2018. június 21., csütörtök
Alajos, Leila

Egyéb Kecskemét

Megszépült a Nagybányai Művésztelep

Történelmi eseménynek volt részese a Kecskeméti Képzőművészek Közössége a Nagybányai Művésztelepen. A felújított és részben újjáépült Nagybányai Művésztelep avatóünnepségét a napokban rendezték meg. 

A nagybányai festőiskola a modern magyar festészetet elindító mozgalom, mely 1896-ban a nagybányai művésztelepen bontakozott ki, majd a második világháború vetett véget működésének. A művésztelep 1902-től szabadiskolává alakult, ahol az új magyar festőgeneráció majd minden jelentős alakja megfordult. Az iskola fő érdeme, hogy meghonosította a naturalizmus és a plein air festészet eredményeit. A korai időszakban a nagybányai stílus egyik legmeghatározóbb egyénisége Ferenczy Károly volt. Alapítói: Hollósy Simon, Réti István, Ferenczy Károly, Thorma János, Iványi-Grünwald Béla.


Részben újjáépült a korábbi festőiskola
Fotó: hiros.hu

 

Az ünnepi rendezvénysorozaton részt vett egy kecskeméti képzőművészekből álló nyolcfős delegáció is a Kecskeméti Képzőművészek Közössége tagjai közül. A Kecskeméti Képzőművészek Közössége 1988-ban alakult, a Szakszervezeti Székházban, majd 1991-től az Erdei Ferenc Kulturális és Konferencia Központban működik. Az alapítás céljai között szerepel a város képzőművészeti életének szervezése, a közönséggel és a város vezetésével való jó kapcsolat ápolása, a művészeti értékek védelme és hatékony megjelenítése a város életében. Olyan szellemi műhely kíván lenni, amely a minőségi kortárs művészeti alkotások létrehozása és bemutatása mellett művészettörténeti és kortárs művészeti előadások, műhelybeszélgetések és konzultációk útján támogatja a pályakezdők felzárkózását. Szakmai cserekapcsolatokat épít az ország más területein és a határon túl működő művészeti közösségekkel.

Kapcsolódó Cikkek

 • 650 perc zene

  650 perc zene

  650 perc zenével tisztelegtek a 650 éves Kecskemét város előtt a kecskeméti szólisták és együttesek, akik a Máltai Szeretetszolgálat szervezésében a Nagytemplom ódon falait töltötték meg zenével a múlt szombaton reggeltől egészen estig.

 • Megújul a színház, uszoda épül

  Megújul a színház, uszoda épül

  A Petőfi Színház rekonstrukciója, az uszoda kivitelezése és a kerékpárutak fejlesztése várhatóan még ebben az évben startol, de jó ütemben halad a csomag többi eleme is.

 • Ne dobj mindent a kukába!

  Ne dobj mindent a kukába!

  Észre sem vesszük, de hétköznapi tevékenységeink során számtalanszor esünk abba a hibába, hogy egy-egy tárgyat, már feleslegessé váló használati eszközt a kukába dobunk, anélkül, hogy arra gondolnánk, mások számára az még hasznos lehet, vagy újragondolva adott esetben még saját magunk is újra tudnánk hasznosítani.