2018. július 22., vasárnap
Magdolna

Egyéb Békéscsaba

Mestereket avattak az iparkamaránál

Mintegy 90 új mester tette le a fogadalmat november közepén a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BMKIK) által szervezett ünnepélyes mesteravatón Békéscsabán.

A több mint 200 fő részvételével zajló eseményen köszöntőt mondott dr. Orosz Tivadar, az iparkamara elnöke. Orosz Tivadar beszédében elismeréssel szólt a mesterek teljesítményéről, akik a munka és család mellett, valamint többéves szakmai tapasztalattal vállalták, hogy újra iskolapadba ülnek, hogy megszerezzék a mesterlevelet. Emlékeztetett arra, hogy jelenleg a gazdaság egyik legnagyobb problémája a munkaerőhiány, ami szorosan összefügg a mesterképzéssel is, hiszen sokan azért vágnak bele, hogy tanulót fogadhassanak és taníthassanak. Békéscsabáról 22-en, Orosházáról és Mezőberényből hatan, Békésről öten, Gyuláról és Szarvasról négyen vették át a mesterlevelet és tették le az esküt ezen az estén. A megye számos települése mellett az ország más részeiből érkezett szakemberek is megszerezték a végzettséget az iparkamaránál.


A mesteravatón a legújabb mesterek egy-egy példányt kaptak abból a kiadványból, amelyet az iparkamara készített. A Mesterlevél 2017 című könyv tartalmazza mindazok névsorát, akik november 15-ig mestervizsgát tettek a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál, azaz 15 szakmában 116-an. A fotókkal illusztrált kiadványban továbbá hatvanegy mesterrel és gyakorlati oktatóikkal készült interjú olvasható, azok közül, akik a kamara által szervezett tanfolyamokon részt vettek. 11 szakma képviselői vallanak családról, szakmáról, a vállalkozói és munkavállalói lét szépségeiről, nehézségeiről. Érdekes, izgalmas, olykor drámai életutak rajzolódnak ki belőlük.

Gazdasági vonatkozások

Mint ismert, Békés megye gazdasági mutatóit tekintve sereghajtó az országban. Ám a megye vállalkozásai, gazdálkodó szervezetei, a szakképzés terén mutatott aktivitása országos átlagon felüli. Ez megmutatkozik a mesterképzésben is. Nagy az érdeklődés, ami mögött éppen az a szándék áll, hogy a tanulók fogadásához szükséges képzettséget kívánják megszerezni a szakemberek. Nagyon sok vállalkozó abban a reményben fogadna tanulókat, hogy a későbbiekben a hiányzó munkaerőt így pótolná, maga tanítaná ki a majdani munkavállalót.
Jelenleg 486 aktív gyakorlati képzést szervező 55 szakképesítésben összesen 937, határozattal rendelkező gyakorlati képzőhely van. Ennél több csak Hajdú-Bihar megyében és Pécsett van. Közel kétezer tanulószerződés van a megyében, amellyel kapcsolatban az iparkamara vállalja a garanciát (a kamarai garanciavállalás három évre szól). A szakképesítésben a top 10-ben a pincérszakma áll az élen, ezt követi az ápoló, gyakorló ápoló, majd a hegesztő, szakács, eladó, gépi forgácsoló, cukrász, szociális gondozó és ápoló, kőműves és hidegburkoló, valamint a kozmetikus.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.