EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 16., vasárnap
Etelka, Aletta

Egyéb Kecskemét

Megszépült a Nagybányai Művésztelep

Történelmi eseménynek volt részese a Kecskeméti Képzőművészek Közössége a Nagybányai Művésztelepen. A felújított és részben újjáépült Nagybányai Művésztelep avatóünnepségét a napokban rendezték meg. 

A nagybányai festőiskola a modern magyar festészetet elindító mozgalom, mely 1896-ban a nagybányai művésztelepen bontakozott ki, majd a második világháború vetett véget működésének. A művésztelep 1902-től szabadiskolává alakult, ahol az új magyar festőgeneráció majd minden jelentős alakja megfordult. Az iskola fő érdeme, hogy meghonosította a naturalizmus és a plein air festészet eredményeit. A korai időszakban a nagybányai stílus egyik legmeghatározóbb egyénisége Ferenczy Károly volt. Alapítói: Hollósy Simon, Réti István, Ferenczy Károly, Thorma János, Iványi-Grünwald Béla.


Részben újjáépült a korábbi festőiskola
Fotó: hiros.hu

 

Az ünnepi rendezvénysorozaton részt vett egy kecskeméti képzőművészekből álló nyolcfős delegáció is a Kecskeméti Képzőművészek Közössége tagjai közül. A Kecskeméti Képzőművészek Közössége 1988-ban alakult, a Szakszervezeti Székházban, majd 1991-től az Erdei Ferenc Kulturális és Konferencia Központban működik. Az alapítás céljai között szerepel a város képzőművészeti életének szervezése, a közönséggel és a város vezetésével való jó kapcsolat ápolása, a művészeti értékek védelme és hatékony megjelenítése a város életében. Olyan szellemi műhely kíván lenni, amely a minőségi kortárs művészeti alkotások létrehozása és bemutatása mellett művészettörténeti és kortárs művészeti előadások, műhelybeszélgetések és konzultációk útján támogatja a pályakezdők felzárkózását. Szakmai cserekapcsolatokat épít az ország más területein és a határon túl működő művészeti közösségekkel.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.