2018. április 20., péntek
Tivadar

Egyéb XXI.kerület

Megújult a tüdőgondozó

Átadták a teljesen felújított tüdőgondozó épületét, ahol mostantól új röntgenberendezések állnak a betegek rendelkezésére. Az intézményt két hónap és egy nap alatt újították fel a Csepeli Városgazda munkatársai közreműködésével.

A csepeli tüdőgondozó épülete hetven éve, 1947-ben Egészségházként nyitott meg, majd 1948-tól szülőotthonként működött. A mostanra igen leromlott állapotú tüdőgondozó 2016-ban csaknem 18 ezer beteget látott el, a tüdőszűrések száma pedig 15 ezer volt.  A felújítást augusztusban kezdték el, miközben a tüdőszűrő a Tóth Ilona rendelőintézetbe költözött. A munkálatok 30 millió forintba kerültek.


– Felújították az intézmény összes helyiségét, kicserélték a fal- és padlóburkolatokat, vadonatúj utcafronti nyílászárókat építettek be – fogalmazott Borbély Lénárd polgármester. – A bejáratot úgy alakították ki, hogy a mozgássérültek is könnyen az épületbe juthassanak, emellett akadálymentessé tették a vécé használatát. A vizesblokkok új burkolatot, berendezéseket és szerelvényeket kaptak, a mennyezeten kicserélték a lámpákat. A rendelőkben korszerű bútorokat, számítástechnikai eszközöket helyeztek el. Rendbe tették az udvart, ahol a földcsere után növényeket ültettek. Borbély Lénárd megemlítette, hogy a jövő nyárra klímaberendezéssel is ellátják az épületet. A csepeli egészségügy Budapest élvonalában van.

Németh Szilárd országgyűlési képviselő hozzátette, az Egészséges Budapestért Programban szerepel, hogy a csepelieket is ellátó Jahn Ferenc Kórház 3 milliárd forintot kap fejlesztésekre az idén, és szeretnék korszerűsíteni a Weiss Manfréd Kórházat is. A tervek között szerepel, hogy egy diagnosztikai központot hozzanak létre Csepelen.


Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.