EUR: 324,94 Ft
CHF: 281,79 Ft
2018. június 24., vasárnap
Iván

Egyéb Sopron

Nagy titkot fedeztek fel az egyetem dolgozói

A föld legnagyobb élőlényeinek titkát fedték fel soproni kutatók. Az eredményeket a jövőben számos területen hasznosíthatják.

Dr. Sipos György és kutatótársai a hazai erdőkben is gyakori tuskógombák genetikáját vizsgálták, hogy kiderítsék, milyen evolúciós örökség rejlik rendkívüli erdőkárosító képességeik mögött. A Nature Ecology & Evolutionben most megjelent eredményeik hosszabb távon hasznot hozhatnak a növénykárosító gombák genomevolúciójának feltárásában, de az erdészetnek és a komplex soksejtűség eredetének megértésében is segíthetnek.


Dr. Sipos György (középen) és kutatótársai nemzetközi eredményeket értek el
Fotó: SOE


Az Armillaria-fajok az erdők természetes talajlakó társalkotói, egyes telepeik a föld felszínének legnagyobb és leghosszabb életkorú élőlényei. Bizonyos fajok viszont a legsúlyosabb erdőkárosító gombák közé tartoznak és jelentős erdőpusztulásokat okoznak. Az egyes erdészeti területeken létrejövő tömeges fapusztulásnak komoly gazdasági hatásai is vannak.
A vegyszeres védekezés számos kedvezőtlen hatással jár, ezért egyre nagyobb igény mutatkozik a környezetbarát, biológiai védekezési módszerek iránt. A projektben részt vevő kutatók az Armillaria-fajok károkozó hatásának felmérését, genetikai sajátosságainak vizsgálatát, és egy biológiai védekezésen alapuló, hatékony erdővédelmi stratégia kidolgozását tűzték ki célul.

A hazai erdőkben is gyakran felfedezhetők a tuskógombák
Fotó: SOE

Mindezek megvalósításához szoros szakmai konzorciumra volt szükség, amelynek tagjai a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karának mikrobiológiai tanszéke, valamint a Szegedi Biológiai Kutatóközpont Gomba Genomika és Evolúciós csoportja.
A projekt során az Armillaria-nemzetség világviszonylatban első, nagy volumenű szisztematikus vizsgálatának egy része valósul meg, ami mérföldkövet jelenthet a jövőbeli kutatások számára.
A Soproni Egyetemen alakult meg a karoktól független, azokkal szorosan együttműködő, önálló szakmai egység, a Funkcionális Genomika és Bioinformatika Csoport. A csoport a jövőben genomikai-bioinformatikai kiválósági központtá válhat nemcsak a térségben, hanem nemzetközi szinten is.


Sopronban új kutatócsoport is alakult
Fotó: SOE

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • 650 perc zene

  650 perc zene

  650 perc zenével tisztelegtek a 650 éves Kecskemét város előtt a kecskeméti szólisták és együttesek, akik a Máltai Szeretetszolgálat szervezésében a Nagytemplom ódon falait töltötték meg zenével a múlt szombaton reggeltől egészen estig.

 • Megújul a színház, uszoda épül

  Megújul a színház, uszoda épül

  A Petőfi Színház rekonstrukciója, az uszoda kivitelezése és a kerékpárutak fejlesztése várhatóan még ebben az évben startol, de jó ütemben halad a csomag többi eleme is.

 • Ne dobj mindent a kukába!

  Ne dobj mindent a kukába!

  Észre sem vesszük, de hétköznapi tevékenységeink során számtalanszor esünk abba a hibába, hogy egy-egy tárgyat, már feleslegessé váló használati eszközt a kukába dobunk, anélkül, hogy arra gondolnánk, mások számára az még hasznos lehet, vagy újragondolva adott esetben még saját magunk is újra tudnánk hasznosítani.