2018. július 19., csütörtök
Emília

Egyéb Nagykanizsa

Páratlan plakát

Különleges, a zalai igazságszolgáltatás hőskoráról tanúskodó dokumentumot mutatott be a közelmúltban a megyei törvényszék az igazságszolgáltatás európai napja alkalmából. Az „ügyfél-tájékoztató” plakát a bíróság 1872-es szervezeti rendszeréről tanúskodik.

A magyar bírósági szervezet állami, szabályozott kialakítása az 1700-as években, Mária Terézia uralkodása alatt indult meg, a folyamatot pedig felgyorsította reformkor. A korszerű honi igazságszolgáltatás alapjait egy 1869-es törvény teremtette meg, amely a hatalommegosztás montesquieu-i elvén nyugodott, miszerint a törvényhozó, a végrehajtó és az igazságszolgáltató hatalom elkülönül egymástól. Akkoriban az ítélkezés Magyarországon – vagyis a Monarchiában – a király nevében történt, a koronás fő nevezte ki a bírákat is.


– A Zala megyei bíróságtörténet kivételesen ritka dokumentuma került elő a Magyar Nemzeti Levéltár Zala Megyei Levéltárában – bocsátja előre dr. Beznicza Árpád, a törvényszék sajtószóvivője. A Zalavári Apátság házi levéltárának iratait feldolgozva bukkantak rá a levéltári dolgozók egy 1872-ből származó információs plakátra, amely az önálló bírósági szervezetrendszer működésének kezdetével, sőt a legelső napjaival hozható kapcsolatba.

– Az információs kiadvány nyilvánvalóan a jogkereső közönség tájékoztatásának szándékával, állami megrendelésre készült Thaly Rozália zalaegerszegi nyomdájában – fogalmaz. – Célja az volt, hogy informálja a megye lakosságát az újonnan létrehozott, független bírósági szervezet felállásáról, s bemutassa, hol és milyen bíróságok jöttek létre, kik a törvényes bírák, kik dolgoznak a bíróságokon, valamint tájékoztatást adjon arról is, hogy az egyes települések melyik bíróság illetékességébe tartoznak. Az irat különlegessége továbbá, hogy tételesen felsorolja valamennyi, 1872-ben létezett zalai települést, értelemszerűen az akkori elnevezéssel és írásmóddal, így egyben településtörténeti jelentőséggel is bír.


A bírósági tájékoztató plakátból valószínűleg ez az egyetlen példány maradt fenn (Fotó: Zalaegerszegi Törvényszék)

A bírósági „ügyfél-tájékoztatás” alighanem legkorábbi dokumentumát a törvényszékek elnökei valamennyi törvényhatóság jegyzőségéhez, az állami és az egyházi hivatalokhoz, illetve intézményekhez is eljuttatták, azzal az instrukcióval, hogy nyilvánosan függesszék ki, így annak tartalma a nagyközönség számára megismerhetővé váljék.

– Jelenlegi ismereteink szerint csupán egyetlen példány létezik a modern kori zalai bírósági szervezetrendszer létrejöttéhez köthető információs plakátból – folytatja dr. Beznicza Árpád –, amelyik a Zalavári Apátság házi levéltárában maradt fenn. Feltehető, hogy valamely okból azt ott nem tették közszemlére, hanem egyszerűen az irattárba helyezték, ez a plakát tehát valószínűleg nem töltötte be rendeltetését, viszont éppen emiatt maradhatott fenn az akkori idők páratlan dokumentumaként.

A plakát azért is különleges, mert olyan megyei bírósági struktúrát mutat be, amely csak nagyon rövid ideig létezett. Zala megyében ugyanis csupán 1872. január 1. és 1875. szeptember 30. közt volt érvényben a plakáton megjelölt modell, amelyben három törvényszék és nyolc járásbíróság működött.

Kapcsolódó Cikkek

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.

 • Lezárják a 21-es nógrádi szakaszát

  Lezárják a 21-es nógrádi szakaszát

  Az Ózd-Budapest irányába közlekedőket érintő hír: Tar és Mátraverebély között teljes útzáras terelést vezetnek be július 21-22 között a vadátjáró beemelési munkái miatt.