolidaritás jegyében 3,5 millió euró, több mint egymilliárd forint értékben nyújt segítséget a migrációs válság okozta terhek enyhítésében. További 1,5 millió euró értékben támogatja továbbá a keresztény templomok restaurálását Libanonban. A miniszter beszámolt arról is, hogy a magyar kormány mintegy 250, Libanonban tartózkodó szíriai fiatalnak és 50 libanoni egyetemistának nyújt ösztöndíjat, hogy tanulmányaikat Magyarországon végezhessék.

Trócsányi László libanoni látogatása során előadásokat tartott a Saint Joseph Egyetemen és a libanoni legfelsőbb bíróságon a végrehajtó hatalom és az igazságszolgáltatás közti kapcsolatról, hangsúlyozva, hogy a konfliktusok helyett alkotmányos dialógusra van szükség a két hatalmi ág között. Ezt követően találkozott Szelím Dzsríszáti libanoni igazságügyi miniszterrel, akivel igazságügyi együttműködési megállapodást írtak alá.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Rétvári: Az UNESCO alapszabályát is sérti az ukrán nyelvtörvény

  Rétvári: Az UNESCO alapszabályát is sérti az ukrán nyelvtörvény

  Az UNESCO alapszabályát is teljes mértékben sérti az új ukrán nyelvtörvény, hiszen az ENSZ oktatási szervezete szerint is mindenki számára biztosítani kell az anyanyelven történő tanulás lehetőségét – mondta pénteken Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Párizsban az MTI-nek, miután felszólalt az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) Általános Konferenciájának 39.

 • A magyar opera napja alkalmából elismeréseket adtak át az Erkel Színházban

  A magyar opera napja alkalmából elismeréseket adtak át az Erkel Színházban

  A Magyar Állami Operaház Örökös Tagjainak Testülete Uzoni Mária egykori protokollfőnököt választotta soraiba, és posztumusz örökös tag lett Lehoczky Éva és Ütő Endre operaénekes, valamint Petrovics Emil zeneszerző – hangzott el a magyar opera napja alkalmából rendezett pénteki ünnepségen Budapesten, az Erkel Színházban, ahol az Operaház elismeréseinek átadása mellett Ókovács Szilveszter főigazgató bemutatta a MagyarOpera200 című, 53 lemezből álló új kiadványt is, amely a magyar operairodalom elmúlt két évszázadából nyújt átfogó válogatást.

 • Fidesz: A Jobbik nem tud elszámolni az illegális támogatásokkal

  Fidesz: A Jobbik nem tud elszámolni az illegális támogatásokkal

  Az a Jobbik beszél, amelyik nem tud elszámolni a milliárdos Simicska Lajostól kapott illegális támogatásokkal az Állami Számvevőszéknek – írta a Fidesz pénteken az MTI-nek eljuttatott közleményben Szilágyi György jobbikos országgyűlési képviselő budapesti sajtótájékoztatójára reagálva.

 • Műanyagdarabot találtak egy csokoládéban

  Műanyagdarabot találtak egy csokoládéban

  Műanyagdarabot találtak a Dániában előállított Anthon Berg Sweet Moments marzipan bar minicsokoládéban, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hatóság (Nébih) felhívja a vásárlók figyelmét, hogy ne fogyasszanak a Magyarországon is forgalomba került termékből.