EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 15., szombat
Valér

Egyéb Miskolc

Miskolc Big Band – Újabb elismerés

2014. december 7-én volt az MBB első, alakuló próbája, majd a következő év januárjában megkapták az engedélyt a várostól, hogy használhassák a Miskolc Big Band nevet.  Pár hete, november elején játszottak a budapesti XVII. Big Band Találkozó & Fesztiválon, ahol komoly elismerést kaptak. A zenekar vezetőjével, Sándor Ferivel beszélgettünk.

– A megalakuláskor főleg klasszikus tanulmányokat végzett zenészek kerültek a csapatba, én komolyzenei átiratokat készítettem Bach, Beethoven, Mozart ismert dallamaiból, ezeket átalakítva funkys, szvinges, esetenként latinos, 70-es, 80-as évekbeli stílussá, illetve áthangszereltem néhány big bandben ritkán játszott nagy jazzmester – például Coltrane – szerzeményét. Aztán előkerültek a filmzenék is. Ez a vonal egy nagyon széles közönségréteget tud megfogni a mai világban. Miskolcon az Operafesztiválon, illetve a Príma díj átadógáláján hallhat minket a hazai közönség rendszeresen, de szeretnénk felvenni a kapcsolatot valamelyik miskolci művelődési intézménnyel, és legalább évi egy-két koncertet ott is megvalósítani – mondta el Sándor Feri.


Komoly zenei háttérrel bír a Miskolci Big Band

A pesti siker nem az első volt a zenekar életében, 2016-ban Csehországban, egy nemzetközi big bandes zenei versenyen Ferenc a hangszereléséért is kapott már díjat.

– Külön érdekesség, hogy a Csehországi Zenei Fesztiválra Dvorák Újvilág szimfóniája 2. és 4. tétele részeinek általam készített átdolgozását tanultuk meg. Volt benne rizikó, hogy a nemzeti zeneszerzőjüket átírtam jazz-rock hangzásba, nem tudtuk, hogy fog elsülni, de vállaltuk. A héttagú nemzetközi zsűri néhány tagja állva tapsolt, bravózott, amikor meghallgatták a mi verziónkat. Az ottani rádió is rögzítette az anyagot, amelyet később a műsorukra tűztek. 23 big band versenyzett akkor és ott, a játékunkért mi kaptuk meg az „abszolút győztes” díjat is – számolt be a friss elismerésről a zenekar vezetője.


A budapesti Big Band Találkozó & Fesztiválon minden évben hallhatja őket a közönség.

– Amikor először jutottunk el a fesztiválra 2015-ben, „A” kategóriában egyedül mi nyertük el – a magyar együttesek közül – a „kiemelt arany minősítést”. Ennek következtében jutottunk ki Csehországba is. Az első évünket követően, 2016-ban a fesztivált zárókoncertjét bízták ránk, ami versenyen kívüli fellépés volt. Idén ismét „minősültünk”, 12 zenekar vett részt a versenyprogramban, és nekünk sikerült elnyerni a „kiemelt arany minősítést”, immár másodszor – számolt be a sikerekről Ferenc.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.