EUR: 324,24 Ft
CHF: 278,77 Ft
2018. július 19., csütörtök
Emília

Életmód

Mire ügyeljünk autónk téli felkészítésénél?

A téli hónapok közeledtével érdemes autónkat megfelelően felkészíteni a hidegebb időjárási körülményekre, hogy ne érjen meglepetés csúszósabb útviszonyok között vagy fagypont alatti hőmérséklet esetén. A Duna Autó 18 szakemberének segítségével összeállítottuk a legfontosabb teendőket.

1. A gumiabroncsok cseréje


Minden autós számára elsődleges feladat a téligumi-csere. Amint a napi átlaghőmérséklet 7 Celsius-fok alá süllyed, elérkezik az idő a nyári gumik lecserélésére, ugyanis 7 fok alatt már kevésbé rugalmasak, nem biztosítják a megfelelő tapadást az utakon. A téli gumikat március végéig ajánlott az autón hagyni.

A gumicserét a legtöbb helyen pár ezer forintért elvégzik

 

2. A folyadékszintek ellenőrzése


A legegyszerűbb a szélvédőmosó télire cserélése, de nem elég a fagyálló ablakmosó folyadékot beleönteni rendszerbe, ügyeljünk arra, hogy az egész rendszert átmossuk vele, nehogy a nyári folyadék belefagyjon a csövekbe, mert így a télinek esélye sem lesz eljutni a szélvédőig. A hűtőfolyadék fagyáspontjának ellenőrzése után gyakran elegendő csak utántölteni a hiányzó mennyiséget, a lecserélése kétévente javasolt.

3. A fényszórók beállítása

Mivel télen sokkal többet közlekedünk sötétben, elengedhetetlen, hogy a látási viszonyok sötétedés után és csapadékos, ködös időben is optimálisak legyenek. Az izzók fényereje a használat során csökken, a szennyeződések pedig tovább ronthatják a világítóberendezések fényét. A helyesen beállított fényszórók – amit a szervizben pár pillanat alatt ellenőrizni tudnak – növelik a vezetési biztonságot a téli, változatos időjárási viszonyok között is.

4. Az ablaktörlő lapátok ellenőrzése

Ahhoz, hogy megfelelően kilássunk az autóból, elengedhetetlenek a jól működő ablaktörlő lapátok. A téli időszakban ezeket sokkal intenzívebben használjuk, ezért ne felejtsük el ellenőrizni a működőképességüket.

A jól működő ablaktörlő lapátok elengedhetetlenek ahhoz, hogy megfelelően kilássunk az autóból

 

5. A fűtési rendszer ellenőrzése

A szélvédőnek nemcsak kívül, hanem belül is tisztának kell lennie. Télen gyakrabban párásodik be a gépjármű szélvédője, aminek leghatékonyabb ellenszere a megfelelően karbantartott fűtési rendszer. Egy eltömődött pollenszűrő elzárhatja a friss levegő útját, ekkor a fűtés rendszer nem képes a hatékony páramentesítésre.

Kapcsolódó Cikkek

  • Jó befektetés a garázs

    Jó befektetés a garázs

    A lakáspiaci áremelkedés, a magyar autópiac jelentős bővülése, a parkolási díjak emelkedése és a parkolóhelyek szűkössége is hozzájárult a garázspiac átalakulásához.

  • Ez okozhatja a szemszárazságot!

    Ez okozhatja a szemszárazságot!

    Minden harmadik embert érinti a száraz szem betegség, idősebb korban pedig ennél is gyakoribb, főként a nők körében – mondta Dr. Németh János. A Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának tudományos igazgatóhelyettese hozzátette, hogy a szemfelszínt, a kötőhártyát és a szaruhártyát könnyréteg védi a kiszáradástól, és ez a funkció sérül ezen kórkép során. Nagyon sok minden okozhatja, például az, hogy nem megfelelő a könny összetétele vagy mennyisége, de lehet gyógyszerek mellékhatása, illetve környezeti tényezők hatása is.