2018. április 21., szombat
Konrád

Egyéb Veszprém

Megkönnyítik a diákok tanulmányait az Ipariban

Saját tananyagot fejlesztett műanyagfeldolgozó-képzésére az Ipari Szakgimnázium és a Nass Magnet Hungária Kft. Az iskola és a cég együttműködéseként 2014-ben indult el a műanyagfeldolgozó-képzés a középiskolában, a szak első évfolyama ebben a tanévben tesz érettségi, jövőre pedig szakmai vizsgát.

A képzést a helyi igények alapján indították, a műanyag megmunkálásához értő szakemberekre ugyanis több cégnél is nagy szükség van.


A műanyag-feldolgozás komoly ismereteket igényel Mustó Gyula szerint (fotó: Domján Attila)

– A műanyagos képzés nem egyszerű, mert sokoldalú felkészültséget és eszközt igényel – fogalmazott Irányi László, a szakgimnázium igazgatója. A szakterületet Mustó Gyula, a Nass Magnet Hungária Kft. műszaki igazgatója is hasonlóan összetettnek tartja: – A mai világban a műanyagfeldolgozás egyre sokrétűbb, nem pusztán egyszerű fröccsöntésről van szó, a felhasznált anyagok sokfélesége komoly szaktudást igényel – mondta.

A tanulók képzését erősíti, hogy a cég munkatársa, Fülöp István részlegvezető immár második éve szaktanárként részt vesz az oktatásban. A szakember első tanévében saját maga állította össze a tananyagot, amiből kiadványt is szerkesztett. Az intézmény helyzetét ugyanis nehezítette, hogy az országban egyedül az Ipariban létezik ez a képzés, így nem volt olyan szakirodalom sem, amivel a diákok felkészülését segíthették volna.

A diákok októberben vehették át a segédanyagokat (fotó: Domján Attila)

Fülöp István az általános iskolából kikerült fiatalok számára is érthető módon igyekezett feldolgozni a tananyagot, próbálta felkelteni az érdeklődésüket a mindennapi életből vett példákkal. A saját fejlesztésű segédanyagot az elsőévesek októberben vehették át, a könyvek két tantárgyban segítik majd tanulmányaikat.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.