2018. április 23., hétfő
Béla

Belföld

Mit kapok a pénzemért?

Én nem tudom, mi üthetett belé, de régen láttam ilyen morcosnak, rosszkedvűnek a haveromat. Pedig nagy sírásra nem is lenne oka, hiszen vállalkozása most éppen divatos területen működik, megrendelése van dögivel, növelte alkalmazottai számát, szóval – kívülről nézve – semmi oka a nyavalygásra.

– Mi bajod van?


– Tudod te, hogy mire megy az évi ötezer forintos regisztrációs díjunk a budapesti ipari meg kereskedelmi kamaránál?

– Így hirtelen meg nem mondom neked.


– Na, ez az!

Mondjuk újságíróként nem állított komoly feladat elé ennek kiderítése – már csak azért sem, mert épp a napokban jött a meghívó a november 15-i Vállalkozói Napra –, így aztán a „mindent tudok” magabiztosságával hívhattam fel másnap.

– Sorolom: ingyenes jogi, adó- és pályázati tanácsadás, békéltető testületi eljárás, törvényi felhatalmazáson alapuló szakképzési feladatok ellátása, a Baross Gábor iroda szolgáltatásai, rendezvények (konferenciák) szervezése a vállalkozók részére, tanácsadó-szolgálat (környezetvédelem, építőipar), havonta egy laza, büfés, előadásos vállalkozói klub, közvetítés az önkormányzati cég és a vállalkozók között. Kell még valami?

– Mondjuk az, hogy erről miért nem tudok…

Kérdése jogos, de az elmúlt esztendők viharai után már az is nagy eredménynek számít, hogy a BKIK kilép a fényre, nem a belső klikkek torzsalkodásaival van elfoglalva, hanem a vállalkozókkal, akiknek végül is a legfontosabb érdekképviseleti szerve egy olyan városban, ahol a működő vállalkozások száma több mint 300 ezer, de mivel Magyarország nem a kötelező, hanem az önkéntes kamarai tagság mellett tette le a voksát, így a BKIK-nak ma még csak 3500 önkéntes tagja van. A cél nyilvánvaló: minél több tag toborzása. Ezért hozták létre például a Deregulációs Bizottságot, amelynek feladata javaslatokkal élni a vállalkozók adminisztrációs terheinek csökkentésére, így téve vállalkozóbarátabbá a környezetet.

Nem tudom, hogy megnyugtattam-e a haveromat, mindenesetre elmegyek a konferenciára, és kiderítem, hogy csak duma van, vagy valóban tettek is. Most már engem sem hagy nyugodni, hogy mit is kapok a pénzemért. Nincs igazam?

Kapcsolódó Cikkek

 • Mindenhol nyert volna a Fidesz

  Mindenhol nyert volna a Fidesz

  Az ellenzék nem magában, hanem egyebek mellett a választási rendszerben keresi hatalmas vereségük okát. Pedig nincs olyan ország, amely választási rendszerével nem a Fidesz kormányozna.

 • Szabadon járhat Budapesten Gyárfás

  Szabadon járhat Budapesten Gyárfás

  Már tavaly októberben megkapta Gyárfás Tamástól a Fenyő-gyilkosság felbujtójához elvezető bizonyítékot I. Sándor főügyész, mégsem tett semmit.

 • Pénzt ad Brüsszel Sorosnak

  Pénzt ad Brüsszel Sorosnak

  Újabb pofont kapott Magyarország Soros Györgytől és bandájától. Múlt hét hétfőn járt Brüsszelben a pénzügyi spekuláns és láss csodát, csütörtökön már meg is szavazták Strasbourgban a hazánk destabilizálását segítő civil szervezetek támogatásáról szóló előterjesztést.

 • Orbán Viktor: Nem fogadják el az eredményt

  Orbán Viktor: Nem fogadják el az eredményt

  Soros György pénzügyi spekuláns körei rossz lóra tettek, és most éppen bukóban vannak – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió 180 perc című műsorában a parlamenti választás eredményét kommentálva.