2018. október 18., csütörtök
Lukács

Egyéb Ózd

Mesélő kolóniák

Ózd épületeinek mintegy száz éven át jelentős részét képezték a munkáskolóniák. Az első épületsorokat a Rimamurányi Rt. építtette az ózdi vasgyártásban dolgozók részére, akiknek nagy többsége az ország más területeiről érkezett az iparba. Eleinte földszintes, komfort nélküli házak készültek, ami az akkori igényeknek megfelelt.

E házak közül mára csak a Kiserdőkalja épületei és Kisamerika sorházai maradtak fenn, bár utóbbit időközben komfortossá tették. Velence és Nagyamerika területén a közép- és felső szintű vezetőket juttatták üzemi lakáshoz, ők már kétszintes házakban élhettek. A város építészeti múltjáról Rima kolóniák Ózdon címmel tartottak filmvetítést a kulturális örökség napján, ami után az érdeklődők bejárták az egykori „vezérlak” és a „Falu” térségét, ahol még fellelhető a korabeli építészeti stílus.


Fotó: Lokál
Képalá: A kerítés mögött az egykori “vezérlak”, a legmagasabb szintű kohászati vezetők lakóháza

Fotó: Lokál
Képalá: Munkásoknak épültek az Újtelep házai, amelyekben egyre nagyobb kárt tesznek a lumpenek

Fotó: Lokál
Képalá: A 48-as út muzeális jellegű épületében évtizedeken át működött az anyák boltja

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Tizenegy ország katonái tanultak nálunk

    Tizenegy ország katonái tanultak nálunk

    Összesen tizenegy országból érkeztek katonák – valamint rendőri és civil felkészülők – Szolnokra, a Béketámogató Kiképző Központba, hogy részt vegyenek a 36.

  • Szinte egész Újpest sportolt!

    Szinte egész Újpest sportolt!

    ngetegen mennek el, és nagyszerű hangulatot teremtenek.Így volt az az őszi rendezvényen is: az Újpest Atlétikai Stadionjában ismét a sporté volt a főszerep, de természetesen a hagyományos főzőverseny sem maradhatott el.