EUR: 323,00 Ft
CHF: 283,10 Ft
2018. október 19., péntek
Nándor

Életmód

Mire ügyeljünk autónk téli felkészítésénél?

A téli hónapok közeledtével érdemes autónkat megfelelően felkészíteni a hidegebb időjárási körülményekre, hogy ne érjen meglepetés csúszósabb útviszonyok között vagy fagypont alatti hőmérséklet esetén. A Duna Autó 18 szakemberének segítségével összeállítottuk a legfontosabb teendőket.

1. A gumiabroncsok cseréje


Minden autós számára elsődleges feladat a téligumi-csere. Amint a napi átlaghőmérséklet 7 Celsius-fok alá süllyed, elérkezik az idő a nyári gumik lecserélésére, ugyanis 7 fok alatt már kevésbé rugalmasak, nem biztosítják a megfelelő tapadást az utakon. A téli gumikat március végéig ajánlott az autón hagyni.

A gumicserét a legtöbb helyen pár ezer forintért elvégzik

 

2. A folyadékszintek ellenőrzése


A legegyszerűbb a szélvédőmosó télire cserélése, de nem elég a fagyálló ablakmosó folyadékot beleönteni rendszerbe, ügyeljünk arra, hogy az egész rendszert átmossuk vele, nehogy a nyári folyadék belefagyjon a csövekbe, mert így a télinek esélye sem lesz eljutni a szélvédőig. A hűtőfolyadék fagyáspontjának ellenőrzése után gyakran elegendő csak utántölteni a hiányzó mennyiséget, a lecserélése kétévente javasolt.

3. A fényszórók beállítása

Mivel télen sokkal többet közlekedünk sötétben, elengedhetetlen, hogy a látási viszonyok sötétedés után és csapadékos, ködös időben is optimálisak legyenek. Az izzók fényereje a használat során csökken, a szennyeződések pedig tovább ronthatják a világítóberendezések fényét. A helyesen beállított fényszórók – amit a szervizben pár pillanat alatt ellenőrizni tudnak – növelik a vezetési biztonságot a téli, változatos időjárási viszonyok között is.

4. Az ablaktörlő lapátok ellenőrzése

Ahhoz, hogy megfelelően kilássunk az autóból, elengedhetetlenek a jól működő ablaktörlő lapátok. A téli időszakban ezeket sokkal intenzívebben használjuk, ezért ne felejtsük el ellenőrizni a működőképességüket.

A jól működő ablaktörlő lapátok elengedhetetlenek ahhoz, hogy megfelelően kilássunk az autóból

 

5. A fűtési rendszer ellenőrzése

A szélvédőnek nemcsak kívül, hanem belül is tisztának kell lennie. Télen gyakrabban párásodik be a gépjármű szélvédője, aminek leghatékonyabb ellenszere a megfelelően karbantartott fűtési rendszer. Egy eltömődött pollenszűrő elzárhatja a friss levegő útját, ekkor a fűtés rendszer nem képes a hatékony páramentesítésre.

Kapcsolódó Cikkek

  • A Pignon menü története

    A Pignon menü története

    A Thália Színházban a Legyen férfi, Monsieur Pignon! című előadás szereplői, Pindroch Csaba és Gubás Gabi tehetségüket a tűzhely mellett is bizonyíthatták, hiszen Ferencz Gábornak, a Sophie séfjének dolgoztak a keze alá.

  • Agyő, pánikroham!

    Agyő, pánikroham!

    Számos hatékony megoldás létezik a szorongás és az ezzel járó kellemetlen rohamok leküzdésére.