EUR: 311,34 Ft
CHF: 259,59 Ft
2018. április 21., szombat
Konrád

Egyéb XIV.kerület

Megújul a vakok kertje!

A Liget Budapest projektnek köszönhetően hamarosan elindul a Városliget régóta várt táj- és kertépítészeti megújításának első üteme, aminek köszönhetően márciusig teljes egészében megújul Magyarország első, speciálisan a vakok és gyengén látók pihenését és kikapcsolódását szolgáló csaknem egyhektáros parkrészlete.

A vakok kertje eredetileg 1972-ben létesült, így – csaknem negyedszázad elteltével – időszerű a rendbehozatala, korszerűsítése, hiszen számos, a vakokat és gyengén látókat segítő intézmény és szervezet működik a környezetében.
Annak érdekében, hogy a park a speciális használói igénynek teljes körűen megfeleljen, már a tervezési fázisban számos egyeztetést folytattak az érintett szervezetekkel. A Ligetet megújító tájépítészeti pályázaton győztes Garten Studio által kezdeményezett megbeszéléseken, illetve a Persányi Miklós miniszteri biztos által összehívott Liget Park Fórumokon is számos javaslat érkezett, illetve több civil szervezet is kifejthette álláspontját a fejlesztéssel kapcsolatban, amelyek bekerültek a végleges tervekbe.


A kert meglévő alapstruktúrája megmarad, azonban a tájékozódást és orientációt segítő, speciálisan burkolt sugár irányú utak és körutak újjáépülnek

A Városliget Zrt tájékoztatása szerint a felújítás során a kert elkerítettsége megmarad, természetesen továbbra is a vakok, látássérültek számára lesz korlátlanul hozzáférhető. A beléptetés egyedi kártyás rendszer segítségével történik, amely a jelenleginél biztonságosabb és kényelemesebb hozzáférést biztosít a látogatóknak. A kert meglévő alapstruktúrája megmarad, azonban a tájékozódást és orientációt segítő, speciálisan burkolt, sugárirányú utak és körutak megújulnak. Mindezek mellett egy új parki sétány is épül, és a kert különböző építményeit (támfal, korlát, pergola, vízarchitektúra) is felújítják.

A beléptetés egyedi kártyás rendszer segítségével történik, mely a jelenleginél biztonságosabb és kényelemesebb hozzáférést biztosít a látogatóknak

Az elbontott, rossz állapotú faház helyett új, speciálisan a vakok igényeihez igazodó, akadálymentes épületet húznak fel, amelyben akadálymentes mellékhelyiségek is helyet kapnak. A kertben használatos játszóeszközök, kisebb szerszámok tárolására beépített szekrények készülnek. A meglévő csobogók, vízmedencék, valamint a játszófelületek is megújulva várják majd a kert használóit. A támfalak új, jól felismerhető színű, Braille-feliratokat is tartalmazó korláttal egészülnek ki, amelyek segítenek a tájékozódásban.
A játszó- és sportrész a kert nyugati oldalára kerül, így az épülettől és a mellette lévő pihenőzónától távolabb lesznek a zajosabb kerti funkciók, mint a speciális asztalitenisz, lengőteke, hinta és egyéb eszközök. A játszórész színezett gumiburkolattal elkülönített részén egy homokozó is helyet kap, és a területen kültéri zenélő játékok is létesülnek. A halmozottan sérült gyerekek számára pedig néhány speciálisan kifejlesztett játékelemmel készülnek a tervezők.
A munkálatok október végén indulnak, és a parkot várhatóan jövő márciusban már használatba is vehetik a vakok és gyengén látók.


Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.