2018. február 24., szombat
Mátyás

Egyéb Sopron

Muránói üveget is használ munkáihoz

Szőke Judit több mint hét éve foglalkozik üvegékszer-készítéssel. Leginkább hobbiként tekint tevékenységére, de folyamatosan fejleszti magát. Judit mindenféle szépséget készít üvegből és igény esetén másokat is bevezet a mesterségbe.


– Hogyan lettél üveg ékszerész?
– Az üveggel 2010-ben kezdtem el foglalkozni. Először kemencében készítettem ékszereket, majd áttértem a muranói technikára, ahol gázégő felett üvegpálcákból készítem az ékszereket. Az üvegpálcák öt-hat milliméter átmerőjűek és méteres szálban lehet megvásárolni nagyon sokféle színben. A pálcákat Muranóban és Németországban gyártják.


Szőke Judit hobbiból készít üvegékszereket, de nagyon szereti
Fotó: SZJ

– Milyen ékszereket készítesz?
– Eleinte gyöngyöket készítettem, amiket felfűztem, ma már szinte csak egyedi medálokkal foglalkozom. Az évek során sokféle üvegékszer-technikával megismerkedtem. A kedvencem a háromdimenziós üvegvirágok üvegbe zárása, de készítek bordugókat és üvegtollakat is.

Egészen különleges figurák is megszületnek az üvegből
Fotó: SZJ

– Hobbiként tekintesz minderre. Mennyi időt tudsz rászánni?
– Heti egy-két napot van időm foglalkozni az üveggel, mert főállásban programozó vagyok. Kicsit furcsa párosítás, de ez a szellemi és alkotói dolog nagyon jól kiegészíti egymást. Szeretem mindkettőt.
– Az évek folyamán gyűjtött tapasztalatokat szívesen megosztod másokkal is. Hogyan?
– Otthon kialakítottam egy kis műhelyt, ahol két főt tudok egyszerre oktatni. Havi egyszer vállalok oktatást, hogy a magam örömére is jusson idő. Időközben olyan szintre értem, hogy két éve tanítom is a különböző technikát.
– Milyen fejlődési lehetőség van ebben a szakmában?
– Szerencsére folyamatosan lehet fejlődni. Minél többet foglalkozik vele az ember, annál ügyesebb. Elkezdtem szerszámok és cserélhető ékszerek tervezésével is foglalkozni, hogy az ékszereimhez komplett ékszermegoldást is tudjak mutatni. Orvosi fémmel és bőrrel szeretem összedolgozni az üveget, ezeket már sok országban használják az üvegesek.
– Hol találkozhat munkáiddal a közönség?
– Az ékszereket kiállításokon szoktam bemutatni, de van lehetőség a műhelyembe ellátogatva is megnézni, illetve megvásárolni őket. Mindenkit szeretettel látok.


Játékos ékszereket is tud készíteni Szőke Judit
Fotó: SZJ

Murano, az üveggyártás fővárosa
Murano másfél kilométerre van Velencétől. Már 1291 óta a velencei üveggyártás központjának tekinthető, főként a XVI. században élte virágkorát ennek a tevékenységnek köszönhetően. Ma is rengeteg turista látogat el ide, hogy megismerkedjen az üveggyártással vagy üvegből készült ajándéktárgyakat vásároljon.

 

Orvosi fémkellékek
Judit sokáig keresett ékszer szerelékeket, amiket felhasználhat az ékszereihez. Végül a tapasztalatait felhasználva saját maga tervezte meg őket. Nem kopik, és a legtöbb fémallergiás is hordhatja őket.

Elegánsabb darabok is készülnek Judit “műhelyében”
Fotó: SZJ

Kapcsolódó Cikkek

 • Sminkbemutató szép lányokkal

  Sminkbemutató szép lányokkal

  Ahogy arra számítani is lehetett, a jelentős szakmai és közönségvisszhangot keltett, nemrég lezajlott, érdi rendezésű Pest Megye Szépe verseny döntőjében szereplő hölgyek sorra kapják a felkéréseket a szépségipar különféle területeiről.

 • A neandervölgyi ember készíthette az első barlangrajzokat

  A neandervölgyi ember készíthette az első barlangrajzokat

  A neandervölgyi ember készíthette a világ első barlangrajzait – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport, amely elsőként talált meggyőző bizonyítékot arra, hogy a neandervölgyieknek a Homo sapienshez hasonló művészi érzékük lehetett.

 • Szijjártó: A tengeri határokat is meg kell védeni

  Szijjártó: A tengeri határokat is meg kell védeni

  Az Európai Unió tengeri határát ugyanúgy meg kell védeni, mint ahogy Magyarország is képes volt arra, hogy megvédje az EU külső, szárazföldi határát – mondta el telefonon az MTI-nek pénteken Máltáról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.