2018. december 15., szombat
Valér

Egyéb Nyíregyháza

Mucsi Zoltán és a Kutyaharapás

A legjobb nagyszínpadi előadás és rendezés díját nyerte az idei Vidor Fesztiválon a Kutyaharapás című „mocskosszájú gengszterdráma”, amit ismét megtekinthetnek a Móricz Zsigmond Színház nézői december 27-én.

A Kutyaszorítóban című Tarantino-film inspirációja nyomán keletkezett a Székely Csaba által írt mű, amiben a Kárpát-medence különböző pontjairól származó emberek megpróbálnak kirabolni egy bankot. Az Erdélyből származót, becenevén „A románt” Mucsi Zoltán alakítja, aki az utóbbi időben különösen sokat dolgozik, mégis készségesen vállalta az interjút.


Kelet-európai közegben játszódik a darab, amiben még szerencsétlenebbek a figurák, mint a filmbeliek – mondta el a Lokál Extrának. – Nemcsak az alkohol miatt van gondjuk, hanem a szellemi szintjük miatt is. Nem társadalomkritikát hordozó előadás ez, bár vannak, akik ezt vélik kihallani belőle. Az teszi humorossá az előadást, hogy ezek az emberek nem alkalmasak a bankrablásra, s egy sor olyan dolog történik, amiből ez tökéletesen kiviláglik. Mire utalhat a cím? Talán a szereplők másnaposságára.

Mint elmondta, egy nagyon jó csapat dolgozik Szikszai Rémusz rendezésében, kiváló alakításokat láthatnak a nézők. Bár előfordult, hogy ők is hozzájárultak egy-egy poén előadásba kerüléséhez, de alapvetően a rendező – aki egyben színészként is részt vesz a produkcióban – ötletei voltak a meghatározóak. Szakmai tanácsadóként ott találjuk a színlapon Ambrus Attila (a „viszkis”) nevét is. Kérdésemre válaszolva Mucsi Zoltán elmondta, ő nem találkozott vele, valószínűleg az író munkáját segíthette. Öröm számára, hogy szinte nem volt olyan Vidor Fesztivál, amelyiken ne lépett volna fel, s jó néhány díjat is nyertek a bemutatott produkciókkal. Akik látták, aligha felejtik el a Nézőművészeti Főiskolát vagy A fajok eredetét. Ez utóbbiban Scherer Péter és ő a pályáját a Móricz Zsigmond Színházban kezdő Thuróczy Szabolccsal lépett színre, frenetikus sikerrel. A Nyíregyházáról származó művésszel immár húsz éve tart a barátságuk. Lehet-e folytatása annak a remek „tradíciónak”, hogy városunkban a Nézőművészeti Kft. előadásait bérletben is játsszák? – kérdeztem.


Szikszai Rémusz és Mucsi Zoltán a Kutyaharapás című darabban
(Fotó: Mészáros Csaba)

 

– Reményeim szerint igen, mindkét fél törekszik a megoldásra, de az már biztos, hogy január 29-én, az Ezt rád című előadásunk és természetesen vele én is újra Nyíregyházára látogatunk – árulta el a színész.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.