EUR: 324,09 Ft
CHF: 280,60 Ft
2018. június 18., hétfő
Arnold, Levente

Egyéb Zalaegerszeg

Márton-nap az újbor bírája

Szent Márton napja az éves gazdasági munkák végeztével hagyományosan a betakarítások és az újbor ünnepe. A nagy lakomákat követően kezdődött a téli benti munkák időszaka és a karácsonyig tartó adventi böjt. Márton-nap azonban a vigasságé; a néphit szerint például aki ezen a napon nem eszik libát, egész évben éhezik.

A Márton-napi népszokások ahhoz a legendához kötődnek, amely szerint Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták választani, de a ludak elárulták a gágogásukkal. Márton napja a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, vásárok. Az ételek jellemzően libafogások voltak: libaleves, libasült párolt káposztával és zsemle- vagy burgonyagombóccal, illetve a ludaskása.


Fotó: Göcsej Falumúzeum

Szokás volt még, hogy a liba hátsó részéből küldtek a papnak is, innen ered a „püspökfalat” kifejezés. A lúdpecsenyés vacsora végén már a kiforrt és iható újborral koccintottak. Ezt hívják Márton poharának. A sült liba mellcsontjából jósoltak az időjárásra is: ha a csont barna és rövid, sáros lesz a tél, ha viszont hosszú és fehér, akkor havas. „Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál” – szól a mondás. A néphit szerint a Márton-napi eső nem jelent jót, mert utána rendszerint fagy, majd szárazság következik. A Márton-napi jeges eső viszont korai tavaszt jelent.

A múzeumok őszi fesztiválja rendezvénysorozatot november 11-én a Márton-napi vigasságok program zárja a Göcseji Falumúzeumban. Ezen a szombaton a folklórprogramok megtekintése mellett liba- és tökételek, borok, pálinkák, különleges göcseji finomságok kóstolhatók.


Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Gyermekprostitúció miatt tartóztattak le két férfit Miskolcon

  Gyermekprostitúció miatt tartóztattak le két férfit Miskolcon

  Gyermekprostitúció miatt helyezett előzetes letartóztatásba egy hónapra két férfit a Miskolci Járásbíróság. Egy 15 éves lányt kényszerítettek pénzért szexuális együttlétekre a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ózdon és környékén – közölte Gyurán Ildikó, a Miskolci Törvényszék szóvivője az MTI-vel hétfőn.

 • Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Kánikula idején talán még a keserű nedűt kevésbé kedvelők is előszeretettel fogyasztanak el egy-egy korsó sört, amiről most kiderült, nemcsak remekül hidratál, de az egészségednek is jót tesz.

 • 75 éve írunk golyóstollal

  75 éve írunk golyóstollal

  Hetvenöt éve, 1943. június 10-én szabadalmaztatták Argentínában a magyar Bíró László József golyóstollát, amelyet a köznyelv angol nyelvterületen ma is biro pen, avagy röviden biro néven emleget.

 • Táborozást nyertek a betűfalók

  Táborozást nyertek a betűfalók

  Június elején tartották a Hahó, könyvtár(s)ak! című megyei olvasásnépszerűsítő játék szóbeli döntőjét, ahol kiderült, ki vehet részt a teljesen ingyenes, színes programokkal teli egyhetes táborban.