EUR: 325,74 Ft
CHF: 279,68 Ft
2018. július 21., szombat
Dániel, Daniella

Egyéb XIV.kerület

Megújul a vakok kertje!

A Liget Budapest projektnek köszönhetően hamarosan elindul a Városliget régóta várt táj- és kertépítészeti megújításának első üteme, aminek köszönhetően márciusig teljes egészében megújul Magyarország első, speciálisan a vakok és gyengén látók pihenését és kikapcsolódását szolgáló csaknem egyhektáros parkrészlete.

A vakok kertje eredetileg 1972-ben létesült, így – csaknem negyedszázad elteltével – időszerű a rendbehozatala, korszerűsítése, hiszen számos, a vakokat és gyengén látókat segítő intézmény és szervezet működik a környezetében.
Annak érdekében, hogy a park a speciális használói igénynek teljes körűen megfeleljen, már a tervezési fázisban számos egyeztetést folytattak az érintett szervezetekkel. A Ligetet megújító tájépítészeti pályázaton győztes Garten Studio által kezdeményezett megbeszéléseken, illetve a Persányi Miklós miniszteri biztos által összehívott Liget Park Fórumokon is számos javaslat érkezett, illetve több civil szervezet is kifejthette álláspontját a fejlesztéssel kapcsolatban, amelyek bekerültek a végleges tervekbe.


A kert meglévő alapstruktúrája megmarad, azonban a tájékozódást és orientációt segítő, speciálisan burkolt sugár irányú utak és körutak újjáépülnek

A Városliget Zrt tájékoztatása szerint a felújítás során a kert elkerítettsége megmarad, természetesen továbbra is a vakok, látássérültek számára lesz korlátlanul hozzáférhető. A beléptetés egyedi kártyás rendszer segítségével történik, amely a jelenleginél biztonságosabb és kényelemesebb hozzáférést biztosít a látogatóknak. A kert meglévő alapstruktúrája megmarad, azonban a tájékozódást és orientációt segítő, speciálisan burkolt, sugárirányú utak és körutak megújulnak. Mindezek mellett egy új parki sétány is épül, és a kert különböző építményeit (támfal, korlát, pergola, vízarchitektúra) is felújítják.

A beléptetés egyedi kártyás rendszer segítségével történik, mely a jelenleginél biztonságosabb és kényelemesebb hozzáférést biztosít a látogatóknak

Az elbontott, rossz állapotú faház helyett új, speciálisan a vakok igényeihez igazodó, akadálymentes épületet húznak fel, amelyben akadálymentes mellékhelyiségek is helyet kapnak. A kertben használatos játszóeszközök, kisebb szerszámok tárolására beépített szekrények készülnek. A meglévő csobogók, vízmedencék, valamint a játszófelületek is megújulva várják majd a kert használóit. A támfalak új, jól felismerhető színű, Braille-feliratokat is tartalmazó korláttal egészülnek ki, amelyek segítenek a tájékozódásban.
A játszó- és sportrész a kert nyugati oldalára kerül, így az épülettől és a mellette lévő pihenőzónától távolabb lesznek a zajosabb kerti funkciók, mint a speciális asztalitenisz, lengőteke, hinta és egyéb eszközök. A játszórész színezett gumiburkolattal elkülönített részén egy homokozó is helyet kap, és a területen kültéri zenélő játékok is létesülnek. A halmozottan sérült gyerekek számára pedig néhány speciálisan kifejlesztett játékelemmel készülnek a tervezők.
A munkálatok október végén indulnak, és a parkot várhatóan jövő márciusban már használatba is vehetik a vakok és gyengén látók.


Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.