2018. július 23., hétfő
Lenke

Egyéb Ózd

Mesélő kolóniák

Ózd épületeinek mintegy száz éven át jelentős részét képezték a munkáskolóniák. Az első épületsorokat a Rimamurányi Rt. építtette az ózdi vasgyártásban dolgozók részére, akiknek nagy többsége az ország más területeiről érkezett az iparba. Eleinte földszintes, komfort nélküli házak készültek, ami az akkori igényeknek megfelelt.

E házak közül mára csak a Kiserdőkalja épületei és Kisamerika sorházai maradtak fenn, bár utóbbit időközben komfortossá tették. Velence és Nagyamerika területén a közép- és felső szintű vezetőket juttatták üzemi lakáshoz, ők már kétszintes házakban élhettek. A város építészeti múltjáról Rima kolóniák Ózdon címmel tartottak filmvetítést a kulturális örökség napján, ami után az érdeklődők bejárták az egykori „vezérlak” és a „Falu” térségét, ahol még fellelhető a korabeli építészeti stílus.


Fotó: Lokál
Képalá: A kerítés mögött az egykori “vezérlak”, a legmagasabb szintű kohászati vezetők lakóháza

Fotó: Lokál
Képalá: Munkásoknak épültek az Újtelep házai, amelyekben egyre nagyobb kárt tesznek a lumpenek

Fotó: Lokál
Képalá: A 48-as út muzeális jellegű épületében évtizedeken át működött az anyák boltja

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.