2018. július 20., péntek
Illés

Egyéb Kecskemét

Nem részvétre, segítségre van szükségük

Ahogy azt már megszokhattuk, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Bács-Kiskun Megyei Egyesülete ismét kitűnő eseményt szervezett a Nemzetközi a Fehér Bot Napja alkalmából. A hangulatot Sirkó László és a Katona József Színház művészei (Csombor Teréz, Sirkó Anna, Olasz Csaba és Látó Richárd) fellépése alapozta meg. Voltak versek, dalok, operettslágerek, és zúgott a taps.

Kácsor-Macska Zsuzsanna, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Bács-Kiskun Megyei Egyesületének elnöke köszöntötte a résztvevőket. Mesélt a fehér bot kialakulásáról, és arról, sokkal több ez, mint egy eszköz, amely megkönnyíti mindennapjaikat. A fehér bot jelkép is. Azt jelenti, hogy használója egy közösséghez tartozik.


– El kell induljunk egy rögös úton. Ez mindenkinek nehéz, de úgy gondolom, ha valaki egyedül menne végig ezen az úton, még sokkal, de sokkal nehezebb lenne. Akik itt ülünk a teremben, nem vagyunk egyedül ezen az úton. Egyedül a döntés – hogy el akarunk indulni ezen az úton – az, amit saját magunknak kell meghozni – mondta az elnök.

Kecskemét városát Mák Kornél alpolgármester képviselte, aki megerősítette az elnök asszony szavait.


– A Fehér Bot Napjának célja, hogy ráirányítsa figyelmünket vak és látássérült embertársainkra. Ilyenkor arra hívjuk fel a figyelmet, hogy figyeljünk oda rájuk , adjuk meg nekik a segítséget. Nem a részvétet, mert ők lelkileg teljesen egészséges emberek, hanem a segítséget, ami egy rendes társadalomban mindig megvalósul – mondta az alpolgármester.

Ezután Borsos Botond, az Első Kecskeméti Lions Klub elnöke lépett a színpadra. Átadta a támogatói oklevelet, és biztosította az egyesületet arról, hogy a továbbiakban is figyelemmel kísérik a fehér bot útját, és támogatást nyújtanak a vakok és gyengénlátók számára.

A fehér bot története

A fehér bot a vakok utcai közlekedésének közismert és elengedhetetlen segédeszköze. Alkalmazásának gondolata a francia Guilly d’Herbemont grófnőtől származik. A 20-as évek végén Párizs forgalma egyre fokozódott, a vakok veszélyeztetettsége pedig egyre növekedett. A vakok megsegítésének lehetőségét felvetette édesanyjának, aki nem értett egyet lánya igyekezetével, és inkább irodalmi művek Braille rendszerű átírását javasolta. A kérdéssel mégis tovább foglalkozva egy könnyen felismerhető eszköz kézben hordásának  a gondolatát vetette fel. Így jutott a fehér bot használatának a szükségességéhez, amelyet mind a járművek vezetői, mind a gyalogosok távolról felismernek és tudják, hogy vak ember közlekedik közöttük.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.