2018. január 18., csütörtök
Piroska

Egyéb Kecskemét

Megszépült a Nagybányai Művésztelep

Történelmi eseménynek volt részese a Kecskeméti Képzőművészek Közössége a Nagybányai Művésztelepen. A felújított és részben újjáépült Nagybányai Művésztelep avatóünnepségét a napokban rendezték meg. 

A nagybányai festőiskola a modern magyar festészetet elindító mozgalom, mely 1896-ban a nagybányai művésztelepen bontakozott ki, majd a második világháború vetett véget működésének. A művésztelep 1902-től szabadiskolává alakult, ahol az új magyar festőgeneráció majd minden jelentős alakja megfordult. Az iskola fő érdeme, hogy meghonosította a naturalizmus és a plein air festészet eredményeit. A korai időszakban a nagybányai stílus egyik legmeghatározóbb egyénisége Ferenczy Károly volt. Alapítói: Hollósy Simon, Réti István, Ferenczy Károly, Thorma János, Iványi-Grünwald Béla.


Részben újjáépült a korábbi festőiskola
Fotó: hiros.hu

 

Az ünnepi rendezvénysorozaton részt vett egy kecskeméti képzőművészekből álló nyolcfős delegáció is a Kecskeméti Képzőművészek Közössége tagjai közül. A Kecskeméti Képzőművészek Közössége 1988-ban alakult, a Szakszervezeti Székházban, majd 1991-től az Erdei Ferenc Kulturális és Konferencia Központban működik. Az alapítás céljai között szerepel a város képzőművészeti életének szervezése, a közönséggel és a város vezetésével való jó kapcsolat ápolása, a művészeti értékek védelme és hatékony megjelenítése a város életében. Olyan szellemi műhely kíván lenni, amely a minőségi kortárs művészeti alkotások létrehozása és bemutatása mellett művészettörténeti és kortárs művészeti előadások, műhelybeszélgetések és konzultációk útján támogatja a pályakezdők felzárkózását. Szakmai cserekapcsolatokat épít az ország más területein és a határon túl működő művészeti közösségekkel.

Kapcsolódó Cikkek

 • Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Meglepő fotót osztott meg követőivel Czippán Anett. A műsorvezető tavaly novemberben adott életet második gyermekének, Somának és szerette volna megmutatni, hogy a szoptatás mennyire fájdalmas tud lenni.

 • A közösség ünnepe

  A közösség ünnepe

  Hetedik alkalommal rendezték meg a város bálját, amelynek bevételét ezúttal a kanizsai gyermekotthon javára fordítják: az intézményben sószobát és sportpályát akarnak kialakítani.

 • Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  A korábbi hagyományokhoz híven idén is megrendezik a Jótékonysági Rotary-bált. Mivel a célok közösek, a Sopronban működő két Rotary klub együtt szervezi a rangos eseményt a Liszt Központban január 20-án.

 • A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  Megkezdődtek  a korábbi II. számú rendelőintézet (“Zöld SZTK”) átalakítási- felújítási munkálatai. Ahogy arról már beszámoltunk, a Fejér Megyei Kormányhivatal költözik majd a jelenleg használaton kívüli épületbe.