2018. július 22., vasárnap
Magdolna

Egyéb Ózd

Összefogtak Ózd közbiztonságáért

A közelmúltban értékelte az elmúlt évet az Ózd és Térsége Polgárőr Szövetség. A beszámolóból kiderült, a jelzett időszakban 13 ezer órát dolgoztak, amiben a járőrözés mellett rendezvények biztosítása és közterület-felügyelet is szerepet kapott.

A helyi szövetség elnöke kiemelte a rendőrséggel kialakított jó együttműködést, valamint a civil szolgálat fontosságát, amivel észrevétlenek maradnak az utcán, miközben szabálysértés esetén értesíteni tudják a városi rendészetet vagy a rendőrséget. Dr. Ata Abu Kamar nőgyógyász hangsúlyozta: ez a társadalmi tevékenység azért is érdemel elismerést, mert a polgárőrök nem tesznek különbséget ünnep és hétköznap között. A szolgálati beosztásnak megfelelően látják el a feladatukat, aminek a mennyisége folyamatosan növekszik, mert egyre több a tennivalójuk.


Fotó: Lokál
A megyei alelnök a helyi elnökkel egyezteti a teendőket

A rendezvényen a társszervezetek mellett jelen volt Karl Márton, aki hangsúlyozta az Ózd és Térsége Polgárőr Szövetség nagyon elismert eredményeit és munkáját. A B.-A.-Z. Megyei Polgárőr Szövetség alelnöke példaértékűnek értékelte városunk polgárőreinek tevékenységét, akik már életmentésben is részt vettek.

A városban rendezett helyszíni események biztosítását folyamatosan ellátják, nyáron a strand területén őrizték az értékeket a tolvajoktól, az őszi iskolakezdésnél pedig három iskolánál biztosították a gyermekek biztonságos áthaladását a zebrán. A triatlon futóverseny idején az Újváros tér környékén útlezárásokat végeztek a rendőrséggel közösen. Minden évben komoly feladatot jelent a rendfenntartók számára a halottak napja és az azt megelőző időszak, amikor sokan zarándokolnak el szeretteik sírjához. A bűnözők ilyenkor nagy előszeretettel lopják el a táskákat vagy autókat törnek fel a temetők környékén. Hogy az ilyen bűnesetek száma mára jelentősen lecsökkent, az nagymértékben köszönhető a polgárőröknek, akik idén három temetőnél – Gyári, Bolyki, Táblai – öt napon át 12 órában végeztek figyelőszolgálatot, Hódoscsépányon pedig a temetőhöz vezető út forgalmát irányították.


Fotó: Lokál
Az évzárón a rendőrség és a városi rendészet is képviseltette magát

Gondjuk van a hajléktalanokra is, akik nem hajlandók igénybe venni a hajléktalanszállást és az utcán töltik mindennapjaikat, hiszen a téli hidegben ezzel a saját életüket veszélyeztetik.

A közelgő év végi ünnepek újabb feladatokat adnak a polgárőröknek, mert ez az időszak a nagy zsúfoltság miatt szintén kedvez a bűnözőknek. A közrend védelmében ezért az utcai gyalogosforgalom mellett a nagyobb üzletek parkolóit is szemmel tartják majd.

Fotó: lokál
Intézkedés közben az ózdi polgárőrök

A jó munka viszont folyamatos felkészültséget igényel, ezért nyáron elindultak a polgárőrök megyei közlekedésbiztonsági vetélkedőjén, amit megnyertek és bejutottak a budapesti döntőbe.

Dr. Ata Abu Kamar – aki több mint húsz éve irányítja az ózdi polgárőrséget – kiemelt egy májusi eseményt, amikor Gyenge Vilmos polgárőr egy családi házban keletkezett tűzre lett figyelmes, majd segítséget hívott és a bent lévőket ózdi rendőrök segítségével kimentette. Az elnök elmondta, hogy mindenszentek környékén senki sem tett feljelentést temetőknél történt lopás vagy más bűncselekmények miatt. Egyébként a létszámuk 46 fő, és nyolc új tag felvétele van folyamatban.

A társadalmi tevékenységet folytató szervezetet az Ózd Közbiztonságáért Alapítvány ebben az évben 550 ezer forint támogatásban részesítette.

Fotó: lokál
Figyelőszolgálat

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.