2018. június 21., csütörtök
Alajos, Leila

Egyéb Nyíregyháza

Mucsi Zoltán és a Kutyaharapás

A legjobb nagyszínpadi előadás és rendezés díját nyerte az idei Vidor Fesztiválon a Kutyaharapás című „mocskosszájú gengszterdráma”, amit ismét megtekinthetnek a Móricz Zsigmond Színház nézői december 27-én.

A Kutyaszorítóban című Tarantino-film inspirációja nyomán keletkezett a Székely Csaba által írt mű, amiben a Kárpát-medence különböző pontjairól származó emberek megpróbálnak kirabolni egy bankot. Az Erdélyből származót, becenevén „A románt” Mucsi Zoltán alakítja, aki az utóbbi időben különösen sokat dolgozik, mégis készségesen vállalta az interjút.


Kelet-európai közegben játszódik a darab, amiben még szerencsétlenebbek a figurák, mint a filmbeliek – mondta el a Lokál Extrának. – Nemcsak az alkohol miatt van gondjuk, hanem a szellemi szintjük miatt is. Nem társadalomkritikát hordozó előadás ez, bár vannak, akik ezt vélik kihallani belőle. Az teszi humorossá az előadást, hogy ezek az emberek nem alkalmasak a bankrablásra, s egy sor olyan dolog történik, amiből ez tökéletesen kiviláglik. Mire utalhat a cím? Talán a szereplők másnaposságára.

Mint elmondta, egy nagyon jó csapat dolgozik Szikszai Rémusz rendezésében, kiváló alakításokat láthatnak a nézők. Bár előfordult, hogy ők is hozzájárultak egy-egy poén előadásba kerüléséhez, de alapvetően a rendező – aki egyben színészként is részt vesz a produkcióban – ötletei voltak a meghatározóak. Szakmai tanácsadóként ott találjuk a színlapon Ambrus Attila (a „viszkis”) nevét is. Kérdésemre válaszolva Mucsi Zoltán elmondta, ő nem találkozott vele, valószínűleg az író munkáját segíthette. Öröm számára, hogy szinte nem volt olyan Vidor Fesztivál, amelyiken ne lépett volna fel, s jó néhány díjat is nyertek a bemutatott produkciókkal. Akik látták, aligha felejtik el a Nézőművészeti Főiskolát vagy A fajok eredetét. Ez utóbbiban Scherer Péter és ő a pályáját a Móricz Zsigmond Színházban kezdő Thuróczy Szabolccsal lépett színre, frenetikus sikerrel. A Nyíregyházáról származó művésszel immár húsz éve tart a barátságuk. Lehet-e folytatása annak a remek „tradíciónak”, hogy városunkban a Nézőművészeti Kft. előadásait bérletben is játsszák? – kérdeztem.


Szikszai Rémusz és Mucsi Zoltán a Kutyaharapás című darabban
(Fotó: Mészáros Csaba)

 

– Reményeim szerint igen, mindkét fél törekszik a megoldásra, de az már biztos, hogy január 29-én, az Ezt rád című előadásunk és természetesen vele én is újra Nyíregyházára látogatunk – árulta el a színész.

Kapcsolódó Cikkek

 • 650 perc zene

  650 perc zene

  650 perc zenével tisztelegtek a 650 éves Kecskemét város előtt a kecskeméti szólisták és együttesek, akik a Máltai Szeretetszolgálat szervezésében a Nagytemplom ódon falait töltötték meg zenével a múlt szombaton reggeltől egészen estig.

 • Megújul a színház, uszoda épül

  Megújul a színház, uszoda épül

  A Petőfi Színház rekonstrukciója, az uszoda kivitelezése és a kerékpárutak fejlesztése várhatóan még ebben az évben startol, de jó ütemben halad a csomag többi eleme is.

 • Ne dobj mindent a kukába!

  Ne dobj mindent a kukába!

  Észre sem vesszük, de hétköznapi tevékenységeink során számtalanszor esünk abba a hibába, hogy egy-egy tárgyat, már feleslegessé váló használati eszközt a kukába dobunk, anélkül, hogy arra gondolnánk, mások számára az még hasznos lehet, vagy újragondolva adott esetben még saját magunk is újra tudnánk hasznosítani.