2018. április 21., szombat
Konrád

Egyéb XIII.kerület

Mini fűszerkert óvodásoknak Újlipótvárosban

Átadták a Thurzó utcai Napsugár óvoda felújított játszóudvarát. Az újlipótvárosi óvodában mini fűszerkertet és sportudvart is kialakítottak a gyerekeknek.

Az adatok és a különböző felmérések szerint ma már minden negyedik-ötödik lakásvásárló a XIII. kerületben szeretne letelepedni. Az eltelt húsz évben egymillió négyzetméter, vagyis nagyjából 20 ezer lakás, illetve egymillió négyzetméter kereskedelmi szolgáltatóegység épült a kerületben, ahol ez idő alatt mintegy 70 ezer munkahelyet teremtettek. Nem mellesleg, ahogy a beköltözésekkel növekszik a lakosság, ezzel párhuzamban a kerületben emelkedik a gyermekszületések száma is. A XIII. kerület bírja a tempót, sőt, kiemelten koncentrál óvodái korszerűsítésére. Mindehhez az önkormányzat összes szolgáltatásának magas szinten kell lennie, a szociális ellátásnak éppúgy, mint az egészségügyinek. Az önkormányzat tájékoztatása szerint ugyanis a kerület 3300 gyermek ellátását biztosítja olyan színvonalon, ami versenyben van az alapítványi, egyházi és magánóvodák szolgáltatásaival.


A gyerekek örömmel vették birtokba az új játszó udvart ( Fotó: Sáfár Tibor)

Az újlipótvárosi Thurzó utcai Napsugár Tagóvoda 133 férőhelyes, játszóudvara 3000 négyzetméter. Ezt korszerűsítette az önkormányzat gumi-, illetve térburkolatokkal, füves felületekkel, modern, kombinált kültéri játékokkal. Túl ezen, megoldották az udvar vízelvezetését, árnyékolását is. Ez a jelentős beruházás 117 millió forintba került.

Más óvodai felújítások a kerületben 2017-ben

A Tüzér utcai Gyermekkert tagóvoda 600 millió forintból újult meg. Itt korábban 233 gyermekre jutott 9 csoportszoba. Mostantól 10 tágas csoportszobában – egyenként 50 négyzetméteresek – 250 gyermek is elférhet. A felújításkor a kreatív terek kialakítására törekedtek a tervezők és a pedagógusok. Létrehoztak egy sóbarlangot is, amely különleges fényterápiás sószoba.
Elkészült a Karikás Frigyes utcában található Varázskarika tagóvodában az emeleti ablakok árnyékolása, az Országbíró utcai Pitypang tagóvodában pedig az ablakárnyékolók és az udvar árnyékolása. A Gyöngyösi utcai Csicsergő tagóvoda játszóudvara ütéscsillapító gumiburkolatot kapott. A Kassák Lajos utcában található passzívház Meséskert tagóvodában elektroszmogszűrőket helyeztek el. A jövőben pedig teljesen felújítják az Eskövő Közben lévő Mese tagóvodát.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.