EUR: 310,24 Ft
CHF: 258,68 Ft
2018. április 20., péntek
Tivadar

Egyéb Kecskemét

Nem részvétre, segítségre van szükségük

Ahogy azt már megszokhattuk, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Bács-Kiskun Megyei Egyesülete ismét kitűnő eseményt szervezett a Nemzetközi a Fehér Bot Napja alkalmából. A hangulatot Sirkó László és a Katona József Színház művészei (Csombor Teréz, Sirkó Anna, Olasz Csaba és Látó Richárd) fellépése alapozta meg. Voltak versek, dalok, operettslágerek, és zúgott a taps.

Kácsor-Macska Zsuzsanna, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Bács-Kiskun Megyei Egyesületének elnöke köszöntötte a résztvevőket. Mesélt a fehér bot kialakulásáról, és arról, sokkal több ez, mint egy eszköz, amely megkönnyíti mindennapjaikat. A fehér bot jelkép is. Azt jelenti, hogy használója egy közösséghez tartozik.


– El kell induljunk egy rögös úton. Ez mindenkinek nehéz, de úgy gondolom, ha valaki egyedül menne végig ezen az úton, még sokkal, de sokkal nehezebb lenne. Akik itt ülünk a teremben, nem vagyunk egyedül ezen az úton. Egyedül a döntés – hogy el akarunk indulni ezen az úton – az, amit saját magunknak kell meghozni – mondta az elnök.

Kecskemét városát Mák Kornél alpolgármester képviselte, aki megerősítette az elnök asszony szavait.


– A Fehér Bot Napjának célja, hogy ráirányítsa figyelmünket vak és látássérült embertársainkra. Ilyenkor arra hívjuk fel a figyelmet, hogy figyeljünk oda rájuk , adjuk meg nekik a segítséget. Nem a részvétet, mert ők lelkileg teljesen egészséges emberek, hanem a segítséget, ami egy rendes társadalomban mindig megvalósul – mondta az alpolgármester.

Ezután Borsos Botond, az Első Kecskeméti Lions Klub elnöke lépett a színpadra. Átadta a támogatói oklevelet, és biztosította az egyesületet arról, hogy a továbbiakban is figyelemmel kísérik a fehér bot útját, és támogatást nyújtanak a vakok és gyengénlátók számára.

A fehér bot története

A fehér bot a vakok utcai közlekedésének közismert és elengedhetetlen segédeszköze. Alkalmazásának gondolata a francia Guilly d’Herbemont grófnőtől származik. A 20-as évek végén Párizs forgalma egyre fokozódott, a vakok veszélyeztetettsége pedig egyre növekedett. A vakok megsegítésének lehetőségét felvetette édesanyjának, aki nem értett egyet lánya igyekezetével, és inkább irodalmi művek Braille rendszerű átírását javasolta. A kérdéssel mégis tovább foglalkozva egy könnyen felismerhető eszköz kézben hordásának  a gondolatát vetette fel. Így jutott a fehér bot használatának a szükségességéhez, amelyet mind a járművek vezetői, mind a gyalogosok távolról felismernek és tudják, hogy vak ember közlekedik közöttük.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.