2019. január 21., hétfő
Ágnes

Életmód

Ötven éve végezték az első szívátültetést

Végstádiumú szívelégtelenségben szenvedő 24 éves férfi életét mentette meg az ötszázadik hazai szívtranszplantáció a Semmelweis Egyetemen.

/Fotó: Profimedia, BSIP

December 3-án lesz ötven éve, hogy ezt az eljárást alkalmazzák a világ kardiológiai centrumaiban. Magyarországon pedig huszonöt éve, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján végezték el az első sikeres hazai szívtranszplantációt.


– Az 500 műtét közös érdemünk a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézettel, ahol a többi között a gyermek-szívtranszplantáció is zajlik, és ahol az elmúlt évek során összesen 45 ilyen beavatkozás történt – mondta a semmelweis.hu-nak dr. Merkely Béla. A Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese tájékoztatott arról is, hogy a további 455 műtétet az egyetem városmajori klinikájának orvosai végezték el. Létrehoztak egy transzplantációs intenzív osztályt, Magyarország csatlakozott az Eurotransplanthoz, és elindult a nemzetközi szintű műszívprogram is.

– Mindezeknek, valamint a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán végrehajtott infrastrukturális fejlesztésnek is köszönhető, hogy az elmúlt öt évben annyi szívtranszplantációt végeztek a klinikán, mint az azt megelőző húsz évben együttvéve; csak az elmúlt évben 51, míg idén eddig 46 ilyen magas technikai igényű, összetett feladatot hajtottak végre – emelte ki az rektorhelyettes, majd beszámolt arról is, hogy a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika az európai centrumok rangsorában a második és világviszonylatban is benne van az első tízben.


– A sikeres felnőtt-szívátültetési program feltétele a megfelelő humánerőforrás: a szívátültetés előkészítésében, a műtét elvégzésében és az utókezelésben tizenhat kardiológusnak, nyolc szívsebésznek, hat aneszteziológusnak és nem utolsósorban több mint hatvan fő szakasszisztensnek van meghatározó szerepe. Munkájuk eredményeként a szívátültetés a magyar egészségügy sikerágazata lett – mondta a rektorhelyettes.

A szívtranszplantáció fontosabb állomásai

 • 1967. december 3-án Christiaan Barnard elsőként végzett a világon sikeres szívátültetést a dél-afrikai Fokvárosban.
 • 1992. január 3-án Szabó Zoltán professzor, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érsebészeti Klinikáján elvégezte az első sikeres magyar szívátültetést. A klinikán azóta összesen 455 szívátültetés történt.
 • 2008. október 8-án id. Hartyánszky István professzor elvégezte az első sikeres gyermek-szívátültetést Magyarországon, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben, ahol azóta összesen 45 szívátültetést végeztek.
 • 2017. november 10-én került sor az 500. hazai szívátültetésre egy 24 éves, végstádiumú szívelégtelenségben szenvedő fiatalembernél a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján.
 • Minden, ami Életmód!

Kapcsolódó Cikkek

 • Jön az eddigi legvadabb Mustang: a Shelby GT500

  Jön az eddigi legvadabb Mustang: a Shelby GT500

  Bár a történelem nem azt bizonyítja, hogy a Mustang márkanév elfáradt volna az autótörténelmi modell közel 55 éves sikersorozata alatt, de a Fordnál ügyelnek is rá, hogy rendre új lendületet adjanak a legenda továbbgördülésének.

 • Ingyen sütizhet, aki itt szobabiciklizik

  Ingyen sütizhet, aki itt szobabiciklizik

  Hosszú várakozás után megnyílt a kibővített Fitlife Cukormentes Cukrászda a budapesti Király utcában. Az immár 27 férőhelyes cukrászdában bárki kényelmesen elfogyaszthatja kedvenc süteményét.

 • Bővül a MOL Limo-zóna

  Bővül a MOL Limo-zóna

  Ígéretéhez híven bővítette szolgáltatási területét Budapest legnagyobb közösségi autmegosztó szolgáltatása a MOL Limo. A MOL Limo az alig egy évvel ezelőtti indulás után néhány hónappal már 35 ezer felhasználóval dicsekedhetett, akik idén már a főváros 4 további részen élvezhetik a limózást.

 • Óvatosan az új évi absztinenciával!

  Óvatosan az új évi absztinenciával!

  A hosszú tél kritikus az alkoholproblémákkal és más szenvedélybetegséggel küzdők életében, a szakember mégis arra int: az újévi fogadalom miatti leszokás nem hatékőny, a függőknek segítségre van szükségük, akiknek pedig nincs ilyen gondjuk, azoknak fogadalom sem kell, legfeljebb kidobják a maradék piákat otthonról.