EUR: 322,38 Ft
CHF: 281,53 Ft
2018. október 16., kedd
Gál

Egyéb Pécs

Nem kell füstölni, mert elviszik!

Akár több órán keresztül is füst lengheti be a várost, mert egy-két kertben a falevelek alá gyújtanak. Bár ez novemberben teljesen legális módszer – hiszen engedélyezett –, nem túl környezet- és szomszédbarát megoldás. 

Ezeket a fotókat olvasóinktól kaptuk az elmúlt napokban. Mindegyiket a város különböző pontjain lőtték, de egytől egyig jól látszik rajtuk, mekkora füstöt okoz az avarégetés. Ezzel persze alapvetően nincs gond, hiszen bármennyire is hasztalan és rossz szokás, áprilisban és novemberben engedélyezett 10-től 17 óráig a kertekben tüzet rakni és a lehullott leveleket elégetni.


Csak áprilisban és novemberben engedélyezett a házi avarégetés (olvasói fotó)

Nem kell füstölni, ingyen elviszik!

De azt azért nem árt tudni, hogy Pécsett ingyen, kéthetente elviszik a zöld hulladékot a házak elől. Azaz nem kell mást tenni, mint zsákba rakni vagy összekötözni a faágakat és kitenni a kerítés elé.

Mintha köd lenne, pedig ez füst (olvasói fotó)

Akár milliós büntetés is járhat

A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint, ha valaki az engedélyezett időponton túl belterületi ingatlanon éget kerti hulladékot, tűzvédelmi bírságot is kaphat az önkormányzattól és a katasztrófavédelemtől. Ez akár 60 ezer forint is lehet. Ám ha a szabálytalanság során akkora tűz keletkezik, amihez tűzoltót kell hívni, akkor hárommillió forintra is büntethetnek.

Órákig ég, feleslegesen!

Egyes becslések szerint egy nagyobb kupac avar hatórás égésével annyi szálló por keletkezik, mint ha egy napon keresztül 250 autóbuszt folyamatosan járatnánk. 

Kapcsolódó Cikkek

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.

 • Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  A mellrák megelőzése érdekében a szűrővizsgálatok fontosságára igyekezett felhívni a figyelmet a Fagyöngy Egyesület, akik október első hétvégéjén idén is megrendezték a már hagoymányosnak nevezhető rózsaszín lufis sétájukat Veszprém belvárosában.

 • Öt sérült a karambolban

  Öt sérült a karambolban

  Összeütközött két autó az M5-ös autópálya soroksári szakaszán múlt kedden, öt ember megsérült. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-hez eljuttatott közleményben arról tájékoztatott, egy időre az érintett útszakaszon egy sávra szűkült le a forgalom.

 • Oktassák az állatvédelmet!

  Oktassák az állatvédelmet!

  Állatvédelmi oktatás bevezetését javasolja a Fidelitas megyei szervezete az oktatási intézményeknek Tatabánya mellett, Tatán, Oroszlányban, Kisbéren, Komáromban és Esztergomban.