2018. április 21., szombat
Konrád

Egyéb Ózd

Mesélő kolóniák

Ózd épületeinek mintegy száz éven át jelentős részét képezték a munkáskolóniák. Az első épületsorokat a Rimamurányi Rt. építtette az ózdi vasgyártásban dolgozók részére, akiknek nagy többsége az ország más területeiről érkezett az iparba. Eleinte földszintes, komfort nélküli házak készültek, ami az akkori igényeknek megfelelt.

E házak közül mára csak a Kiserdőkalja épületei és Kisamerika sorházai maradtak fenn, bár utóbbit időközben komfortossá tették. Velence és Nagyamerika területén a közép- és felső szintű vezetőket juttatták üzemi lakáshoz, ők már kétszintes házakban élhettek. A város építészeti múltjáról Rima kolóniák Ózdon címmel tartottak filmvetítést a kulturális örökség napján, ami után az érdeklődők bejárták az egykori „vezérlak” és a „Falu” térségét, ahol még fellelhető a korabeli építészeti stílus.


Fotó: Lokál
Képalá: A kerítés mögött az egykori “vezérlak”, a legmagasabb szintű kohászati vezetők lakóháza

Fotó: Lokál
Képalá: Munkásoknak épültek az Újtelep házai, amelyekben egyre nagyobb kárt tesznek a lumpenek

Fotó: Lokál
Képalá: A 48-as út muzeális jellegű épületében évtizedeken át működött az anyák boltja

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.