2018. január 23., kedd
Rajmund, Zelma

Budapest

Na végre, igazi színház!

Pár napja mutatták be Edward Albee, Mese az állatkertről című drámáját a patinás Fészek Művészklub kupola termébe.  Az előadást Kriszt László rendezte, a főszerepeket Kovács Molnár József és Vég András játszotta.

– Először is gratulálok, végre egy igazi drámát láthattam, ami megfogott engem és a közönséget is egyaránt.


– Köszönöm, de a kollégákon múlt minden, hiszen lehet nagyszerű az író,  mondhatok én akármilyen jót és okosat, ha a színészek nem tudják megvalósítani. Tehát ez egy csapatmunkát feltételez, ahol mindenkinek egyformán magas szinten kell együttműködni, teljesíteni, s csak akkor jöhet létre egy igényes előadás.

– Hát ez az önök esetében megvalósult. Milyen szempontok alapján választotta ki, ezt az igen ritkán játszott darabot?


– Igazság szerint már több mint 6 éve van nálunk repertoáron, de csak most vettük elő újra, 2 két év kihagyása után. Egyébként, ugyanaz a kolléga (Kovács Molnár József) játszotta akkor is Jery-t, mint most. Amikor tavasszal értekeztünk a felújítás lehetőségéről, akkor arról beszéltünk, hogy van még darabba, a színészi alakításba. Itt a nem csak a hiteles színjátszást értem, hanem azt a hús-vér Jery-t, aki teljesen elidegenedik, teljesen értelmetlennek látja a saját életét, és menekülni akar.

– Igen éppen ezt akartam kérdezni, hogy ez abszolúte kijött a darabba, s a végén iszonyatosan sajnáltuk a főhőst.

– Amikor egy ember eljut odáig, mint Jery, akkor már késő. No ezért vettük elő újra ezt a darabot, mert rengeteg Jery-t láthatunk magunk körül, akik elvesztették a talajt a lábuk alól, akiknek nincs visszaút a hajléktalanságból, a menhelyekről. És tudja az egész “élet-összeroppanás” valahol akkor kezdődik, amikor nem is vesszük észre, amikor fel sem figyelünk az intő jelekre, pedig ott még lehetne segíteni az egészen, de gyengék vagyunk, és a világ is csak üt rajtunk egy nagyot.

– Borzasztó volt látni, még ha csak színpadon is, ahogy egy ember tönkremegy!

– Ez az egyik feladata a jó színháznak, hogy hitelesen (átérezhetően) adjon tükröt a mindenkori embertelenségnek, de ha lehet, akkor az emberségnek.

– Két nagyszerű alakítás, két kiváló színész, mit lehet róluk tudni?

– Kovács Molnár Józseffel több mint két évtizede ismerjük egymást, többször dolgozunk együtt, ezért mondhatom, tudjuk a másik gondolatát is. Nehéz vele dolgozni, de azt tudom, hogy tudása legjavát adja mind a próbákon, mind az előadásokon, s ebből lett most egy színvonalas-igényes alakítás.   Vég András pedig nálunk végzett a Kazán István Kamaraszínház színészstúdiójában, s vált fiatal kora ellenére, egyedi, értékkelbíró színésszé.

– Mit tudna elmondani a próbákról?

– Amikor erről hallgatom a rádiókban vagy a tévékben az anekdotákat, mindig dögre unom magam, mert egysíkúan adják elő. Éppen ezért én most változtatok ezen s elmondom, hogy a próbák alatt s közben is, rengeteg ugratással, nevetéssel oldottuk azt a darabból adódó feszültséget amit maga a történet gerjesztett bennünk.
Tehát ha valaki belenézett volna a próbákba, akkor meg lett volna győződve arról, hogy ez egy kabaré, jobb estben vígjáték, pedig nem, pont fordítva volt.

Kapcsolódó Cikkek

 • Világraszóló siker volt a vizes vb és a Duna Aréna

  Világraszóló siker volt a vizes vb és a Duna Aréna

  Folyamatos támadások érték a vizes vb megrendezését és annak költségeit. A csapból is az folyik, hogy Orbán Viktor baráti köre elképesztő haszonnal építette meg a létesítményt és a hozzá kapcsolódó egyéb beruházásokat.

 • 50 év táncdal

  50 év táncdal

  Hol jár az eszem? Kislány a zongoránál. Még fáj minden csók. Ajjaj, fekete vonat! Talán még a legfiatalabbak is ismerik ezeket a dalrészleteket, ha máshonnan nem, felvételről, feldolgozásokból, vagy a szülők, nagyszülők fürdőszobai énekléséből.

 • Ő a mi képviselőnk!

  Ő a mi képviselőnk!

  2018. január 8-án a FIDESZ Zuglói Csoportja egyhangú szavazással országgyűlési képviselő-jelöltnek javasolta dr. Jelen Tamást. A FIDESZ Zuglói Választókerületi Szervezete a javaslatot szintén egyhangúan támogatta.

 • Tóth Gyula hazatért

  Tóth Gyula hazatért

  Tóth Gyula a legjobb futsal kapus az országban. A válogatott sportoló az elmúlt években a Rába ETO-ban játszott, de a napokban felbontotta szerződését, és a Ferencvárosba igazolt.