2018. december 19., szerda
Viola

Belföld

Otthonunk lelke a szigetelés

A szigetelésen, illetve a korszerű fűtési rendszeren nem érdemes spórolni. Ha otthonunkat kellő mértékben energiahatékonnyá tesszük, a közelgő téli időszak sem fog jelentősebb összegeket kiszippantani a pénztárcánkból. Érdemes lehetőleg mindenből a legkorszerűbbet választani, ám a megtérülési időkkel azért számolni kell.

– A jó hőszigetelés és a légzáró épületburok a legfontosabbak közé tartozik – mondta lapunknak Kurucz Regina. Az épületenergetikus szakmérnök, okleveles építészmérnök szerint a korábbi évek gyakorlatától eltérően ma már 16–20 centiméter vastagságú külső hőszigetelést alkalmaznak a hatékony megoldás érdekében, míg a födémre jó esetben 20–24 centis szigetelés kerül.


/MTI Fotó: Honéczy Barnabás

 A lapunknak nyilatkozó szakértő a passzív energiagyűjtő megoldásokról is szót ejtett. Ezek lényege, hogy törekedni kell arra, hogy egy úgynevezett napteret alakítsunk ki az ingatlanban. A kétrétegű üveggel létrehozott megoldás tavasszal és ősszel jelentős energiamegtakarítást eredményez, valamint a fűtési időszakot is le lehet rövidíteni vele.

Az energiatakarékos épület kialakításakor a korszerű fűtési rendszer megteremtéséről sem szabad elfeledkezni.

Igen ám, de milyen megoldások közül választhatnak azok, akik cseppet sem konyítanak az építőiparhoz? Fontos tudni, hogy a falazóanyag típusától is függ a kiválasztott hőszigetelő rendszer optimális vastagsága. Azt azonban látni kell, hogy amíg néhány évvel ezelőtt sok helyen csupán 5 cm vastag hőszigeteléssel is beérték, ma már a kiváló hőszigetelési képességgel rendelkező grafitos és kőzetgyapot szigetelőlapokból is a 10 cm feletti vastagságok biztosítják a hőszigetelés kívánatos mértékét.


/MTI Fotó: Beliczay László

Alapvetően négyféle külső hőszigetelő megoldásról beszélhetünk. Ezek a következők: EPS, grafitos, kőzetgyapot, illetve open. A legelterjedtebb az úgynevezett EPS (expandált polisztirolhab), amelyet sokan láthattak már a panelházak felújításakor nagy fehér táblákban kikészítve. A grafitos rendszer ennél valamivel drágább, míg a manapság egyre inkább terjedő kőzetgyapot hőszigetelő rendszer óriási előnye, hogy páraáteresztő képessége szinte a levegőével megegyező, ennek köszönhetően nem akadályozza a pára homlokzaton keresztül történő eltávozását, ez csökkenti a penészesedés kialakulását és a szerkezeti károsodást. Az open rendszer pedig egy olyan polisztirolos hőszigetelő rendszer, ahol nem csupán a hőszigetelő lemez, hanem minden egyes rendszerelem páraáteresztő a ragasztótól kezdve az öntisztuló befejező vakolatrétegig.

A napelemes rendszerek telepítése is jelentős megtakarítást eredményezhet egy családi háznál. Az elmúlt évek tapasztalata az, hogy a legtöbb esetben 10-12 paneles napelemes megoldás elegendőnek bizonyul. Egy ilyen, 3 kW-os rendszer ára nagyjából egymillió forint. Kiváltható vele déli, árnyékmentes tetőn évi 3600 kWh fogyasztás. Azaz egy havi 12 ezer forintos villanyszámla megspórolható ilyen módon.

A korszerű fűtési rendszerek is sokat segíthetnek a spórolásban. Mindenképpen megfelelően méretezett kazánt – lehetőleg kondenzációsat – válasszon, külső hőmérsékletet érzékelő termosztáttal. Ha egy elavult kazánt, illetve fűtési rendszert cserélünk le kondenzációs kazánra, akár 20-30 százalékkal is csökkenthető az éves gázfogyasztásunk.

Kapcsolódó Cikkek

 • A karácsonyt veszélyeztetik az agresszív tüntetők

  A karácsonyt veszélyeztetik az agresszív tüntetők

  Az év végéhez és karácsonyhoz közeledve megszokott, hogy felpezsdül az élet az utcákon. Ez idén sincs másképp, annyi különbséggel, hogy az esti séták meghittségét az elmúlt napokban felváltotta a Soros-féle randalírozó, rongáló, gyújtogató, agresszív ellenzéki aktivisták rendbontása.

 • Burleszk lett az ellenzékiek zaklató akciójából

  Burleszk lett az ellenzékiek zaklató akciójából

  Bohócot csináltak magukból az ellenzéki képviselők, akik megpróbálták megzavarni a közmédia munkáját. Akcióikból sorra készülnek az internetes mémek, az MTV feljelentette őket, mert túlterjeszkedtek  jogaikon és azóta birtokvédelem óvja a székházat.

 • Az anyagiak már nem gördítenek akadályt a gyermekvállalás elé

  Az anyagiak már nem gördítenek akadályt a gyermekvállalás elé

  A Fidesz-kormány 2010 óta jelentős, a családalapítást, gyermekvállalást támogató intézkedést hozott, ezek közül kiemelkedők a munkához kötött kedvezmények. A családi adókedvezmény évről évre emelkedik, a kisgyermekeseknek a gyed extrának köszönhetően nem kell választaniuk a munka és a család között, a nők pedig negyven év munkaviszony után nyugdíjba mehetnek, ezzel segítve a gyermeknevelést.