EUR: 323,58 Ft
CHF: 284,64 Ft
2018. szeptember 25., kedd
Eufrozina, Kende

Extra

Pokolból a mennybe: pszichológus segített Babos Timinek

Sporttörténelmet írt Babos Tímea, aki nemrég az első magyar teniszvilágbajnok lett. A 24 éves sportolónő elárulta a Lokál Extrának: rosszabb időszakaiban nem mindig hitte el, hogy képes lesz felállni a padlóról, de a sportpszichológus sokat segített neki. Érzelmes, erős nő, akire egy éve rátalált a szerelem.

– Lassan már kezdem elhinni, hogy világbajnok vagyok, annyit olvastam ezt a sajtóban. Elképesztő érzés… Az egész torna rettenetesen nehéz volt, a döntőt is vesztes helyzetből hoztuk vissza. Az utolsó pillanatig semmi sem volt biztos, de a végén hatalmas volt az öröm, nem tagadom, hogy könnyes lett a szemem. Elég hihetetlen, ami történt – mesélte a Lokál Extrának Babos Tímea, aki Andrea Hlaváckovával nyerte meg a WTA-világbajnokságot Szingapúrban. Az elődöntőben legyőzték a verhetetlennek hitt Martina Hingis–Csan Jung-dzsan párost, és a visszavonuló Hingis utána az öltözőben meg is jegyezte, hogy nem így képzelte pályafutása utolsó meccsét. Babos sem hitte volna sosem, hogy ő búcsúztatja a legendát, sőt meg is nyerik a tornát. A Martina Navratilova-serleg mellé egyébként 500 ezer dollár (133 millió forint) jár a győzteseknek.


– Engem igazából nem motivál a pénz, korábban is megkérdezték, hogy mennyit nyertünk, de akkor fogalmam sem volt róla, engem csak a trófea érdekel. Persze ha megérkezik a számlámra az összeg, akkor annak természetesen örülni fogok, de eddig sem ez mozgatott. A serlegről csak egy replikát kapunk majd utólag, egy szép vitrinben kap helyet az új lakásomban – mondta Babos, akit édesapja, Babos Csaba indított el a pályán, ő volt, aki felfedezte, hogy Timi milyen tehetséges. Ő volt az első edzője is, és ha a teniszezőnő nem tanult jól, akkor egy időre eltiltotta a sporttól.

– Kétségtelen, hogy ő indított el a pályán, nagyon jó a kapcsolatunk, nagyon hálás vagyok neki. Érthetően mindig elvárás volt, hogy jól tanuljak. Előfordult, hogy egy-egy rossz jegy miatt ki kellett hagynom egy hónapot. Ugyanis mindig benne volt a pakliban, hogy mi van akkor, ha nem sikerül a teniszkarrier, lesz egy sérülés vagy bármi, ezért mindig fontos volt a tanulás – mondta Babos, aki az elmúlt években többször megjárta a poklot lelkileg, mert nem úgy sikerültek a versenyek, ahogy szerette volna. Sőt azon is elgondolkozott, hogy mindent felad. Végül sportpszichológus is segített neki.


/Fotó: MTI

/Fotó: MTI

– A sportpszichológus sokat segített, de nagyon fontosnak tartom, hogy az ember a saját bőrén is megtapasztalja a dolgokat, és tanuljon a hibáiból. Számomra a legnagyobb felismerés az volt, hogy valójában mennyire nem a tenisz számít, hanem a lelki hozzáállásom, hogy mennyire vagyok pozitív. Sokszor vannak rossz pillanataim, de kilábaltam belőle, éppen azért, mert változtattam a hozzáállásomon – tette hozzá Babos, aki mindig számíthat a családjára és a barátaira, egy éve pedig a szerelem is rátalált. Úgy tűnik, most már tényleg semmi sem állíthatja meg.

Mladenoviccsal folytatja

Babos nemrég egy sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a francia Kristina Mladenovic oldalán versenyez a jövőben, mert Andrea Hlaváckovával már korábban megbeszélték, hogy 2018-ban – főként egyeztetési problémák miatt – külön folytatják. A beszélgetés alatt a könnyeivel küszködve kifejtette, hogy a budapesti tornagyőzelem után hullámvölgybe került, és augusztusban Cincinnatiban – ahol gyorsan búcsúzott egyéniben – egy kora reggeli edzés előtt sikerült rendet tennie a fejében, amikor végiggondolta, hogy miért is űzi ezt a sportot.

Kapcsolódó Cikkek

  • Több hónapos kezelés vár Marcellinára

    Több hónapos kezelés vár Marcellinára

    Marcellina életveszélyes balesetet szenvedett, ahol bordái és keze is eltört. Súlyos sérülései miatt koncertejeit is le kellett lemondania és egy hosszú ideig tartó rehabilitáció vár rá.

  • Sztárdömping a TV2-n

    Sztárdömping a TV2-n

    Sztárok, rettegés, sok nevetés – a TV2 csoport tegnap bemutatta, milyen műsorokkal készülnek az őszre.